5 Black Hat SEO-tactieken die je moet vermijden in WordPress

Webhosting
Robert-Jan Budding, 7 februari 2019

Met een snellere website verhoog je positionering in zoekmachines. Zorgen dat je een snelle website hebt is onderdeel van je SEO-strategie.

Search Engine Optimization (SEO) is essentieel voor iedere website-eigenaar, en er zijn diverse strategieën die je kunt implementeren om je positionering te verbeteren. Echter, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste technieken toepast. Er zijn eigenlijk diverse technieken die je echt wilt ontwijken.

Deze methoden, ook wel bekend als ‘black hat’ SEO, zijn ontworpen om zoekmachines te misleiden om inhoud hoog te positioneren in Search Engine Results Pages (SERPs). Hoewel ze vaak in eerste instantie effectief zijn, brengen ze op de lange termijn je website eigenlijk schade toe. Gelukkig zijn de meeste makkelijk te vermijden.

In dit bericht zullen we uitleggen wat ‘black hat’ SEO-technieken zijn, en waarom ze problemen veroorzaken voor je website en je bedrijf. We zullen tevens een aantal vaak gebruikte strategieën introduceren, zodat je precies weet wat je moet vermijden. Laten we beginnen!

Wat black hat SEO-technieken zijn

Simpel gezegd is SEO het proces waarbij de positionering van je website in zoekmachines zoals Google wordt verbeterd. Hoe hoger je inhoud in SERPs wordt gepositioneerd, hoe groter de kans dat het wordt gevonden en erop wordt geklikt.

Er zijn veel manieren om de positionering van je site te verbeteren – bijvoorbeeld met gebruik van relevante trefwoorden. Echter, hoewel de meeste SEO-strategieën worden aangemoedigd en effectief zijn, zijn er bepaalde methodes die niet worden aangeraden (ondanks het feit dat ze doorgaans gebruikt worden).

Black hat SEO is het gebruik van technieken die de algemene voorwaarden van zoekmachines schenden. Hoewel ze vaak de positionering van je website op korte termijn zullen verbeteren, heeft het gebruik van black hat-technieken serieuze gevolgen op de lange termijn – en worden ze daarnaast doorgaans aangezien als onethisch.

De term ‘black hat’ vindt zijn oorsprong in oude western-films, waarbij de slechteriken vaak werden afgebeeld met zwarte hoeden. De helden in die films droegen witte hoeden, dus naar SEO-strategieën die ethisch en legaal zijn wordt vaak verwezen als ‘white hat’-technieken.

Simpel gezegd, zolang de technieken die je gebruikt geoorloofd zijn binnen de kaders van zoekmachine-richtlijnen, kun je ze aanmerken als white hat-strategieën. Wanneer je deze technieken gebruikt, duurt het misschien wat langer voordat je het resultaat merkt, wat met name komt door de manier waarop zoekmachine-algoritmes werken. Black hat-technieken herken je vaak aan hun belofte dat je snel resultaat zult zien – uitspraken die vaak ’te mooi om waar te zijn’ lijken (en zijn).

Hoe black hat-technieken je website kunnen aantasten

Hoewel snel en makkelijk toegang tot hoog-gepositioneerde plekken misschien aanlokkelijk klinkt, kan het implementeren van black hat-methodes een negatieve en blijvende indruk op je website achterlaten. Deze effecten kunnen onder andere leiden tot een aanzienlijke vermindering van websiteverkeer en een lager omschakelingsniveau – wat dus betekent dat de snelle weg naar de top het niet echt waard is.

Het gebruik van black hat-technieken kan ook een negatieve weerslag hebben op de gebruikers van je website. Deze manier van SEO wordt vaak gebruikt om pagina’s te promoten die niet veel daadwerkelijke waarde hebben, wat dus betekent dat zoekers ‘misleid’ kunnen worden te denken dat ze een informatiebron met kwaliteit zullen bezoeken. Als dat niet waar blijkt te zijn, zullen ze niet een geweldige indruk van je website en bedrijf krijgen.

Bovendien worden met het opdrijven van deze pagina’s met een lage kwaliteit de waardevolle bronnen verder naar beneden geduwd in de rangschikking, waardoor ze minder toegankelijk worden voor gebruikers. Hoewel dit niet direct invloed heeft op je eigen website, wordt dit aangezien als onethisch en worden zoekmachines voor iedereen minder bruikbaar.

