Recurring revenue, ook wel recurring business genoemd, is een vaak gemiste kans als inkomstenstroom voor webdevelopment en marketing agencies. In deze blog leggen we je uit wat recurring revenue betekent, hoe de meeste agencies werken en waarom gebruik maken van recurring revenue belangrijk is voor de groei van jouw agency.
Wat betekent recurring revenue?
De definitie van recurring revenue is ‘omzet op terugkerende basis’. Kortom, omzet waarvan je weet dat je die volgende maand of volgend jaar ook weer factureert aan je klant. Het simpelste voorbeeld is een telefoonabonnement: jouw provider weet dat, zolang jij niet opzegt, je volgende maand en de maand daarop ook weer gewoon betaalt voor jouw abonnement. Tegenover recurring revenue staat eenmalige omzet. Een voorbeeld van eenmalige omzet is de telefoon die je bij je nieuwe abonnement bestelt. Dit is maar één keer omzet voor jouw provider.
Hoe werken de meeste agencies?
Uit gesprekken met tientallen van onze agency klanten en partners blijkt dat de meeste webdevelopment en marketing agencies het grootste gedeelte van hun omzet uit eenmalige omzet halen. Denk aan het bouwen van een nieuwe website, een SEO-audit of een gebruikersonderzoek. Deze diensten worden gefactureerd op basis van gewerkte of vooraf ingeschatte uren.
Als je alleen gebruik maakt van eenmalige omzet is je bedrijf kwetsbaar en laat je kansen op groei liggen. Hieronder leggen we uit waarom recurring revenue daar een oplossing voor is.
Waarom is recurring revenue belangrijk?
Eenmalige omzet heeft als voordeel dat het vaak om grote bedragen gaat. Het heeft ook een aantal nadelen.
Nadelen eenmalige omzet
- Acquisitie = duur
Het eerste nadeel is dat je relatief veel uren en budget in acquisitie moet steken. Als jouw bedrijf alleen maar nieuwe websites maakt moet je continu op zoek naar nieuwe klanten. Niemand laat elke maand een nieuwe website maken. Uren voor acquisitie kun je uiteraard niet doorbelasten (het zijn geen declarabele uren).
- Rem op groei
Zoals eerder genoemd kun je niet harder groeien dan je uren beschikbaar hebt. Dat is flink balen als je goed werk levert en de klanten in de rij staan om een nieuwe website door jou te laten maken.
- Gevaar voor de continuïteit van je bedrijf
Eenmalige omzet is onvoorspelbaar. Het zou zo maar kunnen dat je net een paar nieuwe mensen hebt aangenomen en de economie ineens op zijn gat gaat en daardoor nieuwe websites op de lange baan worden geschoven. Je moet al jouw personeel wel doorbetalen.
- Stimuleert niet-productief gedrag
Als je per uur wordt betaald is het verleidelijk om niet efficiënter te gaan werken. Op korte termijn kun je daarmee meer factureren, maar op lange termijn verlies je de concurrentieslag.
Vergeleken met eenmalige omzet bestaat recurring revenue vaak uit een lager bedrag dat vaker terugkomt. Uiteraard heeft recurring revenue een aantal grote voordelen.
Voordelen recurring revenue
- Eén keer acquireren, meerdere keren factureren
De tijd die je steekt in het vinden van een nieuwe klant blijft gelijk. Naast de eenmalige bouw van een site of grote analyse blijf je nu echter doorlopend diensten leveren en factureren. Je percentage declarabele uren gaat dus omhoog.
- Harder groeien
Recurring revenue kan heel goed bestaan uit diensten die niet op basis van uren zijn. Zo koop je bijvoorbeeld hosting inclusief automatische updates in en verkoop je die met een marge door. Dan groei je zonder dat je meteen extra personeel nodig hebt.
- Continuïteit
Je hebt veel beter inzicht in welke werkzaamheden er de komende maanden op jouw bedrijf afkomen. Zo heb je dus niet snel te weinig personeel, maar zeker ook niet mensen die niks zitten te doen. Dat laatste overleef je wel even, maar nooit voor lange tijd.
- Trouwe klanten
Hier komt alles samen. Omdat jij elke maand diensten levert die jouw klanten helpen wordt de band met jouw klanten veel hechter. Dat zorgt ervoor dat ze bij jou blijven, en dat je na vijf jaar ook weer die opdracht krijgt als het tijd is om de hele website te vernieuwen. Zo steek je dus weer minder tijd in acquisitie, ook voor de grote projecten.
Ga je aan de slag om naast je eenmalige omzet ook een recurring revenue stroom te introduceren? Dan is het belangrijk om te controleren jouw bedrijf gezond bezig is. Recurring revenue bestaat uit kleinere bedragen die vaker terugkomen en gestapeld worden, een totaal ander type cash flow dus. We hebben alvast een aantal ideeën beschreven om zelf met recurring revenue aan de slag te gaan.
Bonus tip:
Geef jouw klanten ook de mogelijkheid om jouw recurring diensten voor een jaar af te nemen in ruil voor wat korting. Klant blij, want hij krijgt korting. Jij blij, want je hebt een betere cash flow en een jaar lang zekerheid.
Je snapt nu waarom het als agency belangrijk is om naast je eenmalige projecten een solide basis te hebben met recurring revenue. Ben je benieuwd naar diensten die je recurring aanbiedt en naar hoe je dit gaat implementeren binnen jouw agency? Lees dan onze gratis whitepaper ‘Recurring revenue voor agencies: Winst aan beide zijden’.
Er zijn 2 reacties
Albert Hoogendoorn
Dank voor dit uitgebreide artikel. Het zet duidelijk op een rijtje wat ik eigenlijk al wist, maar daarom is het nog niet minder nuttig.
Voor mij is het probleem welke extra diensten ik kan aanbieden als ik een website klaar heb. Hopelijk biedt het whitepaper dat u hier aanbiedt een antwoord op deze vraag.
Reageer op Albert Hoogendoorn
Robert-Jan Budding
Dank u voor het compliment, hier doen we het voor! In het whitepaper hebben we aan uw vraag aandacht gegeven. In het hoofdstuk 'Recurring revenue voor jouw agency' vind u een aantal ideeën terug, en daarna hoe deze geïmplementeerd kunnen worden.