Gastblog: De belangrijkste social media voor je WordPress site (1/3)

Gastblog
Maik Gruppen, 7 februari 2018

Social Media WordPress

Serie – Zo win je met social media meer bereik voor je WordPress website

Social media zijn effectieve communicatiekanalen om je eigen WordPress website bekend te maken. Dit geldt voor de makers van WordPress websites, kleine en grote WordPress blogs, corporate blogs en webshops. Door binnen de sociale netwerken actief te zijn, krijgen je diensten en producten aandacht. Je bereikt nieuwe doelgroepen, vergroot je community, verhoogt het verkeer van je website en je hebt waardevolle links naar je website.

Het is niet genoeg om je content alleen op je eigen blog of op je eigen website te publiceren. Maar een klein deel van de potentiële lezers zal op deze manier bij de content terechtkomen. Het is daarom zinvol om content ook via social media naar buiten te brengen om meer bezoekers te trekken. Sociale netwerken bieden veel mogelijkheden voor de interactie met je doelgroep en kunnen voor veel bereik zorgen. Dat geldt niet alleen voor B2C, maar ook voor B2B. Ook hier maken degenen die de beslissen gebruik van social media. Ze gebruiken het om de markt te onderzoeken, informatie uit te wisselen en om over actuele onderwerpen te discussiëren.

Gebruik social media met volle kracht

Toch valt het op dat wanneer je naar veel WordPress websites kijkt, de meeste websites maar weinig gebruik maken van social media. Het gevolg: waardevolle potentiële klanten gaan verloren, omdat maar een deel van de doelgroep wordt bereikt. Wie veel doet met social media, heeft de kans om content bij verschillende doelgroepen aan te laten komen en uitgebreid gebruik te maken van de sociale netwerken.

Kom er in dit artikel achter welke netwerken passen bij de promotie van jouw WordPress website en hoe je de verschillende social media kanalen optimaal benut.

Elk netwerk biedt verschillende opties om artikelen te presenteren en te promoten. Hoewel hashtags bij Twitter en Instagram goed functioneren, hebben deze bij Facebook en LinkedIn veel minder effect. Met @vermeldingen kun je linken naar andere netwerkers en door middel van emoticons kun je social media berichten personaliseren met visuele gevoelens.

Ook het format van de berichten is bij de verschillende kanalen anders. Berichten met afbeeldingen werken bij Facebook beter dan berichten met alleen een link. Bij Instagram bestaat nog steeds de discussie of het beter is om afbeeldingen wel of niet bij te snijden naar een vierkant (dit was de enige optie bij de eerste versies van Instagram). Langere berichten via Google+ leiden tot meer bereik, terwijl dit bij Facebook juist het geval is bij korte berichten. Wat alle netwerken gemeen hebben is dat persoonlijke bijdragen en vragen zorgen voor meer bereik, likes en shares.

Het is niet alleen zo dat elk sociaal netwerk anders werkt, elke social media community reageert ook anders op de content, het format van de berichten of  de frequentie waarmee berichten worden geplaatst. De verschillende netwerken worden door verschillende doelgroepen voor verschillende doelen of verschillende momenten gebruiken. Behandel de social media en hun communities daarom niet op dezelfde manier!

Facebook

Dit zijn de bijzonderheden voor het meest geliefde social media kanaal:

Facebook WordPress

Facebook is wereldwijd het populairste netwerk met meer dan 2,07 miljard gebruikers en 1,37 miljard dagelijkse bezoekers.

Op Facebook wisselen gebruikers hun status, links, afbeeldingen en filmpjes uit. Met ‘Vind ik leuk’ en de knop voor ‘Delen’ kunnen andere gebruikers ervoor zorgen dat een bericht ook zichtbaar wordt voor hun connecties. Bedrijven gebruiken Facebookpagina’s om hun doelgroep over nieuwe producten te vertellen en op de hoogte te houden van hun nieuws. Bloggers gebruiken vaak hun persoonlijke profiel voor hun onderwerpen.

Zo gebruik je Facebook als WordPress blogger of website-eigenaar:

 • Deel je blogberichten via profielen, pagina’s en in groepen
 • Filmpjes en afbeeldingen zijn bij Facebook bijzonder geliefd en zorgen voor interactie. Licht deze toe met een korte tekst.
 • Plaats links (naar langere artikelen tot 1000 woorden) om meer bereik te krijgen
 • #Hashtags kun je gebruiken, maar leveren niet veel op
 • Plaats persoonlijke berichten om zo interactie te stimuleren
 • Houd het kort: Berichten met minder dan 50 tekens zijn aansprekender
 • De beste tijden om berichten te plaatsen: 13 – 19 uur en in het weekend
 • Deel elke 2 à 3 maanden evergreen content op je profiel, pagina of groep

Twitter

Twitter WordPress

Op twitter wordt met maximaal 280 tekens gecommuniceerd. Het voordeel van dit netwerk: bedrijven en bloggers bereiken hiermee gebruikers buiten hun contactkring door middel van #Hashtags. Ook afbeeldingen, korte filmpjes en links kunnen hier worden gepubliceerd. Met behulp van links en retweets kun je via Twitter interactie stimuleren en je community vergroten.

