I got 99designs….of niet?

Savvii Updates
Gijs Hovens, 21 augustus 2013

Zoals elk nieuw bedrijf heeft Savvii een nieuw logo laten ontwerpen. Na veel interne discussie zijn we een ontwerpwedstrijd op 99designs gestart. Door schade en schande wijzer geworden willen we onze lessen met jullie delen.

Type wedstrijd

Een belangrijke reden voor ons om via 99designs te werken is de variatie in ontwerpen die je krijgt door de grote hoeveelheid ontwerpers die aan de slag gaan. In de praktijk blijkt echter dat ontwerpers enorm naar elkaar kijken en zo min mogelijk risico proberen te nemen. Zij zullen goed beoordeelde ontwerpen imiteren en slechts weinig variëren. Kies daarom voor een blinde wedstrijd. Ontwerpers kunnen elkaars ontwerpen dan niet zien. Wij zijn pas halverwege overgestapt naar een blinde wedstrijd en hebben daardoor een hoop creativiteit moeten missen.

Promotie

Om daadwerkelijk veel verschillende ideeën voor logo’s binnen te krijgen heb je veel ontwerpers nodig. Dat is ons in elk geval goed gelukt, uiteindelijk zijn er 557 logo’s gemaakt. De uitgebreide briefing & extra promotie opties doen hun werk in elk geval goed. Wij hebben voor het zilver pakket i.c.m. twitter promotion en powerpack gekozen.

Inspiratie

Naast het feit dat ontwerpers met een schuin oog naar elkaar kijken blijken ze ook de rest van het internet niet ongemoeid te laten. Op zich geen probleem behalve als het tot copyright problemen kan leiden. Een ontwerper kopieerde een bestaande font in het grafische element. Een andere ontwerper nam de font over van een gelijknamig bedrijf (geen concurrent). Beide zaken zijn gelukkig op tijd naar boven gekomen maar het had zomaar kunnen gebeuren dat we daar op een nog vervelendere manier achter waren gekomen.

99designs_copy

Afwerking

Omdat 99designs ontwerpers geen band hoeven op te bouwen met hun cliënten maken ze zich er vaak makkelijk vanaf. Dat zie je terug in kleine zaken als uitlijning, ruimte tussen elementen en aanlevering van informatie (geen info over gebruikte kleuren,fonts, enz.). Let dus enorm op de details en laat de opgeleverde ontwerpen zéker eerst keuren door diegene die met je logo aan de slag gaan in webdesign of anders.

Tijd

Het spreekt voor zich maar je krijgt betere resultaten als je voldoende sturing en aanwijzingen geeft tijdens de wedstrijd. Onderschat de tijd die dit kost niet. Aangezien de designers van over de hele wereld komen moet je ook ’s avonds en in het weekend tijd vrij maken om feedback te geven.

Conclusie

Via 99designs krijg je in elk geval een hoop opties. Zorg absoluut dat je een 2e partij (liefst extern) mee laat kijken want voor je het weet zit je met een gevalletje plagiaat of een slecht afgewerkt logo wat bijvoorbeeld niet gebruikt kan worden in drukwerk of op textiel. Zorg daarnaast voor een blinde wedstrijd (niet te verwarren met privé).

In ons geval wilde reclamebureau TakeTwo het experiment wel aangaan. Meekijken met het 99designs proces en op basis van de uitkomst aan de slag te gaan met een site ontwerp. Misschien dat niet elk reclamebureau hierin mee wil gaan.

Hoewel 99designs vaak goedkoper is dan een goed bureau inhuren zou ik het niet nog een keer op deze manier doen. De tijd die je kwijt bent met incidenten en het keuren van overduidelijk slechte ontwerpen wegen wat mij betreft niet op tegen de variatie in ontwerpen & kostenbesparing. Daarnaast is een band met een bureau waar je later op kunt terugvallen erg prettig.

Gijs Hovens - Gijs is marketing manager bij Savvii. Hij heeft al bijna 10 jaar lang diverse WordPress websites en houdt zich bezig met o.a. SEO, SEA, onze producten en het organiseren van de WordPress Meetup Nijmegen.

Er zijn 7 reacties

erica nijburg

13 januari 2014

Interessant artikel! Ik als grafisch ontwerper ben zeer kritisch op dit soort bedrijven. Op het moment dat er meer dan 500 logo's worden ontworpen betekent dit dat er bijna evenzoveel ontwerpers hier tijd in stoppen en die hier niet betaald voor krijgen. Het voelt voor mij als uitbuiting van de ontwerpers. Zelf doe ik hier dan ook niet aan mee!

Reageer op erica nijburg

Joost van den Hurk

7 februari 2014

Een nuttig stuk inderdaad, het heeft me wel aan het twijfelen gebracht. Ik ben op zoek naar een nieuw logo voor mijn kleine creatieve bedrijf - www.atelier180.nl - en ben er sowieso achter gekomen dat ik het zelf niet kan: ik heb de skills blijkbaar niet en ik kan bovendien niet kiezen. Ik overweeg om een wedstrijd te starten op 99designs, maar niet als experiment. Ik heb maar een beperkt budget en de variatie in aanbod en de prijs spreken me aan. Ik heb ook twee bureau's aangeraden gekregen van vrienden die werk hebben verricht voor connecties. Ze luisteren naar wat je echt wilt, werd me verteld en bovendien spreekt hun portfolio me aan. Twijfel alom dus!

Bob

15 februari 2014

Hallo gijs,

Wat is er mis mee om een bestaand font te gebruiken?
Wil je dat voor elk ontwerp een nieuw lettertype
moet worden gemaakt?

Met vriendelijke groet,
Bob

Gijs Hovens

19 februari 2014

Hallo Bob,

Op zich niks, behalve als het logo alléén uit je merknaam in dat font bestaat. Maar dat mag natuurlijk iedereen voor zich bepalen.

Gr. Gijs

Ruud Groeneveld

20 april 2014

Beste Gijs bedankt voor je tips.

Is het niet mogelijk om met de ontwerper die gekozen wordt verder in contact te komen?

Ik zie het niet als uitbuiting zoals Erica beschrijft, je kan zelf bepalen of je mee wilt doen of niet.

Wel vind ik de prijzen aan de lage kant.
Het creatieve proces naar een goed logo/ontwerp wordt in mijn mening zwaar onderschat. Ik weet niet wat voor prijzengeld jullie op het ontwerp hadden gezet.

Als je voor b.v. $1000 een uitgewerkt logo/identiteit voor je bedrijf laat ontwerpen dan neem je de waarde van je identiteit niet serieus in mijn optiek.

Kortom ik denk dat een hogere beloning meer getalenteerde ontwerpers aantrekt en dus een hogere kwaliteit heeft.

Ikzelf heb de voorkeur om de ontwerper te selecteren op basis van wat diegene gemaakt en te kijken of de kwaliteit en stijl past bij de opdracht. behance biedt je de mogelijkheid om veel stijlen/ ontwerpers te bekijken. Na je keuze kan je direkkt in contact treden met de ontwerper.

Mogelijk een optie voor een toekomstig project.
Zelf ben ik erg te spreken over de stijl en kwaliteit van:
Maria Gronlund
https://www.behance.net/gallery/Ignitec/13961319

Succes met Savvii en mogelijk kruisen onze paden een keer.

Vriendelijke groeten,
Ruud Groeneveld

Reageer op Ruud Groeneveld

Gijs Hovens

22 april 2014

Hallo Ruud,

Bedankt voor je tips! Het is zeker mogelijk om in contact te treden met de ontwerpers en een hogere vergoeding trekt ook de betere ontwerpers aan.

Gr. Gijs

jules

6 augustus 2014

Additioneel, 99design verkoopt regelmatig ontwerpen die gestolen zijn.
Regelmatig mensen die een klacht indienen, waar 99designs niets mee doet . Het internet staat vol met dit soort incidenten Criminelen zijn het.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!