Cloud Hosting & Hardware Hosting: De verschillen 

Architectuur
Puck, 28 september 2022

In voorgaande blog hebben we – aan de hand van een vergelijking- uitgelegd wat Cloudhosting en hardware hosting precies inhoudt. In deze blog duiken we dieper in op de verschillen tussen de twee.  

We zullen de voor- en nadelen van beiden soorten toelichten. 

Cloud Hosting 

In de vorige blog hebben we al benoemd dat Cloud Hosting een stuk flexibeler kan zijn, maar ook dat Cloud Hosting wellicht voor de wat complexere shops niet geschikt zijn. Hier zijn alle voordelen en nadelen op een rijtje. 

VoordelenNadelen
Flexibiliteit 
Doordat een website op de cloud gehost wordt en daardoor online opgeslagen wordt, is het makkelijker om op en af te schalen. Dit gebeurt niet automatisch maar het kan wel sneller als er ruimte voor is. 
Minder snelle opsporing van problemen
Het is bij cloud hosting lastiger te achterhalen waar er in het proces iets fout gaat. Dit komt omdat er met meerdere tussenlagen geschakeld moet worden.  
Minder down-time bij op- of afschalen 
Dat een site down-time heeft bij op- of afschalen is helaas niet te voorkomen. Een groot voordeel van cloud hosting is dat de down-time bij het op- of afschalen een stuk minder is dan wanneer een shop op hardware wordt gehost. 
Zware shops kunnen slomer worden 
Omdat zware shops vaak meer capaciteit vragen van de hardware, kunnen deze shops slomer worden door cloudhosting. De informatie moet via een omweg worden opgevraagd van de disks wat de snelheid achteruit kan laten gaan. 
Goedkoper instaptarief  
De meest gebruikte cloudhosting pakketten zijn vaak in de startprijs een stuk goedkoper. Zeker shared pakketten kunnen relatief goedkoop aangeboden worden omdat je jouw resources als het ware deelt.  
Complexe shops kunnen moeilijk op- of afschalen 
Hoewel het voor kleine shops relatief makkelijk is om op en af te schalen, is dit voor zware shops of grote shops (10.000 + bezoekers) erg lastig. Dit vraagt vaak veel maatwerk wat het weer duurder maakt. Ook duurt het op- of afschalen bij zware en/of grote shops een stuk langer. 
Shops in meerdere landen 
Cloudhosting maakt het makkelijker voor webshop eigenaren om in verschillende landen een shop op te zetten. Dit omdat er gebruik gemaakt kan worden van datacenters in andere landen. 
Minder transparantie in kosten 
Bij cloudhosting zou iemand “buiten een bundel” kunnen gaan als er meer capaciteit verbruikt wordt dan aanvankelijk gedacht. Omdat het zo flexibel is, is er daarom niet altijd van tevoren duidelijk hoeveel kosten erbij kunnen komen. Het is daarom belangrijk dat jouw hostingpartij jouw exacte behoeftes kent en hierop kan anticiperen.   
Milieuvriendelijk 
Omdat er bij cloudhosting de mogelijkheid is om de servers zo optimaal mogelijk in te delen door gebruik te maken van virtualisatie, is er minder fysieke ruimte nodig en daardoor weer minder verbruik in energie.  
 

Hardware Hosting 

In de voorgaande blog benoemde we het al eens: hardware hosting lijkt “ouderwets”. In werkelijkheid is hosten op hardware nog zeer relevant, vooral voor de grote en/of complexe webshops.  

Hieronder staat een overzicht van de voor- en nadelen.  

VoordelenNadelen
Stabiliteit & snelheid  
Omdat er bij hosten op hardware geen virtuele tussenlaag zit tussen site en hardware, kunnen sites sneller en stabieler gehost worden. Bij kleine websites zal dit niet veel verschil maken maar bij de complexe en grote shops, is dit vaak een aanzienlijk verschil.  
Duur instaptarief 
Omdat hardware hosting pakketten gefocust zijn op de zwaardere shops, is de instapprijs vaak aanzienlijk hoger dan die van cloudhosting pakketten.  
Problemen sneller zichtbaar 
Omdat de hardware in eigen beheer is, zijn problemen vaak snel opgespoord en sneller opgelost.  
Minder flexibel 
Hoewel op- en afschalen zeer goed mogelijk is bij hardware hosting, is de down-time altijd langer dan bij. cloudhosting. De meeste hardware hostingpartijen kiezen er dan ook voor om de updates savonds uit te voeren 
Transparante prijs 
Bij het kiezen van een hardware hosting pakket, zal altijd goed meegekeken worden naar de capaciteit die jouw website of webshop nodig heeft, de prijs is daarom altijd vooraf erg goed in te schatten.  
 

Conclusie 

Al met al zijn er aardig wat verschillen tussen cloud hosting en hosten op hardware. Net als met vele andere complexe vraagstellingen is het hierbij de crux om goed te kijken wat het beste bij jouw website of webshop past. 

Complexe, zware en/of grote shops zijn wellicht beter af bij hardware hosting en kleine, middelgrote en/of simpele shops zijn wellicht beter af bij cloudhosting. 

Gelukkig bieden wij bij Savvii allebei de opties aan.  

Benieuwd naar wat er mogelijk is? Neem een kijkje op onze Managed webhosting of Managed E-commerce hosting pagina’s voor de pakketten. Of kom in contact voor een persoonlijk advies. 

Puck Lamée - Creative content marketeer

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!