De ultieme SEO gids voor jouw webshop: 8 tips

E-commerce
Puck, 28 september 2022

Een webshop die hoger uitkomt in de zoekresultaten is natuurlijk wat iedere webshop wil bereiken. Een hogere SEO-score zorgt namelijk voor meer bereik en meer conversie. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw website hoger uitkomt in de search engine results page (SERP)? In dit artikel vind je 8 tips die jouw website kunnen helpen met het realiseren van een hogere SEO-score.  

1: Structureer de website 

Een gestructureerde site is niet alleen ideaal voor de gebruikerservaring, ook jouw SEO-score heeft er baat bij. Maar wat bedoelen we precies met de structuur van een site? Met structuur bedoelen we namelijk veel meer dan alleen het menu en de titels. Als we aan structuur denken, denken we ook aan internal linking, categorieën en pagina-indeling. Hoe structureer je jouw website? 

Eigenlijk hoor je vanaf het begin van het opzetten van jouw site al na te denken over de SEO-score. Denk daarbij aan een site waar mensen makkelijk hun weg kunnen vinden en waar zij makkelijk de juiste content/producten kunnen vinden.  

Structureer jouw menu met relevante zoekwoorden 

Bekijk de customer journey en ga na waar jouw klanten naar op zoek zijn. Gebruik relevante zoekwoorden voor jouw site en structureer de menu’s op zo’n manier dat zowel jouw klant als Google kan zien wat je verkoopt en waar. Relevante zoekwoorden vind je door een goed zoekwoorden onderzoek te doen.  

Zorg voor een goede internal linking structuur 

Google crawlt jouw site om te zien wat voor een content er te vinden is. Tijdens het crawlen wordt er gekeken naar de belangrijkste pagina’s op jouw site. Een pagina wordt des te belangrijker gezien des te meer links ernaartoe leiden. Zorg er daarom voor dat je de juiste pagina’s koppelt. Heb je relevante producten of categorieën die je wilt tonen aan de klant (en Google)? Link deze. Ook voor het schrijven van content is dit belangrijk. Als er een duidelijke structuur in de opbouw van pagina’s en links aanwezig is, zul je niet met jouw eigen content in strijd gaan.  

Categoriseer uw producten 

Zorg ervoor dat je jouw producten goed categoriseert. Een goede categorie lijst maakt je site overzichtelijker en stelt je in staat om redirects voor categorie-pagina’s in te stellen. Dit maakt het voor de zoekmachines in ruil ook weer makkelijker om te zien wat je aanbiedt. Houdt bij het maken van de categorieën rekening met synoniemen die gebruikt kunnen worden. Je leest hier hoe je dit in kunt stellen in jouw website.  

2: Gebruik de juiste SEO URL’s 

Het gebruik van de juiste URL’s is cruciaal voor search engines. Aan de hand van deze URL’s kan een zoekmachine namelijk “lezen” waar een pagina over gaat. Hier een aantal tips voor het optimaliseren van jouw URL’s: 

  • Maak de URL’s leesbaar (geen cijfers of onbegrijpelijke woorden) 
  • Gebruik geen hoofdletters  
  • Gebruik zoveel mogelijk van jouw relevante zoekwoorden 
  • Gebruik een SSL-certificaat (te herkennen aan de “https”)  

3: Optimaliseer je site voor mobiel gebruik 

Ruim 40% van de Nederlandse bevolking voltooid hun aankoop tegenwoordig via mobiel of tablet. Dat is een te groot percentage om niet in acht te nemen bij het optimaliseren van jouw site. Ook Google houdt hier rekening mee bij het berekenen van jouw SEO-score. Sterker nog, Google hanteert een “Mobile-first” index, waar sites die mobiel-vriendelijk zijn, beter gerankt worden dan anderen. Zorg er daarom voor dat jouw site goed leesbaar, bereikbaar en snel is voor de mobiele gebruikers. Dit is bijvoorbeeld voor het Magento platform 2 niet moeilijk, deze heeft namelijk een hoop mobiel-georiënteerde verbeteringen inbegrepen sinds Magento 1.  

