Cloud Hosting & Hardware Hosting: Wat is het? 

Architectuur
Puck, 28 september 2022

Cloud Hosting bestaat ondertussen al een tijdje en is nog altijd in populariteit aan het groeien, maar er bestaan nog wat misvattingen over wat het nou precies inhoudt. In deze blog vertellen we wat cloud hosting nu precies is ten opzichte van de “ouderwetsere” variant: Hosten op hardware. 

Wat is cloud hosting?

Cloud hosting is niet meer weg te denken uit de internetbranche, maar hoe vertel je nou iemand wat het precies inhoudt. Hier een leuke vergelijking: 

Cloud Hosting is een beetje te vergelijken met carpoolen. De passagiers zijn de websites zijn en de auto’s de servers. Als vijf passagiers ieder met een eigen auto naar eenzelfde bestemming rijdt, gaat er veel ruimte verloren. Ze kunnen er ook voor kiezen om één auto te delen, zo gaat er minder ruimte verloren en kun je de kosten verdelen. Het klinkt wat kort door de bocht – om in auto termen te blijven – maar zo werkt cloud hosting ook ongeveer.  

Doordat er op meerdere servers gehost wordt, is het een stuk makkelijker om op en af te schalen als een site drukker of juist minder druk bezocht wordt. Hier heerst echter wel een misvatting over. Alleen omdat het makkelijker is, wil nog niet zeggen dat dit ook automatisch gaat. Ook wil het nog niet zeggen dat Cloud Hosting de beste optie is voor iedere site. 

Verschillende soorten cloud hosting

Er een verschil in shared en VPS-pakketten. Bij de shared pakketten deel jij jouw server met andere mensen, waardoor het voordeliger wordt. Maar de servers kunnen ook worden ingedeeld in kleinere virtual private servers (VPS), waar individuele websites op gehost worden. Dit is handig als jouw site aardig wat bezoekers krijgt, aan het groeien is of fluctueert in bezoekers. Op deze manier is jouw capaciteit minder afhankelijk van de data die een ander op de gedeelde server gebruikt. 

Een virtueel “eigen” server voor jouw site is dan ook een stuk betrouwbaarder, maar niet voordeliger. Bij Savvii’s webhosting bieden we allebei de oplossingen. 

Wat is Hardware Hosting 

Hardware Hosting is een stuk gemakkelijker uit te leggen. Hosten op hardware wordt namelijk gezien als de “ouderwetse” manier van hosting. Er is een stuk minder geautomatiseerd en er zit geen tussenlaag tussen hardware en eindgebruikers. Een site koopt een fysieke ruimte op een server van een hosting bedrijf. Deze server kan in kleine delen worden opgedeeld maar niet op de virtuele manier zoals bij cloudhosting. In plaats daarvan worden de servers fysiek opgedeeld. Meerdere sites kunnen op deze manier nog altijd gebruik maken van eenzelfde server om kosten te besparen maar de indeling is niet virtueel.   

Bij Savvii betekent dit dat wij onze klant een stuk sneller kunnen helpen bij problemen omdat we zelf de hardware onderhouden. Hosten op hardware wordt wellicht gezien als old-school, maar voor vele shops kan het ook voordelen hebben. 

Als we weer teruggaan naar de carpool vergelijking, zouden we dit goed uit kunnen leggen. Één auto delen met meerdere mensen is namelijk handig als iedere passagier licht bepakt is. Echter, zodra één van deze passagiers erg veel en zware bagage met zich meedraagt, is dit ook een nadeel voor de andere: de auto wordt zwaarder, slomer, verbruikt meer en er blijft minder ruimte over voor andermans bagage. Zodra er meerdere passagiers zijn met erg zware bagage, kan de auto het gewicht wellicht niet eens meer aan. 

Zo werkt dit ook bij hosting. Hoe zwaarder en complexer een site, hoe meer er gevraagd zal worden van de hardware. Neem Magento shops als voorbeeld. Magento heeft veel disk i/o nodig, wat betekent dat het programma veel informatie moet opvragen en afleveren aan of van een fysieke disk. Dit kan een stuk efficiënter op hardware dan op cloud.  

Natuurlijk komt er in het echt veel meer bij kijken dan we je zo kunnen vertellen. Maar we willen graag meegeven dat er niet voor elke site een pasklaar antwoord is.  

Gelukkig hebben we bij Savvii een ruim aanbod aan producten. Zo is er altijd een passende oplossing voor iedere website of webshop. 

Ook advies op maat? Neem contact met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden! 

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees dan onze volgende blog: Cloudhosting & Hardware hosting: De verschillen. 

Puck Lamée - Creative content marketeer

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!