Kapers op de kust! Bescherm je content met de blockchain timestamp

Timo, 29 oktober 2019

Of het nu gaat om fotomateriaal, tekst of reviews – content waar jij eigenaar van bent, wil je beschermen. Om vervalsing en piraterij tegen te gaan, of om de authenticiteit te valideren, is het verstandig om content te blockchain timestampen. Maar wat houdt dit precies in? In deze blogpost leggen we uit wat een blockchain timestamp is en hoe je hiermee jouw content veilig en transparant maakt.

Bij het woord ‘blockchain’ zul je in eerste instantie waarschijnlijk aan Bitcoin denken. Deze cryptovaluta en de uitwisseling ervan worden vastgelegd in een publiek grootboek. Hierdoor is transparant hoeveel bitcoins iemand heeft en welke transacties ermee gedaan worden. Omdat iedereen inzicht heeft in dit register en omdat transacties door alle partijen moeten worden goedgekeurd, kan er geen fraude gepleegd worden. In plaats van instituten als het bankwezen, is het de community die elkaar controleert. Het blockchainsysteem is echter meer dan alleen een logboek voor cryptovaluta – jouw content kan er ook mee beschermd worden!

Wat is een blockchain?

Laten we eerst verder uitleggen wat het blockchainsysteem precies is en hoe het werkt. De blockchain is een digitaal grootboek/register dat door alle belanghebbende beheerd wordt en niet valt onder de machtspositie van bepaalde instanties. Per afgesproken tijdseenheid wordt er een nieuw register (blok) uitgebracht dat iedereen ontvangt. Dit nieuwe register, waar alle dataveranderingen in verwerkt staan, moet door iedereen goedgekeurd worden. In de blokken wordt data vastgelegd en een unieke code (hash) aangebracht. Deze code kan als een soort vingerafdruk gezien worden die uniek is voor elk blok.

Blockchain

Het volgende blok bevat naast een unieke eigen code ook de hash van het vorige blok. Zo is duidelijk welke twee blokken elkaar opvolgen. Een hash komt tot stand door een rekenformule die alle data in een blok verwerkt tot een unieke code. Zodra er data in een blok veranderd wordt, zal de hash ook veranderen. Op het moment dat de hash van een blok niet meer correspondeert met de identieke hash in een volgend blok, kun je dus zien dat er aan data gesleuteld is. De ‘chain’ in een blockchain wordt dan als het ware tussen beide blokken onderbroken.

Wat kan de blockchain timestamp voor mijn content betekenen?

Dan komen we nu aan bij wat de timestamp in de blockchain voor jou kan betekenen! Je kunt jouw content, zoals een blog, foto, SEO-tekst, review en meer, omtoveren tot een unieke vingerafdruk (hashen). Als je één karakter van de input verandert, zoals het vervangen van een punt door een komma in een boek van een miljoen pagina’s lang, dan verandert de hash.

Door deze hash vast te leggen in de blockchain, een lijst die door niemand kan worden aangepast, zeg je eigenlijk: op dit tijdstip op deze datum had ik de input die deze specifieke hash opleverde. Als jij bewaart wat je er precies moet instoppen om de hash te krijgen, heb je bewijs dat jij op dat moment die content had en daarmee eigenaar bent van dat stuk content. Op deze manier kun je bij een schending van je copyright bezwaar indienen en/of aantonen dat jouw materiaal naderhand door iemand anders is gebruikt.

WordProof

Content beschermen met blockchain via WordProof

Om juridisch eigenaar te worden van een stuk content is het belangrijk om een blockchain timestamp aan te brengen voordat je het online zet. Zo kan niemand jouw materiaal stelen en hier vervolgens zelf het eigendom op claimen. Een handige plugin om jouw materiaal te beschermen is de timestamptool van WordProof. Vanuit je WordPress dashboard kun je hiermee eenvoudig en binnen vijf minuten een timestamp aanbrengen. Na iedere timestamp wordt er een blockchain certificaat uitgerold. Van mediabedrijven tot product designers, de tool van WordProof heeft zich in het verleden al vaker bewezen. Bescherm je content dus en laat niemand er zonder toestemming mee aan de haal gaan. Laat de contentpiraten niet winnen!

 

Deze blogpost staat in het teken van een drieluik dat we schrijven over de WordProof timestamptool. Jullie hebben dus nog meer van ons tegoed! Er volgen twee artikelen uit de praktijk waarbij we cases aanhalen waarin de blockchain timestamp geholpen heeft om content te beschermen. Stay tuned dus!

Starten met WordProof Timestamp? 

Check deze video en installeer de plugin in minder dan 10 minuten

Timo Kuijpers - Timo Kuijpers - Voormalig journalist die het schrijven nog niet verleerd is. Timo verdiept zich vandaag de dag liever in marketing en WordPress. Doordeweeks drinkt hij proteïne shakes. In het weekend drinkt hij bier. Heeft geen bierbuik of sixpack – wellicht dat beide brouwsels elkaar tegenwerken.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!