4: Gebruik de juiste omschrijvingen en meta tags 

Naast een goede categorisering op jouw webshop, is ook de omschrijving per product erg belangrijk. We snappen dat dit lastig is als je een groot aanbod aan producten biedt. Toch raden wij aan om zo goed mogelijk de volgende tips na te leven: 

Gebruik een eigen omschrijving 

Veel leveranciers geven een fabrieksomschrijving van producten. Probeer zoveel mogelijk jouw eigen omschrijving aan deze producten te geven en niet de standaard omschrijving over te nemen. Dit voorkomt duplicate content en geeft de kans om in te spelen op de zoekwoorden die voor jouw site goed werken. Ook stelt dit jou in staat om in te spelen op veelgebruikte synoniemen. 

Dit is overigens niet alleen handig voor SEO waarde maar ook voor het gebruiksgemak van jouw klanten. Zo wordt het namelijk makkelijker om producten te vinden in jouw catalogus via de zoekfuncties.

Maak gebruik van meta tags 

Ook het gebruik van de meta tags is erg belangrijk. Dit geldt niet alleen voor producten maar voor alle afbeeldingen die je op de site verwerkt. Steeds meer mensen vinden producten op afbeelding. Goed gevonden worden in Google Afbeeldingen is daarom zeker belangrijk. Hierbij geldt weer: gebruik de juiste keywords.  

5: Zorg voor een snelle webshop 

We horen je al denken “dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan”. Dat klopt ook. Toch benadrukken we het graag nog even. Een snelle site kan er namelijk voor zorgen dat jouw SEO-score verhoogt. Er zijn meerdere manieren om een site sneller te maken waaronder het gebruik maken van caching, optimaliseren van afbeeldingen en het voorkomen van redirect-chains. Dit zijn verbeteringen die je door kunt voeren op jouw eigen webshop. Om je hierbij te helpen heeft Google de PageSpeed Insights tool. Hier kun je zien wat de score van jouw pagespeed is en wat er verbeterd kan worden. Echter is er één aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien: De hosting. 

Jouw webshop heeft enorme voordelen bij het kiezen van de juiste hosting. Kies daarom altijd een partij met de juiste ervaring. In onze blogreeks Cloudhosting & Hardware hosting, lees je meer over de beste hosting oplossing.  

Bij Savvii is de snelheid van jouw shop erg belangrijk en zullen we je altijd advies geven in het sneller maken van jouw shop.  

6: Content is King 

Relevante content zorgt ervoor dat de search engines zien dat jouw website goed past bij de zoekwoorden waar je over schrijft. Heb je bijvoorbeeld een sportwinkel en schrijf je veel blogs over sporten; dan zien de search engines dat jouw site relevant is voor zoektermen over sport. Hier een aantal tips voor het schrijven van relevante content:  

Werk gestructureerd 

Werk bijvoorbeeld met een content kalender, zo kun je precies plannen welke onderwerpen je wanneer behandeld. Dit is ook een goede manier om alvast te werken aan de interne linkstructuur tussen pagina’s én om te voorkomen dat je dubbele content schrijft. 

Maak slim gebruik van keywords 

We blijven het zeggen: gebruik keywords en gebruik de juiste. Om dit te doen, doe je eerst zoekwoordenonderzoek. Je leest hier hoe je dit aanpakt. Bij het schrijven van content gebruik je keyword phrases en synoniemen om de search engines te laten weten waar jouw stukken tekst over gaan. Gebruik de juiste en gebruik ze genoeg. Let wel op: houdt de tekst leesbaar voor jouw bezoekers en gebruik de zoekwoorden niet te veel. 

Wij gebruiken bijvoorbeeld zelf de SEO-tool van Yoast voor WordPress. Deze tool geeft je inzicht in het gebruik van keywords en maakt het makkelijker om te zien of een pagina er genoeg heeft. Deze tool is ook beschikbaar voor WooCommerce

Voorkom duplicate content 

Duplicate – ofwel dubbele – content kan ervoor zorgen dat je jouw eigen zoekwoorden tenietdoet door met jouw eigen blogs in concurrentie te gaan. Probeer voor iedere blog dan ook andere zoekwoorden te gebruiken om te voorkomen dat de pagina’s elkaar gaan proberen te out ranken. Dit kun je voorkomen door een duidelijke blogstructuur te implementeren door middel van de content-planning.  

