Gastblog: Bereik je doelgroep op social media (3/3)

Webhosting
Birgit Olzem, 19 december 2018

Het beste blogartikel wordt niet gelezen tenzij je de aandacht erop vestigt. De grootste uitdaging is om ervoor te zorgen dat je potentiële lezers je tips, oplossingen en informatie vóór die van je concurrenten vinden. Daarom zijn het uitbreiden van je bereik en zichtbaarheid basisdoelen, met behulp van social media.

In deel 3 van deze reeks leer je hoe social media je helpt de zichtbaarheid van je website of blog te verbeteren. Ontdek welke marketingstrategieën je voor social media kunt toepassen om de aandacht naar je content te trekken en jouw doelgroep succesvol te bereiken.

Social Media maakt content zichtbaar

Het is belangrijk voor je succes op social media om jezelf publiekelijk op het internet te tonen. Een interessante, diverse aanwezigheid op social media speelt een essentiële rol in het aantrekken van bezoekers naar je website en zakelijke blog. Social media is vooral geschikt als verspreidingskanaal voor geweldige content. Om de gewenste doelgroep op het juiste moment en op de juiste plaats te bereiken, moet je ervoor zorgen dat je de juiste sociale netwerken kiest voor je doel.

Deze sociale netwerken zijn geschikt als verspreidingskanalen:

 • Algemene netwerken: Facebook, Twitter, Google+
 • Zakelijke netwerken: XING, LinkedIn
 • Afbeeldingsnetwerken: Pinterest, Flickr, Instagram
 • Videonetwerken: Youtube, Vimeo, Snapchat
 • Documentsnetwerken: Slideshare, Scribd, Issuu
 • Blog- en medianetwerken: Tumblr, Medium, Torial, Bloglovin’, Reddit

Je kunt de statistieken, de belangrijkste marketingfunctionaliteiten en de criteria van ieder social media-netwerk in deel één van deze blogreeks vinden: “De belangrijkste social media voor je WordPress website

Een gebalanceerde mix aan content bepaalt je diversiteit op social media

Bloggers posten hun blogposts voornamelijk op social media om ze zichtbaar te maken en hun bereik te vergroten. Voor zakelijke blogs of eigenaars van een WordPress-website is content uit alle takken van het bedrijf geschikt voor social media. Naast het publiceren van zakelijk nieuws kun je social media ook gebruiken voor werving (social media-werving en werkgeversimago), als reclame voor evenementen en voor ondersteuning van en communicatie met de klant.

Wil je meer weten over contentcreatie, het hergebruiken van content en de beste contentstrategie? Bekijk dan deel twee van de blogreeks: “Hoe zet je een sterke contentmarketing strategie op?

De zichtbaarheid van je content hangt af van je timing – het redactionele plan van social media

Je content inroosteren is één van de belangrijkste taken van social media-beheer. Identieke posts die op al je social media-kanalen op hetzelfde moment worden gedeeld, kunnen een negatief effect teweegbrengen.

Dit zijn de vier regels voor je redactionele plan voor social media:

 1. Plan je posts op de beste tijden in voor maximale zichtbaarheid.
 2. Plan je posts meerdere malen in om meer volgers te bereiken.
 3. Deel regelmatig je evergreen-content.
 4. Analyseer de voorkeuren van je community om je individuele inroosterstrategie te optimaliseren.

Wat zijn de beste tijden en dagen voor social media?

Ieder netwerk heeft zijn eigen regels en beste tijden: dat zijn de tijden waarop je community het actiefst is. Dit houdt in dat je posts door meer mensen worden gezien en de kansen dat mensen je posts leuk vinden, delen en erop reageren groter worden.

De beste momenten om op XING en Twitter te posten zijn bijvoorbeeld ’s morgens, op Pinterest en Facebook juist ’s avonds.

Buiten deze tijden om zitten er ook verschillen in de dagen van de week. De zakelijke netwerken XING en LinkedIn zijn het actiefst op werkdagen. Netwerken als Facebook en Instagram, die vooral voor de lol worden gebruikt, worden niet alleen doordeweeks maar ook in het weekend bekeken.

