Data-Lokalisatie in de EU: Houdt je data lokaal 

Architectuur
Puck, 28 september 2022

In voorgaande blogs hebben we besproken wat data-Lokalisatie is en wat de voor- en nadelen zijn. In deze blog gaan we het hebben over het lokaliseren van jouw data in de EU en Nederland en waarom het toch interessant in om je data lokaal te houden in Nederland. 

Waarom wordt data in de EU niet gelokaliseerd? 

We hebben het in de vorige blog al een aantal keer kort benoemd: Binnen de EU heersen andere regels omtrent dataveiligheid. Zo is er de General Data Protection Regulation – GDPR – die strenge regels omtrent databescherming heeft opgesteld voor de EU. 

Dit is een heel andere manier van omgaan met het internet dan in bijvoorbeeld de VS. In de EU wordt gedacht vanuit de privacy van de gebruiker en in de VS wordt gedacht vanuit de “freedom of speech” en “usability” voor bedrijven. In de Verenigde Staten is het voor bedrijven makkelijker gemaakt om gegevens van gebruikers te indexeren en traceren. Er zijn hier wel regels maar die verschillen per staat, staatshoofd en branche per bedrijf.  

De regels van de GDPR gelden voor alle websites binnen de Europese Unie en zijn opgesteld om de privacy gevoelige gegevens van gebruikers in bescherming te nemen. Het wordt op die manier makkelijker om andere landen binnen de EU te vertrouwen met onze gegevens.  

Ieder land kan hierna weer eigen regels toepassen die het datagebruik in desbetreffend land optimaliseren. Er zijn dus zowel globale regels waar ieder in de Europese Unie zich aan te houden heeft, en er zijn regels die landen zelf ter verbetering of ter verscherping hebben opgesteld.  

Binnen de EU zijn geen strenge wetten die aangeven dat de data van jouw land ook enkel in jouw land mag worden opgeslagen, gebruikt en verwerkt. Volgens critici is dit maar goed ook, omdat deze regels de handelsvrijheid zou beperken. 

Toch zijn er vele voordelen om er als Nederlands bedrijf voor te kiezen om jouw data in Nederland op te slaan. 

Waarom toch uw data in Nederland opslaan? 

Nederland is niet voor niets een aantrekkelijk land voor bedrijven om hun data te verwerken. En nee, dat heeft niet alleen met een goedkoop belastingtarief te maken. Het heeft ook andere voordelen om jouw data lokaal – in Nederland – te houden, die nemen wij met je door. 
 

Snelheid 

Nederland staat in de top 10 van landen met snelste netwerkverbindingen. Dat komt mede door de goede bekabeling binnen ons land. Nederland is namelijk maar een klein land en is ten opzichte van de rest van Europa al vroegtijdig begonnen met het aanleggen van nieuwe netwerken. Tevens een leuk weetje: Nederland is nummer 4 als het gaat om snelheid van mobiele data

Centraal  

Nederland is erg centraal gelegen wat verbindingen betreft. Veel centrale knooppunten bevinden zich binnen de grenzen van ons land. Dit is aantrekkelijk voor bedrijven omdat dit de globale verbinding sneller maakt. 

Veilig  

De EU is wellicht een vrijhandelszone, ook wat data betreft. Toch zul je als bedrijf-zijnde wel stil willen staan bij de vraag wie jouw data – en de data van je klanten- kan inzien. Het zal wellicht niet snel gebeuren dat er bedrijven uit andere landen binnen de EU jouw data – die daar staat opgeslagen – inzien. Maar daar hebben we geen goed zicht op en het is niet onmogelijk. 
 
Tevens zijn er binnen Nederland strenge regels omtrent veiligheid van de fysieke datacenters: regels die niet persé in alle andere landen in de EU van toepassing hoeven te zijn. Het is wellicht goedkoop om jouw data op een server in het buitenland te plaatsen maar stel jezelf dan vooral de vraag wat je inruilt voor een goedkoop prijskaartje. 

Hoe gaan wij om met datalokalisatie? 

Binnen de EU is het “not done” om te zeggen dat de data van een land ook enkel in dát land mag staan, we zijn immers een vrijhandelszone. Tevens zou dit een belemmering zijn voor de vrijheid van bedrijven. We lijken vooralsnog toch beter af zonder zeer strikte regels omtrent data. 

Echter hebben wij bij Savvii wel al onze datacenters in Nederland staan. Dit doen wij niet om mee te doen aan data-lokalisatie. Wij doen dit simpelweg omdat we vinden dat de datacenters in Nederland het beste zijn voor ons Nederlandse bedrijf. Dit heeft alles te maken met de voordelen die we hiervoor hebben benoemd. Zo kunnen we op de beste manier onze klanten bedienen door veiligheid en zekerheid te bieden.  

Wilt u meer weten over data-lokalisatie? Bekijk dan onze gehele blogreeks en begin bij “Data-Lokalisatie: Infrastructuur in eigen land” 

Wilt u meer weten hoe wij bij Savvii omgaan met uw data? Bekijk hier hoe onze infrastructuur eruitziet of neem contact op met ons team voor meer informatie. 

Puck Lamée - Creative content marketeer

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!