Google Core Web Vitals meten

Google
Robin, 22 maart 2021

Eerder lieten we je weten dat er een nieuwe Google Update aankomt, namelijk de Core Web Vitals. Dit zijn de manieren waarop jij gemakkelijk en snel kunt zien hoe jij scoort met betrekking tot de aankomende update.

Core Web Vitals meten in Google PageSpeed Insights

De aankomende Core Web Vitals update zal door Google worden uitgebracht. Het is dan ook niet heel vreemd dat zij ook tools hebben die jou laten zien hoe jij presteert op dit gebied. De bekendste van deze tools is Google Pagespeed Insights.

Schermafbeelding Google PageSpeed Insights

Je gaat simpelweg naar https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ en voert de URL in die je wilt analyseren. Druk vervolgens op Enter of klik op de knop Analyseren.

Het kan zijn dat er een grijze balk tevoorschijn komt met de tekst “Gevraagde URL wordt omgeleid naar ….” klik dan rechts, in de grijze balk, op de tekst Opnieuw analyseren.

Dit heeft te maken met de voorkeursversie van je website. Stel dat je https://www.jouwwebsite.nl als voorkeursversie van je website hebt gekozen in Google Search Console en nu de URL jouwwebsite.nl hebt ingevoerd om te analyseren, dan moet hij dus eerst al omgeleid worden en dat kost ook tijd.

In bovenstaande schermafbeelding is te zien dat https://www.savvii.com (op desktop) de beoordeling van site-vitaliteit doorstaat.

Hiervoor is vooral het stuk over onze Veldgegevens belangrijk.

Hier zie je namelijk dat deze gegevens de afgelopen 28 dagen zijn verzameld en dat aan de hand van die periode is beoordeeld dat Savvii.com (op desktop) de site-vitaliteit (Core Web Vitals) doorstaat.

Je ziet bij de drie onderdelen van Core Web Vitals een blauw vlaggetje om aan te geven dat het om de site-vitaliteit gaat.

Hier boven nog een keer de onderdelen die Google op dit moment onder Core Web Vitals schaart en de beoordeling om te zien of jouw website de test doorstaat.

Wij hadden een LCP van 1 seconden, dus ruim onder de 2,5 seconden. Een FID van 2 ms, wederom ruim onder de 100 ms. En een CLS van 0,03, dus weer ruim onder de 0,1.

Zoals je ziet is het dus vrij gemakkelijk om via https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights te kijken of jouw website de Core Web Vitals doorstaat.

Core Web Vitals meten in Google Search Console

Zoals ik eerder al aangaf komen de Core Web Vitals natuurlijk van Google, daarom is het dan ook niet gek dat de tools om deze te meten ook vanuit hun komen. Net bespraken we Google’s PageSpeed Insights en de volgende op ons lijstje is Google Search Console.

De tool waar je meer informatie kunt vinden over de gezondheid van je website. Logisch dus dat we ook site-vitaliteit hier terug kunnen vinden.

In het, niet heel lang geleden, vernieuwde Google Search Console kun je nu onder Optimalisaties het kopje Site-vitaliteit terugvinden.

Binnen Site-vitaliteit maakt Google Search Console onderscheid tussen Mobiel en Desktop. Je ziet dus een overzicht van je website vanuit het mobiele oogpunt en vanuit desktop.

Het is goed om te weten dat de bevindingen die je hier ziet, gaan over een periode van de afgelopen 28 dagen.

Bovenstaande schermafbeelding is bijvoorbeeld een CLS-probleem dat we ondertussen hebben opgelost.

Even ter herinnering: CLS staat voor Cumulative Layout Shift. Het kijkt of elementen tijdens het laden van een pagina nog verschuiven. Onze chatfunctie veroorzaakte een hoger CLS dan gewenst. Simpelweg omdat de chat-knop tijdens het laden van de pagina tevoorschijn kwam.

Om Google Search Console ook te laten weten dat dit probleem is opgelost heb ik een validatie gestart. Na een periode van, wederom, 28 dagen, kan Google beoordelen of het probleem inderdaad is opgelost.

Wanneer je dus niet door een van de Core Web Vitals komt kun je dat terugvinden in je Google Search Console onder Site-vitaliteit.

Je krijgt daar zelfs een overzicht van de URL’s waar het betreffende probleem zich bevindt.

Core Web Vitals direct in Chrome meten

Sinds ik zelf met WordPress werk heb ik de irritante tik om zo’n beetje bij iedere website die ik bezoek /readme.html achter de URL te zetten in de adresbalk. Puur om even snel te kijken of ze WordPress gebruiken.

Sinds Core Web Vitals heb ik er een irritante tik bij. Ik kijk, met behulp van de officiële Web Vitals Chrome extensie even snel of de betreffende pagina de Core Web Vitals doorstaat.

Dankzij deze handige Chrome extensie zie ik direct aan een vierkantje of een pagina door de Core Web Vitals komt.

Is het vierkant rood, dan komt de betreffende pagina niet door de Core Web Vitals. Is het vierkant groen dan komt de betreffende pagina wel door de Core Web Vitals.

Door op het vierkant te klikken krijg ik nog iets meer informatie over de drie specifieke onderdelen:

  • Largest Contentful Paint
  • First Input Delay (je krijgt hier pas input als je ergens op de website hebt geklikt of gescrold. Dus als er input is geweest).
  • Cumulative Layout Shift

Je kunt de gratis Web Vitals extensie voor Chrome downloaden uit de Chrome Webstore.

Nog meer Core Web Vitals

Binnenkort zullen we nog meer artikelen publiceren over Core Web Vitals. Zo wil ik bijvoorbeeld per onderdeel nog uitzoeken hoe je deze het makkelijkst kunt optimaliseren.

Heb jij een brandende vraag over Core Web Vitals? Laat het weten in de comments en misschien beantwoorden we jouw vraag wel als eerst 😉

Robin Peek - Deze internet marketeer heeft jaren als ondernemer alles met betrekking tot internet marketing in zich opgenomen. Van zoekmachine optimalisatie tot e-mailmarketing en van copywriting tot neuromarketing. Robin is graag bezig met het bedenken van strategieën en het verkennen van nieuwe mogelijkheden.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!