Zo gebruik je Twitter als WordPress blogger of website-eigenaar:

 • 280 tekens + afbeelding + link
 • Gebruik #Hashtags en @vermeldingen
 • Beste tijden: 8-10 uur, 11-13 uur, 16-19 uur
 • Deel de berichten meerdere keren
 • Varieer in je teksten en afbeeldingen
 • Zorg voor een continue stroom aan nieuws
 • Licht je berichten toe met korte uitleg

Google+

Google + WordPress

Dit netwerkt leent zich vooral voor bedrijfscommunicatie en discussies onder experts. Op Google+ delen gebruikers hun contacten in hun eigen contactkring. Zo kunnen bedrijven en bloggers hun berichten op basis van doelgroep publiceren. Daarnaast bieden groepen de mogelijkheid om personen met bepaalde interesses buiten de eigen contactkring te bereiken. In videochats (hangouts) kunnen meerdere gebruikers gelijktijdig audiovisueel chatten. Een ander voordeel van dit netwerk is dat Google+ verbonden is met YouTube en natuurlijk met Google Search.

Zo gebruik je Google+ als WordPressblogger of website-eigenaar:

 • Schrijf langere berichten tot 500 tekens
 • Plaats #Hashags
 • Beste tijden: 7-10 uur & 14-15 uur
 • Deel berichten op profielen, pagina’s en in communities op verschillende tijdstippen

LinkedIn & XING

LinkedIn WordPress

LinkedIn is het belangrijkste internationale B2B-netwerk. Gebruikers kunnen op dit platform een profiel in meerdere talen maken. Deze profielen kunnen door geïnteresseerde recruiters als PDF worden gedownload of aanbevolen worden.

XING is het meest belangrijkste B2B-netwerk in Duitsland.

Zo gebruik je XING en LinkedIn als WordPress blogger of website-eigenaar:

 • Maak als basis een uitgebreid profiel en houd deze actueel
 • How-to en lijsten zoals statistieken en onderzoeken werken het beste
 • Beste tijden: 8-10 uur & 16-18 uur
 • Deel je berichten via profielen, pagina’s en in groepen op verschillende tijdstippen
 • Wees terughoudend bij cross-promoting
 • Breid je community uit door het opbouwen van contacten

Instagram, Pinterest & Flickr

Instagram WordPress

Instagram is een netwerk waar afbeeldingen centraal staan en waarvan de populariteit continu stijgt. Vooral bij food-, fashion- en lifestylebloggers wordt Instagram intensief gebruikt. Ook in de bedrijfscommunicatie wordt Instagram steeds vaker ingezet.

Via Pinterest kunnen gebruikers afbeeldingen en video’s op prikborden verzamelen en zo met hun volgers delen. Voor bedrijven is dit medium bijzonder interessant om de doelgroep via visuele content naar de bedrijfswebsite te leiden. Het bijzondere aan Pinterest: bij 80 procent van de content gaat het om ‘repins’.

Bij Flickr staat de uitwisseling van afbeeldingen en video’s centraal. Deze worden in thematisch in groepen bij elkaar gezet.

Zo gebruik je Instagram, Pinterest en Flickr als WordPress blogger of website-eigenaar:

 • Voeg tot 30 #Hashtags toe tot je bericht (Instagram)
 • Plaats eerst de afbeelding die bij de content hoort en gebruik later ook andere afbeelding voor de promotie van je bericht
 • Beste tijden: 12-14 uur & 19-22 uur en in het weekend
 • Pinterest leent zich bijzonder goed voor infographics

Content-netwerken: Medium, Tumblr, Torial en Bloglovin’

Medium Tumblr WordPress

Medium is een redactienetwerk, waarbij het gaat om het uitwisselen van ideeën, vakartikelen en verhalen. Medium is een interessant netwerk voor het hergebruiken van blogartikelen en onderscheidt zich vooral door het betrokken en interactieve gebruik.

Op Tumblr publiceren gebruikers teksten, afbeeldingen, citaten, chats, links, filmpjes en audiobestanden. Bovendien kun je andere bijdragen ‘rebloggen’ en in je eigen ‘Tumbleblog’ overnemen.

Torial is een redactienetwerk voor journalisten. Torial leent zich goed om blogcontent te verspreiden die ook voor journalisten interessant zijn. Met nog maar 64.000 weergaven is Torial nog geen zwaargewicht op de markt.

Bloglovin’ is een blognetwerk waar voor food,- lifestyle- en modebloggers hun content publiceren. Omdat de community van bloggers zo groot is, is Bloglovin’ interessant om niches te openen en om met influencers in contact te komen.

Zo gebruik je Medium, Tubmlr, Torial en Bloglovin’ als WordPress blogger of website-eigenaar:

 • Varieer de titel en inleiding van je bericht
 • Publiceer je bericht met een vertraging van 5-7 dagen, zodat het originele bericht door Google geïndexeerd kan worden
 • Plaats links naar het originele bericht of naar andere content op je website.

Het Social Media spiekbriefje geeft je een overzicht van gebruikersgetallen, activiteiten, doelgroepen, content formats en tips voor de crosspromotie van je WordPress-artikelen.

Meer artikelen uit de serie:

Auteursinformatie

Monika Zehmisch is expert in online communicatie en digitale marketing strategieën. Bij ADENION GmbH is ze als projectleider verantwoordelijk voor de bedrijfscommunicatie. De online diensten van ADENION GmbH ondersteunen bedrijven en agencies bij de dagelijkse communicatie via digitale media. PR-Gateway, Blog2Social Plugin en Blog2Social WebApp maken het mogelijk om persmededelingen, social media nieuws, blogartikelen, afbeeldingen en documenten in persportalen, blogs, nieuwsdiensten en social media snel en gemakkelijk te verdelen.

Daarnaast is Monika vakjournalist en schrijfster op het gebied van social media, online marketing en e-commerce.

In haar vrije tijd is ze ambassadeur van de officiële XING Groep Düsseldorf en organiseert ze business events.

Maik Gruppen - Maik is super gepassioneerd over WordPress, development en ondernemen. Wat hij leert deelt hij graag met de community.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!