5 tips om op de hoogte te blijven van brancheontwikkelingen

E-commerce
sjoerd, 23 augustus 2021

* Deze blog is afkomstig van onze partner Skyberate. Lees hier meer over de veranderingen van Skyberate.

5 tips om op de hoogte te blijven van brancheontwikkelingen

Kennis is macht, en op de hoogte blijven van trends kan het verschil betekenen tussen succes en falen voor een onderneming.

Je hebt het druk en er is veel informatie om door te bladeren en te bepalen welke artikelen relevant zijn. Vooral in het constant evoluerende digitale landschap van vandaag kan het steeds uitdagender worden om de concurrentie bij te houden en een opkomende trend voor te blijven.

Maar om op de hoogte te blijven van brancheontwikkelingen, weet je dat je up-to-date moet blijven. Dus hoe kan je op de hoogte blijven zonder dat het te veel tijd en energie vraagt?

We hebben vijf manieren om op de hoogte te blijven van brancheontwikkelingen op een rijtje gezet, inclusief handige tips.

Tips om op de hoogte te blijven van brancheontwikkelingen

1# Word social savvy

Wat is een betere plek om op de hoogte te blijven van opkomende trends dan diverse online communities vol met slimme koppen, verspreid over de hele wereld?

We hebben het natuurlijk over social media. Iedereen bevindt zich dagelijks op een soort digitaal platform, dus zoeken naar trending hashtags en virale onderwerpen op jouw platform naar keuze is de perfecte manier om snel informatie in te winnen.

Hieronder zijn enkele snel toe te passen ideeën voor op social media om op de hoogte te blijven van brancheontwikkelingen:

  • Volg trending topics en hashtags.
  • Volg influencers en professionals in jouw vakgebied. Veel professionals gebruiken socials als LinkedIn en Twitter om informatie op een eigen manier te delen. Het is super interessant om te zien hoe zij tegen bepaalde trends en ontwikkelingen aankijken.
  • Word lid van groepen die relevant zijn voor jouw branche of vakgebied.
  • Volg LinkedIn-, Twitter-, Facebook– en Instagram-pagina’s van organisaties die veel brancheontwikkelingen delen.
  • Kom in contact met professionals in jouw branche.
  • Geen tijd om een artikel meteen te lezen? Sla het op of bookmark het.

Start maar met het vullen van jouw nieuwsfeeds en mis niets meer!

Tip: Heb je een plek nodig om te beginnen? Bekijk deze lijst met 11 tips om op de hoogte te blijven van nieuws en trends op social media.

2# Google Alerts voor brancheontwikkelingen

Maak je al gebruik van Google Alerts? Zo niet, dan is het eenvoudig in te stellen.

Iedereen met een Google-e-mailadres kan Google Alerts instellen voor specifieke trefwoorden of zinnen. Daardoor ontvang je automatisch e-mailmeldingen wanneer Google een nieuwsbericht vindt over de voor jou belangrijke onderwerpen.

Je kunt zelf bepalen hoe vaak je meldingen ontvangt. Bijvoorbeeld dagelijks, wekelijks of maandelijks. Bovendien kun je zoveel zoektermen instellen als je wilt.

Zeker voor bloggers is het een handige tool voor inspiratie voor je blogs en nieuwsberichten, maar je kunt de tool voor nog meer handige zaken inzetten. Bijvoorbeeld om op de hoogte te blijven van jouw online reputatie, dat van jouw bedrijf of van je concurrentie. Simpelweg door een alert in te stellen voor de naam of bedrijfsnaam.

Tip: Stel een Google Alert in voor een trending topic waar je dit jaar meer over hoopt te weten te komen. Blockchain is op dit moment bijvoorbeeld een hot topic. Maak een melding voor ‘Blockchain’ om de laatste nieuwsartikelen en blogberichten over het onderwerp rechtstreeks naar jouw inbox te sturen.

3# Abonneer je op een aantal tribes

Er zijn zoveel tribes waar je nu deel van kunt uitmaken door je simpelweg te abonneren op relevante platformen (zowel offline als online), vooral degene die zich richten op jouw specialiteit of werkgebied.

Een paar interessante online platformen om als webbureau, agency, hoster, marketeer of webshop-eigenaar informatie te verzamelen zijn; Dutchcowboys.nlEmerce.nlTweakers.nlEcommercenews.nlCustomertalk.nl of Trustedshops.nl. Of abonneer je op de welbekende Twinkle100 voor hét overzicht over e-commerce in Nederland.

Tip: En tot slot, zijn er genoeg online workshops, webinars, evenals podcasts, die eenvoudig te verweven zijn in jouw dagelijkse woon-werkverkeer of taken. En een fantastische manier om meer te weten te komen over trends en ontwikkelingen, of om nieuwe ideeën op te doen.

4# Brancheorganisaties en beurzen

Lid worden van een brancheorganisatie of het bezoeken van beurzen kan een effectieve manier zijn om te netwerken met andere professionals, zowel binnen jouw branche als daarbuiten.

Krijg waardevolle inzichten in wat andere in jouw vakgebied doen om hun merk te innoveren of leer van de best practices van andere industrieën.

Naast 1-op-1 contact met andere professionals uit jouw branche, zullen de meeste brancheorganisaties ook sprekers laten komen voor seminars en lunch ‘n learns die je kunnen helpen om te blijven innoveren.

Tip: Als de regels het weer toelaten moet je zeker eens naar Emerce E-commerce Live en WebWinkel Vakdagen. Daar leer je alle ins en outs over de nieuwste trends, en heb je de kans om professionals te ontmoeten uit alle hoeken van het e-commerce landschap.

5# Teamwork makes the dream work

Wist je dat je al directe toegang hebt tot enkele van de beste bronnen van kennis in het veld?

We hebben het natuurlijk over jouw team!

Als jouw team net zo hongerig naar informatie is als jij – en dat kan haast niet anders – hebben ze waarschijnlijk ook oog voor huidige en opkomende brancheontwikkelingen.

Ga met je team rond de tafel en bespreek welke bevindingen uit de branche ze kunnen delen, of het nu een interne blog of nieuwsbrief is. Of misschien kunnen ze je wel voorzien van interessante Google Alert topics, social media pagina’s of influencers.

Tip: Laat je teamleden hun kennis tonen. Pak elke ochtend het eerste half uur van de dag om elkaar een nieuwe trend of ontwikkeling te presenteren. Daardoor leer je elke dag niet één nieuwe trend, maar meerdere.

Nu is het aan jou

Probeer enkele van onze suggesties uit en laat ons weten of ze jou helpen om up-to-date te blijven van het laatste nieuws uit je branche.

Hoe blijf jij op de hoogte van brancheontwikkelingen? Is het een van de andere manier die we hierboven beschreven hebben, of heb je nog tips voor de lezers? Laat het ons weten in de comments. Zo helpen we elkaar vooruit.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!