Data-Lokalisatie: Infrastructuur in eigen land 

Architectuur
Puck, 28 september 2022

Wat is Data-Lokalisatie? 

De term wordt steeds vaker gebruikt en je hoort er wellicht steeds meer over: Data-Lokalisatie. De daarbij behorende discussie over of het goed of slecht is volgt vaak erna. Maar wat houdt het nu precies in?  

Data-Lokalisatie is het fenomeen waarin landen er steeds vaker voor kiezen om hun data op servers in eigen land op te slaan. Dit zorgt ervoor dat de gegevens van eigen land ook enkel in eigen land mag worden opgeslagen, verwerkt en gebruikt. Steeds meer landen doen dit en stellen zelfs wetten in. Wetten om te voorkomen dat de data uit eigen land wordt opgeslagen in een ander land. Dit alles zorgt voor de opkomst van discussies en veel vragen over het onderwerp.  

Maar waarom zou een land ervoor kiezen haar data enkel lokaal te houden? Hier zijn een aantal redenen voor.  

Waarom wordt data gelokaliseerd? 

In Nederland hebben we er wellicht nog niet veel mee te maken maar buiten Nederland – sterker nog buiten de EU – speelt het meer: Data wordt handel. Door wederzijds wantrouwen heerst er al langer spanning tussen landen als China, Rusland en de VS. Ook op gebied van dataverkeer. Hier heeft de VS nog altijd een handelsoverschot in. Dit handelsoverschot in data betekent dat meer data van andere landen binnen de VS staat opgeslagen dan andersom. 

Hier komen landen als China en Rusland tegen in opstand. Dit doen zij omdat ze onder meer bang zijn dat gegevens van hun eigen land in handen komt van de VS. Zij hebben daarom wetten ingesteld die aangeven dat data over eigen land ook enkel in eigen land mag worden opgeslagen, gebruikt en verwerkt: De data wordt gelokaliseerd.  

Dit wantrouwen heerst niet alleen in China en Rusland. Steeds meer landen zijn bang hun data in het buitenland op te slaan. Zo zijn zij bang dat landen als de VS ongestoord in hun data kunnen kijken zonder hier zicht op te hebben. In ruil is de VS ook wantrouwig naar landen als China. Zo suggereerde de VS bijvoorbeeld dat er een “Back-door” zou zitten in het Chinese merk “Huawei”. Een claim die tot dusver nog niet bewezen is. Deze vraag begint nu ook langzamerhand op te komen in de EU. Bedrijven beginnen zich af te vragen of het nog wel veilig is om data in een ander land op te slaan. Wat als er iets gebeurt in dat land waar wij niks aan kunnen doen? Landsgrenzen kunnen immers dicht, maar dit geldt ook voor internetgrenzen. 

Kritiek 

Er heerst steeds meer kritiek vanuit de tech-wereld op het fenomeen dat is Data-lokalisatie. Steeds meer vragen over het vrije handelsverkeer komen op. Mensen uitten hun onrust over de vrijheid in het kiezen van de data-locatie. Is het internet nog wel van iedereen als er strikte internationale regels over komen? Is er dan nog wel een echt “vrij handelsverkeer” als een bedrijf niet zelf mag beslissen waar haar data wordt opgeslagen?  

Een veel voorkomende vergelijking is het “splinternet”. Het fenomeen waarin het internet langzamerhand aan het versplinteren is doordat verschillende landen controle en soms zelfs censuur uitoefenen op het gebruik van het internet in eigen land. Zo valt – volgens verschillende tech-bedrijven uit de VS- de GDPR (General Data Protection Regulation) ook onder het Splinternet. Omdat op deze manier volgens hen geen “echte” afspiegeling meer wordt gegeven van het internet door sites te blokkeren die iemands gegevens kan tracken. In ruil is de Europese Unie het weer niet eens met dit statement. 

Ook is er kritiek op het feit dat data-lokalisatie voor vele landen voor oneerlijke dilemma’s zullen zorgen. Niet ieder land is erbij gebaat mochten er strenge regels worden ingesteld over het lokaal verwerken van data. Sommige landen zullen niet in staat zijn om middelen te bieden die goed genoeg zijn om de veiligheid van de gegevens te kunnen waarborgen. Een lastige kwestie dus. 

Positieve blik naar te toekomst 

Er heerst echter ook een tegengeluid. Zolang er geen strikte wetgeving, controle en censuur komt op ons gebruik van het internet, kan lokaliseren ook positief zijn. Positieve effecten die wellicht ook voor jouw bedrijf in Nederland nuttig zijn. Wil je hier meer over lezen? Lees dan onze volgende blog: Data-Lokalisatie: De voor- en nadelen op een rijtje

Puck Lamée - Creative content marketeer

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!