5 tips om meer omzet te genereren voor mijn agency

Recurring Revenue
Flip Keijzer, 20 september 2019

Ongeacht in welke branche je actief bent, het verhogen van de omzet is voor elk bureau met groeiambities een kerndoel. Maar hoe verhoog je jouw omzet? En welke tools en hulpmiddelen staan tot je beschikking om die doelstelling een stevige boost te geven? In dit blogartikel leggen we het uit aan de hand van een aantal concrete tips, trucs en aanbevelingen.

Een gevarieerd aanbod

Gespecialiseerde agencies komen geregeld in contact met wensen en behoeften van klanten die in eerste instantie niet direct aan lijken te sluiten bij hun corebusiness. Je kunt dan natuurlijk aangeven dat dergelijke diensten niet passen bij je kennis, expertise en specialisme. Maar waarom zou je er niet voor kiezen om je aanbod aan diensten en/of producten uit te breiden om zo een breder marktsegment te kunnen bedienen? Door zomaar nee te zeggen of de klant door te verwijzen naar een andere partij laat je misschien wel onnodig omzet liggen. Doodzonde!

Er zijn verschillende manieren om als agency meer variatie aan te brengen in je aanbod. Denk bijvoorbeeld aan de onderstaande strategieën.

 • Diensten adopteren die nauw aansluiten bij je kernexpertise. Een tekstbureau dat gespecialiseerd is in het schrijven van zakelijke teksten kan zijn dienstenaanbod bijvoorbeeld uitbreiden met aanverwante communicatieve activiteiten zoals een blogservice, marktonderzoek, marketing via sociale media of het ontwikkelen van SEO-strategieën voor mkb’ers. Een dergelijke uitbreiding maakt een bureau gelijk interessanter voor een breder spectrum aan opdrachtgevers, een ontwikkeling die het omzetpotentieel alleen maar ten goede komt.
 • Je kunt een product- of dienstenaanbod ook diversifiëren door verschillende (kwaliteits)varianten aan te bieden. Denk aan een aanbieder van streamingdiensten die diverse afspeelformaten (standaard, HD en FHD) levert of een hostingpartij die diverse pakketten heeft die zijn afgestemd op verschillende wensen en bedrijfsgroottes (van zzp’er tot multinational).
 • Verschillende varianten van een product of dienst aanbieden zorgt ook voor extra omzet zonder dat je daarvoor grote investeringen hoeft te doen. Denk aan gepersonaliseerde versies van een standaardproduct of speciale collector’s items.
 • Soms loont het ook om de samenwerking aan te gaan met een ander bureau dat jouw diensten complementeert. Als tekstbureau kun je bijvoorbeeld een partnerschap vormen met een fotografiebureau om gezamenlijke producties voor een aantrekkelijke prijs te vervaardigen.

Wil jij ook meer omzet binnenhalen voor je agency?

Dus, als je wilt weten hoe jouw agency de komende jaren een gezonde cashflow blijft genereren met tevreden klanten en daardoor groeit, download dan de whitepaper meteen!

Download whitepaper 'Recurring Revenue voor agencies'

Focussen op een specifieke doelgroep

Hoewel het goed is om geregeld over de grenzen van het eigen vakgebied of specialisme heen te kijken, is het wel belangrijk dat je focus ligt op een specifieke, duidelijk gedefinieerde doelgroep. Goede en doelgerichte marketing valt of staat namelijk met het kennen van je potentiële klanten. Lukraak boodschappen de wereld insturen waar geen duidelijk idee achter zit heeft weinig zin.

Doe daarom marktonderzoek en benader klanten actief om erachter te komen waar ze precies naar op zoek zijn. Als jij goed voor ogen hebt tegen wie je praat via de sociale media, website of andere marketing- en communicatiekanalen, kun je beter inspelen op de behoeften en wensen van een doelgroep. Zo word je uiteindelijk relevant op het juiste tijdstip.

Bij het bepalen van de doelgroep is het belangrijk om in elk geval de onderstaande deelterreinen te verkennen.

 • Demografische kenmerken. Denk hierbij aan gegevens zoals leeftijd, geslacht, regio, gezinssamenstelling en inkomen.
 • Psychografische kenmerken zoals normen en waarden, interesses, levensstijl en hobbies.
 • Mediakanalen en informatiebronnen. Waar halen mensen hun informatie vandaan? Welke sociale media zijn populair binnen de doelgroep waar ik op mik? Welke kranten en tijdschriften worden gelezen door mijn potentiële klanten? Welke websites bezoeken ze geregeld?
 • Problemen, knelpunten en vraagstukken waar leden van jouw doelgroep tegenaan lopen. Door die helder voor het voetlicht te brengen, weet je waar klanten behoefte aan hebben en waarin jij kunt voorzien.

Besef ook dat het bedienen van nichemarkten best een goede manier kan zijn om veel omzet te genereren. Veel nichemarkten worden weliswaar bevolkt door een beperkt aantal geïnteresseerden, maar die mensen zijn vaak wel bereid om veel geld uit te geven aan bijzondere diensten of producten op maat. Een goed voorbeeld zijn luxe themareizen die gericht zijn op bijzondere interesses zoals fotografie, natuur (die twee gaan vaak hand in hand), kunst en cultuur of culinaire specialiteiten.

Meer verkopen aan bestaande klanten

Veel agencies richten zich vooral op het binnenhalen van nieuwe klanten als ze hun omzet een flinke impuls willen geven. Hoewel het aanboren van nieuwe markten natuurlijk nooit kwaad kan, vergeten ze vaak dat meer verkopen aan bestaande klanten de kortste weg is naar het genereren van meer omzet. Deze mensen kennen je al en hebben hun vertrouwen in je uitgesproken door jouw producten of diensten af te nemen. Er zijn verschillende manieren waarop agencies een hogere omzet per klant kunnen halen. Tijd dus om een aantal beproefde methoden uit te lichten.

Cross- en upselling

Volgens analisten van Forrester kan 10 tot 30 procent van de omzet die voortkomt uit e-commerce worden toegeschreven aan extra aangeboden producten. Hier kun je prima op inspelen door de klant mogelijkheden tot cross- en upselling aan te bieden.

In het eerste geval toon je een extra product dat een aanvulling vormt op het bestelde artikel, terwijl je bij upselling de klant een net wat duurdere variant van hetzelfde product of een vergelijkbare dienst voorschotelt. Denk bijvoorbeeld aan een tv, camera of smartphone die iets meer functionaliteiten heeft en dus een tikkeltje duurder is dan het aanvankelijk geselecteerde model. Het is wel belangrijk dat het ‘upsellartikel’ zich in ongeveer dezelfde prijsrange bevindt als het product dat de klant in eerste instantie op het oog had.

E-mailmarketing

De moderne klant stelt het op prijs als hij op een persoonlijke manier wordt benaderd. Gerichte en gepersonaliseerde e-mailmarketing is daarom een goede manier om een beter en nauwer contact met (potentiële) klanten te onderhouden. Je kunt e-mailmarketing in de praktijk op diverse manieren vormgeven.

 • Marketing automation is een prima manier om leads te identificeren en bereiken. Deze marketingmethode voorziet in het sturen van relevante en persoonlijke e-mails naar leads. Geen algemene berichten die ongelezen blijven of gelijk in de digitale prullenbak verdwijnen, maar persoonlijke berichten die informatie bevatten die de persoon in kwestie écht wil lezen. Zo ontvangt iedere lead de content die bij hem past.
 • E-mailmarketing is ook een prima manier om ‘inactieve’ klanten (klanten of relaties die al een tijdje niets meer bij je hebben afgenomen) te bereiken.

Bulk- en volumekortingen

Heb je klanten die vaak grote hoeveelheden van een bepaald product nodig hebben? Dan is het aanbieden van bulk- en volumekortingen een prima manier om extra omzet te genereren. Een leuke korting kan net de trigger zijn voor een klant om nog wat meer te bestellen.

Zorg voor een personal touch

Mensen doen graag zaken met mensen. Zeker in het digitale tijdperk, waarin de keuze aan agencies groter is dan ooit tevoren, doet een persoonlijke aanpak vaak wonderen. Het verschil maken in de omgang met een klant doe je niet door de bedrijfsvoering rigoureus aan te passen, maar vooral door ogenschijnlijk kleine dingen zoals een simpel gebaar, een kleine attentie, extra aandacht of een goed advies. Door verwachtingen te overtreffen verander je klanten in fans, mensen die trouw en minder prijsgevoelig zijn en jouw agency ook graag aanbevelen bij anderen.

Referrals

Reviews worden vaak hogelijk gewaardeerd door bezoekers. Uit onderzoek van Multiscope blijkt bijvoorbeeld dat zo’n tachtig procent van de bezoekers van vergelijkingssites reviews mee laat wegen bij de overweging om iets wel of niet te kopen. Als een agency meerdere keren positief is beoordeeld, neemt een consument meestal aan dat de aangeboden diensten en producten daadwerkelijk goed zijn. Consumenten en bedrijven vinden de informatie van andere klanten of partners ook betrouwbaarder dan de marketingtaal die vanuit een bedrijf of fabrikant wordt verstrekt. Ook referrals (een referral houdt in dat je jouw leads en klanten gaat vragen om nieuwe leads die jij weer kunt benaderen) vormen een prima manier om je netwerk uit te breiden en meer naamsbekendheid te vergaren.

Het is met het oog op omzetverhoging raadzaam om gebruik te maken van referrals of klanten de mogelijkheid te bieden om reviews in jouw webwinkel achter te laten. Goede externe reviews vergroten de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van jouw agency. Ook handig om te weten: in Google Analytics kun je door het kopje ‘Referral’ aan te klikken precies zien welke websites refereren aan of verwijzen naar de site van jouw agency.

De effectiviteit van werknemers vergroten

Door de effectiviteit van werknemers te vergroten, kun je sneller, gestructureerder en kostenefficiënter werken. Het nettoresultaat is een maximalisatie van de omzet tegen lagere overheadkosten. De moderne techniek reikt de handvatten aan die nodig zijn om je workforce te optimaliseren.

Automatiseren met RAD en RPA

Rapid Application Development (RAD) en Robotic Process Automation (RPA) helpen je bij het automatiseren van processen en repetitieve taken zodat medewerkers zich kunnen focussen op kerntaken die waarde toevoegen aan het bedrijf. RAD voorziet in het snel ontwikkelen van applicaties die diensten en bedrijfsprocessen stroomlijnen. Denk bijvoorbeeld aan applicaties voor debiteuren- en declaratiebeheer, systemen voor relatiebeheer, applicaties voor automatische facturering, webportalen, allerhande mobiele apps en applicaties die zorgen voor een betere systeemintegratie door diensten, programma’s en software te koppelen.

RPA maakt het mogelijk om softwarerobots te ontwikkelen die medewerkers repetitieve standaardtaken uit handen nemen. De robots kunnen digitale processen geheel overnemen of medewerkers een deel van de taken uit handen nemen. Zo wordt de doorlooptijd van repetitieve processen korter en kan er in minder tijd meer werk worden verzet.

Hosting en IT-netwerk

Om snel en gestructureerd te kunnen werken, is het ook van essentieel belang dat een agency zijn hosting en IT-netwerk op orde heeft. Hosting wordt soms gezien als een sluitpost op de begroting, maar heeft in de praktijk een bepalende invloed op de kwaliteit van je online-dienstverlening. De vindbaarheid en snelheid van een website, de capaciteit, kwaliteit en locatie van de gebruikte servers en de hoeveelheid downtime zijn bijvoorbeeld allemaal omzetgerelateerde factoren die sterk afhangen van de hosting. Ga dus altijd in zee met een betrouwbare hostingpartij die goede support biedt en oog heeft voor service en jouw persoonlijke wensen.

Ook een betrouwbaar en logisch ingericht IT-systeem is natuurlijk onontbeerlijk als je streeft naar een hogere omzet. Let vooral op de onderstaande zaken.

 • Zorg voor een goede integratie tussen de diverse systemen en programma’s die worden gebruikt.
 • Regel goed wie toegang tot welke onderdelen heeft. Zo weet iedereen duidelijk wat zijn of haar rol is.
 • Waak voor schaduw-IT, vooral om problemen op het gebied van veiligheid en overzichtelijkheid te voorkomen.
 • Zorg ervoor dat privacygevoelige informatie opgeslagen en beheerd wordt volgens de actuele AVG-richtlijnen.

Conclusie

Zoals je ziet zijn er verschillende wegen die naar de gewenste eindbestemming van meer omzet leiden. Die kunnen betrekking hebben op zowel marketingtechnische zaken (een gevarieerd product- of dienstenaanbod, een duidelijke doelgroepfocus of meer verkopen aan bestaande klanten) als IT-kwesties (optimaliseren van de hosting en het IT-netwerk).

Zeker met het laatste onderdeel kan Savvii je prima helpen. Wij ondersteunen je graag bij het inpassen van hosting-, update- en securitydiensten in jouw bureau. Door groot in te kopen, creëer je elke maand extra omzet zonder dat jouw klanten de hoofdprijs betalen. Meer weten? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Wil jij ook meer omzet binnenhalen voor je agency?

Dus, als je wilt weten hoe jouw agency de komende jaren een gezonde cashflow blijft genereren met tevreden klanten en daardoor groeit, download dan de whitepaper meteen!

Download whitepaper 'Recurring Revenue voor agencies'

Flip Keijzer - Flip Keijzer houdt van verandering! Als starter van vijf bedrijven, is hij voortdurend op zoek naar nieuwe uitdagingen. Hij stapt graag buiten zijn comfortzone en daagt collega's uit dit ook te doen. Streeft naar een geweldige plek om te werken.

Reacties zijn voor dit bericht uitgeschakeld

Leer ons beter kennen!