7: Optimaliseer afbeeldingen voor SEO 

We hebben net al even benoemd dat het optimaliseren van afbeeldingen kan helpen bij het sneller maken van jouw shop. Niet alleen is dit handig voor de snelheid, ook voor de vindbaarheid kan dit een verschil maken. Daarom geven we je een aantal tips hoe je dit kunt toepassen op al de afbeeldingen op jouw site: Zowel in blogpagina’s als productpagina’s. 

Gebruik het juiste format 

Afbeeldingen komen in verschillende formats; JPEG, PNG, SVG etc. Wellicht heb je een “go-to” format die je graag gebruikt, maar wist je dat er verschillende toepassingen zijn per format? Zo kun je jouw productfoto’s beter in JPEG-format posten en jouw graphic design beter in PNG. En voor optimale afbeeldingscomprimering kun je het beste WebP gebruiken. Bekijk altijd voor het installeren van een plug-in wat voor jouw shop de beste optie is en bekijk de effecten eerst in een staging omgeving. Wil je meer weten over afbeeldingsformats? Lees de blog over het beste afbeeldingsformat.  
 

Maak gebruik van tags 

Ook bij afbeeldingen is het belangrijk om gebruik te maken van de meta tags. Zoals we eerder al noemde is het tegenwoordig een voordeel om vindbaar te zijn in Google Afbeeldingen met jouw producten. Niet alleen daarom is het handig om tags te gebruiken; ook de algehele SEO-score voor de pagina gaat omhoog bij het gebruik van relevante zoekwoorden in de meta tags van jouw afbeeldingen. De zoekmachines kunnen dan namelijk zien dat je afbeeldingen gebruikt die passen binnen de context op die webshop- of blogpagina.  

Let op de grootte van jouw afbeeldingen 

Dat je de beste kwaliteit afbeelding op jouw site wil hebben staan snappen we. Maar wellicht is het niet nodig om een afbeelding van 3000 pixels breed te gebruiken. Grote afbeeldingen kunnen jouw site flink vertragen. Het kiezen van het juiste format kan er al voor zorgen dat de bestandsgrootte van jouw afbeelding flink verkleind wordt, maar om je verder te helpen zijn hier een paar handvaten:  

  • Een afbeelding hoeft niet breder dan 2500 pixels te zijn als je hem over de breedte van jouw site wilt afbeelden. 
  • Een afbeelding hoeft niet breder dan 1500 pixels te zijn als je hem gebruikt als reguliere afbeelding. 
  • Zorg ervoor dat de afbeeldingen die je gebruikt niet groter zijn dan 500 Kb. Hoe kleiner hoe beter, mits de kwaliteit er niet onder lijdt.  

8: Maak gebruik van Social Media 

Google houdt uiteraard niet alleen rekening met een goede interne linkstructuur. Ook houdt Google rekening met genoeg outgoing en incoming links: Links van jouw site naar andere sites en vice versa. Op deze manier zien de search engines dat je ook voor andere sites relevant bent, wat goed is voor jouw SEO-score. Een goede basis hiervoor is social media. Niet alleen zorgt het koppelen van jouw site aan socials ervoor dat je externe links toevoegt, ook kan het zorgen voor meer traffic.  

Vele apps bieden tegenwoordig een shop-optie om jouw producten aan te bieden. Neem Instagram als voorbeeld. Je kunt jouw shop koppelen en op deze manier mensen via Instagram naar jouw shop leiden. Je kunt ook klein beginnen met een social platform door succesverhalen van tevreden klanten te delen. 

Kortom 

Er zijn veel verschillende dingen die je kunt doen om jouw site zo goed mogelijk “SEO-friendly” te maken. Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld bij hoe dit te realiseren is en kun je aan de slag met jouw eigen webshop.  

Bent je benieuwd naar hoe Savvii een webshop sneller en stabieler kan maken? Lees onze klantcases of bekijk onze pakketten en neem contact op met ons team voor meer informatie. 

Puck Lamée - Creative content marketeer

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!