De grootste Nederlandse WordPress-sites

Webhosting
Benoit Gütz, 2 juni 2017

WordPress-sites zijn ook in Nederland populair. Er zijn bijvoorbeeld honderden populaire blogs die op het systeem draaien. Ook gerenommeerde bedrijven kiezen steeds vaker voor dit CMS. Toch denken veel beslissers nog steeds dat WordPress een niet al te professioneel systeem is dat weliswaar prima voldoet voor bloggers en kleinere bedrijven, maar bijvoorbeeld op het vlak van veiligheid en technische mogelijkheden te weinig biedt om ook voor grote organisaties interessant te zijn. De praktijk wijst echter uit dat dit niet zo is. In dit artikel leggen we uit waarom WordPress ook voor grotere bedrijven een serieuze optie is en tonen we de grootste Nederlandse WordPress-sites.

Mythes over WordPress

WordPress wordt soms nog altijd omring door een wolk van twijfels die grotendeels is opgebouwd uit misvattingen. Zo zou het systeem geen goede beveiliging hebben en beschikken over onbetrouwbare plug-ins die gevoelig zijn voor hacks. Daarnaast zouden WordPress-websites slechts beperkte mogelijkheden bieden voor het ontwerpen en bouwen van een website op maat. Kortom: WordPress is alleen geschikt voor kleine of hooguit middelgrote bedrijven. Toch is die wijsheid grotendeels bezijden de waarheid. In de loop der jaren heeft WordPress zich namelijk ontwikkeld tot een volwaardig en volwassen CMS met volop mogelijkheden. Grote bedrijven als CNN, The United States Postal Service, Bloomberg, The Walt Disney Company en Sony hebben allemaal websites die draaien op WordPress, terwijl ook in Nederland steeds meer grote bedrijven WordPress omarmen als CMS voor hun drukbezochte sites.

https vault

Veiligheid

Omdat WordPress het populairste open sourcesysteem is voor het beheren van een website, is er natuurlijk altijd een gerede kans dat er tussen de massa een onveilige site zit. Toch wordt die vermeende kwetsbaarheid van WordPress vaak schromelijk overdreven: als je de WordPress-constructie volgens security best-practices neerzet, goede hosting kiest en plug-ins goed en regelmatig onderhoudt, wordt de kans dat je met een onveilige situatie wordt geconfronteerd al een stuk kleiner. Daarnaast zijn er ook diverse middelen om een WordPress-website goed te monitoren op veiligheid.

De mogelijkheden van WordPress

Hoewel WordPress begon en nog steeds vaak wordt gezien als blogtool, is ook dat idee tegenwoordig achterhaald. E-commerce, levendige fora, campagnesites, polls. Het moderne WordPress biedt meer mogelijkheden dan je in eerste instantie denkt. Ook de veelgehoorde opmerking dat alle WordPress-sites er grotendeels hetzelfde uitzien klopt niet. Wanneer je een WordPress-website laat ontwikkelen ben je niet afhankelijk van een voorgebakken vormgeving. