Ben je van plan om in eigen beheer een website, webshop of WordPress-blog te starten? Dan ontkom je niet aan webhosting. Gelukkig is het aanbod van hostingproviders vrij groot en valt er dus altijd wat te kiezen. Maar er zit vaak wel veel verschil tussen de kwaliteit die de aanbieders leveren, waardoor het dus belangrijk is om een weloverwogen keuze te maken.
Niet altijd even gemakkelijk gezien het grote aanbod. Het gevaar bestaat dat je op den duur door de bomen het bos niet meer ziet. Om je wegwijs te maken in de hostingwereld, reiken we in dit artikel een aantal tips en aandachtspunten aan die jouw helpen bij het kiezen van de juiste hostingpartij voor je WordPress-site.
Hoe betrouwbaar is de serverfunctionaliteit?
Het is belangrijk dat je website 24 uur per dag bereikbaar is. Dat geldt zeker voor sites die mikken op een internationaal publiek. Het advies is eigenlijk dat je site 99,5 procent van de tijd in de lucht moet zijn, terwijl een cijfer dat onder de 99 procent ligt vandaag de dag eigenlijk onacceptabel is. Bij Savvii monitoren we de betrouwbaarheid van de servers continu, waardoor de kans erg klein is dat jouw website lang uit de running is. Onze uptime ligt al jaren boven de 99,9%.
Check de mogelijkheden op het gebied van back-up
Het maken van back-ups in WordPress is essentieel. Die werkwijze bespaart je namelijk heel wat kopzorgen als je WordPress-site onverhoopt de geest geeft. Het valt dan ook aan te raden om een hostingprovider te kiezen die het makkelijk maakt om, al dan niet automatisch, back-ups te maken.
Savvii maakt dagelijks back-ups van jouw WordPress-site(s) op onze servers. Zo’n back-up bestaat in de regel uit drie delen: de code, de database en de daadwerkelijke inhoud van de site. Voor het maken van back-ups maakt Savvii gebruik van Amazon S3, dat de gegevens in de cloud zet. Statistisch gezien is de kans dat gegevens definitief verloren gaan ongeveer 0,000000001 procent.
We kunnen de in een back-up opgeslagen gegevens ook weer eenvoudig en snel overzetten of weer terughalen voor een restore. Het overzetten van back-ups gebeurt bovendien versleuteld, zodat externe partijen niet aan jouw gegevens kunnen.
Ga na of de hostingpartij veiligheidslekken dicht
Omdat WordPress een immens populair en gebruiksvriendelijk CMS is, heeft het platform zich ook ontwikkeld tot een populair doelwit van hackers. Er duiken dan ook geregeld veiligheidslekken op die je website-eigenaar gemakkelijk over het hoofd kunt zien.
Een goede hostingpartij draagt er zorg voor dat veiligheidslekken automatisch worden gedicht of stelt je tenminste op de hoogte van lekken zodat je zelf de benodigde maatregelen kunt nemen.
Bij Savvii waarborgen we de veiligheid van jouw site op een aantal manieren:
- We installeren voor alle domeinen sowieso een gratis DV SSL-certificaat met Let’s Encrypt. Daarnaast ondersteunen we ook andere, meer uitgebreide SSL-certificaten (denk bijvoorbeeld aan het EV SSL-certificaat).
- De systemen van Savvii zorgen voor automatische updates van zowel je WordPress core als de diverse plug-ins.
- We maken gebruik van firewalls en scannen permanent alle systemen op malicious code, verdachte verzoeken en herhaaldelijke inlogpogingen op bepaalde IP’s.
- Bij Savvii gebruiken we het encrypted sFTP protocol voor het overzetten van bestanden. Je kunt zelfs IP adressen whitelisten om gebruik te maken van sFTP zodat al het andere verkeer automatisch geen toegang krijgt.
- Wordt je site ondanks onze strenge beveiligingsmaatregelen toch gehackt? Dan zorgen wij er natuurlijk voor dat het veiligheidslek wordt gedicht en de site hersteld wordt in de originele staat.
Hoe zit het met snelheid?
De moderne internetbezoeker en -klant houdt van snelheid. Een trage site of webshop kost je dan ook bezoekers, conversie en omzet. Informeer daarom altijd of een hostingpartij ook gefocust is op snelheid. Houdt de hostingpartij rekening met de laadtijd van pagina’s? Worden er cachingmethodes gebruikt? Of plaatst de hostingprovider gewoon een groot aantal websites op een shared server waardoor de sites snel trager worden? Lees bijvoorbeeld dit artikel over hoe je de performance van je WordPress website verbetert.
Caching
Bij Savvii maken we veel gebruik van caching om sites een stuk sneller te maken. Al onze pakketten zijn sowieso uitgerust met Varnish proxy caching voor volledige webpagina’s. Daarnaast beschikken onze VPS-pakketten ook nog over Memcached object caching.
Andere snelheidstools
Daarnaast hebben we bij Savvii nog een paar manieren om optimale snelheid te garanderen.
- HTTP/2: deze nieuwe techniek zorgt ervoor dat de een browser veel meer verbindingen kan maken dan op de oude manier.
- PHP 7: bij Savvii heb je de vrijheid om te switchen tussen verschillende PHP-versies. Het gebruiken van oude versies heeft een nadelige invloed op de snelheid van je website. Savvii biedt zowel PHP 5 als het nog nieuwere PHP 7 aan. PHP 7 is circa twee keer sneller dan 5.
- NGINX in plaats van Apache: De systemen van Savvii draaien op NGINX. Doordat NGINX event-based is, verbruikt het minder geheugen en presteert het veel sneller bij de meeste bezoekers dan Apache.
- Schaalbare architectuur: Savvii gebruikt een architectuur voor sites op een VPS met losse webservers. Op die manier kunnen we, afhankelijk van de belasting, elk onderdeel apart opschalen.
Welke support wordt er geboden?
Support is natuurlijk ook een belangrijk aandachtspunt bij het kiezen van de juiste hostingpartij. Je wilt immers wel snel een helpende hand aangereikt krijgen als je site hapert of je ergens zelf niet uitkomt.
Je kunt het serviceniveau van een hostingpartij vaak al in een vroeg stadium testen door een mail met wat algemene vragen te sturen. Ontvang je snel een reactie? Krijg je een vaag of juist nuttig antwoord op je vraag? Wordt er gebruik gemaakt van voorgekauwde standaardantwoorden of is een reactie juist op maat en persoonlijk?
De antwoorden op deze vragen zeggen vaak al veel over de instelling van de hostingprovider. Bij Savvii kijken we actief mee naar de performance van jouw website en reiken we graag adviezen aan om die te verbeteren. Bovendien beschikken we over een technische helpdesk en een uitgebreid supportsysteem. Hier kun je terecht met alle vragen over of problemen met jouw site.
Heeft een hostingpartij het ideale pakket voor jouw website?
Elke website is anders. Het is daarom goed om je website te analyseren en te kijken aan welke hosting je precies behoefte hebt. Hoeveel bezoekers trekt mijn website? Hoeveel artikelen en pagina’s publiceer ik doorgaans? Bevat mijn site veel afbeeldingen en video’s? En verwacht ik op korte termijn snel te groeien met mijn website?
Al die vragen beïnvloeden jouw keuze voor een bepaalde hosting. Voor het beheren van een vrij eenvoudige website (1000 bezoekers of minder per dag en 1000 pagina’s) volstaat een goedkoop shared hostingpakket vaak al.
Heb je een complexe site met veel video- en foto content, veel functionaliteiten en een groot aantal bezoekers? Of is veiligheid jouw topprioriteit? Dan zijn managed hosting, VPS of een dedicated server waarschijnlijk betere opties.
Bij Savvii heb je de keus uit een divers scala aan shared, WooCommerce- en VPS-pakketten. Voor elk type website, groot of klein, en voor elk budget is bij Savvii wel een goed hostingpakket beschikbaar.
Reactie achterlaten