Houd in gedachten: post niet gewoon op hetzelfde moment op ieder sociaal netwerk. Kijk naar de momenten waarop je volgers online zijn om zoveel mogelijk van hen te bereiken.

Kan een post vaker dan eens worden gepubliceerd?

Niet enkel de tijden, maar ook de gemiddelde levensduur van een post op verschillende sociale netwerken is belangrijk voor de zichtbaarheid van je posts. Terwijl je pins op Pinterest meerdere weken zichtbaar zijn, heeft de gemiddelde tweet een levensduur van slechts 18 minuten!

Als je je blogposts slecht eenmalig post, kan het zijn dat de meerderheid van je volgers ze helemaal niet ziet. Wanneer je blogposts vaker dan eens deelt, op verschillende dagen en verschillende tijdstippen, zorg je ervoor dat ze in zoveel mogelijk feeds verschijnen.

Let er echter ook op dat je aan de ongeschreven regels van de verschillende sociale netwerken denkt bij het plannen van jouw herhaaldelijke posts op social media. Ieder netwerk heeft zijn eigen optimale frequentie voor het posten van je blogposts, en té frequente posts kunnen irritant zijn.

Hergebruik je evergreen-content

Veel online content is “tijdloos” en zou niet zomaar moeten verdwijnen. Dit geldt ook voor posts die in het verleden veel “vind ik leuks” en opmerkingen hebben gekregen op social media. Laat je beste artikelen, gidsen of infographics niet verstoffen. Deel je evergreen-content herhaaldelijk, met standaard tussenpozen.

Hoe vaak zou je op social media moeten posten?

1, 3 of 5 posts per netwerk? Er bestaat geen universeel antwoord op deze vraag. Het beste aantal posts varieert ook per sociaal netwerk. Voor netwerken zoals Pinterest, Twitter of Google+ is 3 tot 5 posts per dag ideaal om de aandacht te trekken. Voor Facebook, en vooral XING en LinkedIn, is een maximum van 2 posts per dag voldoende.

Leestip: Het perfecte redactionele plan voor social media

Bewerk je individuele posts

Wanneer je een blogpost opnieuw publiceert, wil je specifiek de aandacht leggen op je onderwerp. Hetzelfde geldt voor belangrijke evergreen-content (zoals vacatures), die vaak en constant opnieuw gepost zou moeten worden.

In beide gevallen dien je te vermijden dat je herhaaldelijk identieke posts online zet en ervoor te zorgen dat je content varieert.

Ieder netwerk biedt verschillende opties aan voor het bewerken van je content. Waar hashtags goed werken op Twitter en Instagram, zijn ze minder actief op Facebook en LinkedIn en helemaal niet actief op XING. De postformaten verschillen ook per netwerk. Hier staan een paar voorbeelden:

 • Afbeeldingsposts werken op Facebook beter dan linkposts
 • Op Twitter moet alles in max. 280 karakters worden gezegd
 • Op Instagram werken vierkante afbeeldingen het beste
 • Op XING en LinkedIn wordt op reclames neergekeken

Persoonlijke opmerkingen en vragen leiden op alle netwerken tot meer engagement, “vind ik leuks” en gedeelde posts. De investering in individualisatie loont.

Tips voor bewerking:

 • Pas je posts aan met verschillende opmerkingen: Gebruik een andere bewoording, synoniemen, andere focusonderwerpen, voeg dingen toe en druk je persoonlijke standpunt uit.
 • Pas je opmerkingen aan aan de respectievelijke communities, netwerken en onderwerpen. Wanneer je bijvoorbeeld in XING-groepen post, is het een goed idee om sterk op het onderwerp van de groep te focussen.
 • Gebruik verschillende trefwoorden als #hashtags, afhankelijk van door wie je gevonden wilt worden.
 • Laat andere personen (experts, influencers, community) deel uitmaken van de discussie door ze met een @ te taggen.
 • Wissel (als dat bij het respectievelijke netwerk mogelijk is) af tussen afbeeldings- en linkposts. Deze mogelijkheid is geweldig voor visuele variatie.
 • Gebruik voor posts op social media verschillende afbeeldingen uit het bijbehorende artikel, vooral infographics, screenshots en memes. Visuele content is vooral geschikt voor afbeeldingsnetwerken zoals Instagram en Pinterest. Als deze niet beschikbaar zijn: beelden zijn snel en gemakkelijk te creëren met bijvoorbeeld Canva.