In het ergste geval, wanneer een zoekmachine je betrapt op het gebruik van black hat-technieken, kan je website op een zwarte lijst komen. Dat betekent dat je niet meer een hoge positionering zult hebben, en en het kan er ook toe leiden dat je website wordt bestraft of zelfs verbannen.

5 black hat SEO-technieken die je moet vermijden op je WordPress-website

Het gebruik van black hat-technieken komt meer voor dan je wellicht verwacht, vooral wanneer je SEO-werkzaamheden door een derde laat uitvoeren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen die aan je site werkt weet wat ze moeten vermijden. Met dat in gedachten, hebben we hier vijf van de meest voorkomende en problematische technieken waar je je bewust van moet zijn.

1. Het kopen of ruilen van links

Alle grote zoekmachines keuren het streng af om links te kopen en te verkopen. Google stelt eigenlijk op haar website dat: “Iedere link die de paginapositionering of de positionering van de pagina in de zoekresultaten van Google probeert te manipuleren kan worden aangemerkt als een link-truc en een schending van Google’s webmaster richtlijnen.”

‘Het kopen van links’ betreft de praktijk waarbij geld wordt gegeven voor het plaatsen van berichten die één of meer links bevat naar jouw inhoud. Dit omvat ook het gratis weggeven van producten en diensten in ruil voor de links. Google bestraft zowel de kopers als de verkopers zwaar voor deze links, door de pagina’s van hun positionering te ontdoen of ze zelfs te verbannen.

Dit is een techniek die vaak wordt gebruikt, en veel mensen zijn zich er niet bewust van dat dit een probleem is. Als je in het verleden betaald hebt voor links (of hebt deelgenomen in een link-transactie), is het het beste om je betaalde links direct te verwijderen. Zelfs als je de betreffende websites niet kan overtuigen om je links te verwijderen, kun je Google’s Disavow Links-instrument gebruiken om de zoekmachine te melden dat ze deze moet negeren.

2. Trefwoord-opvulling

Het is inmiddels bekend dat trefwoorden een grote rol spelen in de meeste SEO-strategieën. Hoewel trefwoorden een geweldige methode zijn om de positionering van je website te verbeteren, geldt absoluut dat minder meer is. ‘Trefwoord-opvulling’ is de term die wordt gebruikt voor het over-optimaliseren van je inhoud – of anders gezegd, het volstoppen ervan met een groot aantal trefwoorden.

Als je bijvoorbeeld een blogbericht schrijft over de beste hosting-aanbiedingen, zou de white hat-manier om trefwoorden te gebruiken inhouden dat je alleen af en toe de zin ‘hosting-aanbieding’ gebruikt. De black hat SEO-aanpak zou inhouden dat je veelvuldig deze en gelijksoortige trefwoorden gebruikt, of dat nou logisch is of niet:

A paragraph stuffed with too many keywords.
Om trefwoorden te gebruiken op de white hat-manier, moet je ze alleen gebruiken als ze relevant zijn. Daarnaast is het belangrijk om je trefwoorden op een natuurlijke manier in je inhoud te gebruiken. Het is ook slim om te vermijden dat je teveel trefwoorden gebruikt in je meta-omschrijvingen, titel-tags, enzovoort. Als je hulp nodig hebt bij het bepalen hoeveel teveel is, kunnen SEO-plugins je helpen met het implementeren van trefwoorden op een natuurlijke wijze.

3. Verborgen tekst en links

Verborgen tekst betreft de tekst op je site die zichtbaar is voor zoekmachines, maar niet voor menselijke bezoekers. Deze tactiek wordt doorgaans gebruikt om extra trefwoorden te verbergen in de inhoud van de pagina’s, om daarmee het binnen SERPs te positioneren voor een diverse hoeveelheid zoekopdrachten.

Gebruikers van black hat SEO-tactieken creëren een verborgen tekst op verschillende manieren – bijvoorbeeld door als tekstkleur wit in te stellen:

Code that turns specific keywords white.
Links kunnen ook worden vermomd door ze als bijlage toe te voegen aan een enkele letter of teken, en met coderen kan de tekst off-screen verschijnen. Echter, Google gebruikt een geavanceerde speurder om deze inhoud te vinden en zal de positionering van sites die deze technieken gebruiken bestraffen.

