In de vorige blog “Data-Lokalisatie: Infrastructuur in eigen land” hebben we gekeken naar wat data-lokalisatie inhoudt, en waarom steeds meer landen het toepassen.
Ook hebben we al een aantal lastige kwesties benoemd die in opspraak zijn gekomen bij het discussiëren over het onderwerp data-lokalisatie. In deze blog zetten we de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje voor je.
Voor- en nadelen
Het fenomeen data-lokalisatie is in Nederland – sterker nog de EU – nog niet zo sterk van toepassing. Er zijn nog geen landen in de EU die wetten hebben opgesteld voor data-lokalisatie, er heerst qua data nog altijd een vrij handelsverkeer binnen de Europese Unie. Dit komt omdat er in de EU strengere regels omtrent databescherming zijn. Er heerst onderling minder wantrouwen.
Dit geldt niet voor alle landen. In andere delen van de wereld zijn de regels omtrent dataveiligheid en privacy wetten anders en wellicht onduidelijker. Er is dan ook niet te zeggen of data-Lokalisatie in zijn totaliteit “goed” of “slecht” is. Voor ieder voordeel is wel een nadeel te benoemen en vice-versa.
Om die reden hebben wij een overzicht gemaakt met de belangrijkste voordelen en de daar-tegenoverstaande nadelen van data-Lokalisatie als globaal fenomeen.
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Beter beschikbaar: Zodra de data van eigen burgers en bedrijven in eigen land worden opgeslagen, is de data ook beter beschikbaar. Dit kan ervoor zorgen dat de overheid en inlichtingendienst makkelijker bij de gegevens kan om zo criminele activiteiten sneller op te sporen. Mits zij hier een goede reden voor hebben. | Wantrouwen: Niet alle landen hebben zulke strenge regels wat betreft privacygevoelige informatie. Er heerst dan ook onrust in sommige landen omdat de overheid niet genoeg vertrouwen geeft in een goede omgang met de privacygevoelige gegevens van burgers en bedrijven. Als deze landen de bedrijven zou verplichten data in eigen land op te slaan, zou dit voor meer onrust kunnen zorgen. |
Fysieke beschikbaarheid: Data lokaliseren houdt ook in dat de data Fysiek beter bereikbaar wordt: De servers staan immers in eigen land. Dit is bijvoorbeeld voordelig voor bedrijven omdat de Datacenters – waar de gegevens staan opgeslagen – fysiek beter te bereiken zijn en daarom ook beter te handhaven. Er is beter zicht op de fysieke veiligheid van de data. | Kosten: Het bouwen van datacenters is niet gratis. Het goed onderhouden en bewaken van gevoelige gegevens kan veel geld kosten. Geld dat sommige landen niet hebben. Tevens is er voor het aanleggen van Datacenters een goede internetverbinding nodig wat niet in alle landen even goed is. Deze landen zijn er daarom bij gebaat hun data elders op te kunnen slaan. |
Toegankelijkheid: Door data lokaal te houden, heeft ieder bedrijf uit dat land toegang tot dezelfde middelen en wordt er een consistentie gevormd wat betreft service die geboden kan worden. Hierdoor hoeft de consument zich geen zorgen te maken over de consistentie in veiligheid van zijn/haar gegevens op verschillende platformen. | Afsluiting: Het opstellen van strenge regels wat betreft het lokaal houden van data zou een negatief effect kunnen hebben op de openheid van communicatie naar het buitenland toe. Een openheid die juist van belang is binnen de EU. Het kan daarom belemmerend werken op het vrij handelsverkeer. |
Beveiliging: Als alle data uit één land, in hetzelfde land opgeslagen staat, is er beter toezicht op de dataveiligheid. Alle bedrijven hebben zich immers aan dezelfde eisen te houden die door dat land zijn opgesteld omtrent digitale en fysieke veiligheid. | Technologische ontwikkelingen: Een bedrijf uit een land waar de technologische ontwikkelingen nog niet ver gevorderd zijn, kan voordeel halen uit het extern opslaan van data. Op deze manier kan een bedrijf zelf kiezen waar en hoe zij data opslaat en beveiligt. Dit kan door gebruik te maken van een beter aanbod qua technologie uit een ander land. Als er wetten worden ingevoerd om enkel data lokaal op te slaan, is dit geen optie meer. |
Al met al is de vraag of data-Lokalisatie goed of slecht is dus niet zo zwart-wit. Het kan voor een welvarend land voordelig zijn. Maar voor een land met technologische achterstand kan het enkel voor problemen zorgen. Vooralsnog lijkt het instellen van strenge regels en wetten om data lokaal te houden geen goed idee. Toch kan het lokaliseren van je data zonder strikte regelgeving wel voordelen hebben.
Wil je meer lezen over Data-lokalisatie in de EU en wat voor jouw Nederlandse bedrijf de beste keuze is qua infrastructuur? Je leest het in onze blog “Data-Lokalisatie in de EU: Houdt uw data lokaal”
Reactie achterlaten