Houd je feed op social media actief met Content Curation

Het is een grote uitdaging om regelmatig je eigen informatieve content van hoge kwaliteit voor uw doelgroep te creëren en tegelijkertijd op te vallen. Social media-kanalen die exclusief uit je eigen content bestaan kunnen snel saai of te promotioneel worden.

De oplossing: voeg content van andere makers toe aan je eigen content door middel van “Content Curation”. Door content van derden aan te passen, kun je je eigen marketingstrategie op positieve wijze benadrukken, op je doelgroep focussen en je expertise tonen binnen een bepaald vakgebied.

Leestip: Hoe je Content Curation kunt gebruiken voor marketing op jea blog en social media

De juiste mix aan content is de basis voor succesvolle social media-kanalen

Een mix aan content, bestaande uit jouw eigen informatieve, diverse content van hoge kwaliteit, naast interessante content van andere makers levert de beste omstandigheden voor actieve en succesvolle social media-kanalen op.

Om de ideale contentmix voor je social media te vinden, kun je de 5-3-2-regel gebruiken. Probeer de volgende mix voor iedere 10 posts op social media te volgen:

 • 5-maal curated content: Posts die door een externe bron zijn gecreëerd die relevant is voor je doelgroep en aansluit op je onderwerpen.
 • 3-maal gecreëerde content: Content die door jezelf is gecreëerd en interessant is voor je doelgroep.
 • 2-maal persoonlijke content: Deze posts onthullen iets over je of jouw bedrijf. Dit kan leuke en amusante content zijn, of persoonlijke opmerkingen.

De automatisering van social media bespaart je middelen

Iedereen die veel social media-kanalen moet beheren en deze regelmatig met content moet vullen bereikt al snel zijn capaciteitslimiet.

Om standaardtaken binnen de social media-communicatie te ondersteunen, kunnen automatiseringstools voor social media, zoals Blog2Social, je waardevolle steun bieden door tijd te besparen bij het publiceren en inroosteren van je social media-posts. Echter, social media-automatisering mag de menselijke factor nooit vervangen. Goede automatiseringstools zijn geoptimaliseerd voor hun respectievelijke netwerken en bieden je verscheidene mogelijkheden om je content te posten, te plannen en zelfs om aangepaste posts te creëren.

Conclusie

Social media helpt je meer zichtbaarheid en bereik te verwerven voor je blog en website. Voor een succesvolle social media-strategie is het nodig om je posts aan te passen aan de regels van ieder sociaal netwerk. Niet alleen werkt ieder sociaal netwerk anders, maar iedere social media-community is ook een groep apart en reageert anders op content, postformaten of de frequentie van posts. De verschillende netwerken worden door verschillende doelgroepen voor verschillende doelen gebruikt en ook op verschillende momenten. Met de juiste contentmix, bestaande uit je eigen waardevolle content en content van andere makers, krijg je actieve kanalen op social media en kun je jezelf daarnaast positioneren als expert en opiniemaker.

Meer artikelen uit de serie:

Birgit Olzem - Birgit is Community Manager at Savvii for the German-speaking area. She attends events and gives talks. She writes articles and is jointly responsible for the social channels at Savvii. She also works as a WordPress Coach. When not teaching or organizing events, she spends her time with her 5 children, her newborn grandson or enjoying a good cup of coffee on the terrace. Sometimes simply enjoy the sun with the convertible car.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!