Soms is verborgen tekst acceptabel, vooral als het bestemd is voor de toegankelijkheid. Dit is het geval met tekst dat als bijlage wordt toegevoegd aan afbeeldingen met het doel ze te omschrijven voor bepaalde gebruikers. Google kan deze tekst lezen maar aanschouwt het niet als opzettelijk verborgen. Echter, in de meeste andere gevallen dienen verborgen tekst en links volledig te worden vermeden.

4. Spam-opmerkingen

Zo’n beetje iedereen die af en toe online is, is weleens spam-opmerkingen tegengekomen. In feite is meer dan 40% van de social media-accounts gecreëerd door spammers. Ze zijn meer dan alleen vervelend – ze kunnen ook erop wijzen dat black hat-technieken worden gebruikt.

Spam comments in WordPress.

Spam-opmerkingen worden vaak gebruikt om gratis backlinks te creëren. Backlinken wordt op zichzelf niet aangemerkt als een tactiek te kwader trouw en kan een white hat-manier zijn om je SEO te verbeteren. Echter, spammers laten veel links naar hun inhoud achter in het opmerkingengedeelte van andere blogs. Dat doen ze met de intentie om hun positioneringen te verbeteren, of de links nou relevant zijn of niet.

Recente aanpassingen aan het Google-algoritme zorgen ervoor dat backlinks die op deze manier worden verkregen geen effect hebben op je SEO. Dit betekent dat deze spam-opmerkingen zinloos zijn. Desalniettemin, zelfs als je deze methode zelf niet gebruikt, kan een ophoping van spam op je site ervoor zorgen dat je bedrijf er onprofessioneel uitziet en kan het klanten wegjagen. Je kunt spam bestrijden door kwaliteitscontroles in te schakelen voor je blogopmerkingen, en ze te screenen voordat ze worden gepubliceerd.

5. Cloaking

Cloaking is misschien één van de meest gebruikte black hat-technieken. Het wordt zelfs gebruikt door SEO-professionals, ondanks de gevaren die eraan verbonden zijn. De term ‘cloaking’ doelt op het creëren van twee aparte versies van een website. Eén is ontworpen voor echte gebruikers, en de andere is speciaal gebouwd voor zoekmachines.

Nadat deze pagina’s zijn gemaakt, worden bezoekers en zoekmachine-bots naar verschillende locaties verwezen. De inhoud op de pagina bestemd voor zoekmachines is ontworpen om ervoor te zorgen dat een abnormaal hoge positionering wordt behaald voor bepaalde beoogde trefwoorden. Echter, de pagina die gebruikers doorgaans zien toont die trefwoorden geenszins.

Bij deze techniek is het opzettelijk misleiden van je publiek betrokken en dat kan leiden tot hoge boetes van Google. Om die reden wil je zeker weten dat de mensen die aan de SEO-strategieën van je website werken geen gebruikmaken van enige vorm van cloaking. Het veroorzaakt meer schade dan dat het iets goeds oplevert en kan leiden tot een algehele verslechtering van je positioneringen.

Conclusie

Er zijn veel handige SEO-technieken die op een eerlijke manier je positioneringen verbeteren. Desalniettemin worden black hat-technieken tegenwoordig steeds meer gebruikt. Het implementeren van deze onethische methoden kan je op korte termijn helpen met het bereiken van je doelen. Echter, ze zijn ook een snelle manier om op een zwarte lijst te komen van populaire zoekmachines – en kunnen je gebruikers teleurstellen.

In dit bericht hebben we gekeken naar vijf black hat-technieken die je te allen tijde wilt voorkomen:

  1. Het kopen van links om daarmee je positioneringen te manipuleren.
  2. Je inhoud volstoppen met niet-relevante trefwoorden.
  3. Het gebruiken van kleur en code om tekst te verbergen.
  4. Blog-opmerkingen spammen om daarmee backlinks te creëren.
  5. Cloaking implementeren om zowel zoekmachines als gebruikers te misleiden.

Heb je verdere vragen over deze (of andere) black hat SEO-technieken? Laat het ons weten in de opmerkingen-sectie hierbeneden!
Afbeelding-credits: Pexels.

Robert-Jan Budding - Robert-Jan is senior international marketer bij Savvii. Zijn interesses richten zich op technologie en digitale strategieën. Daardoor houd hij ervan bedrijven te laten groeien door gebruik te maken van de laatste technieken en schrijft daarover.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!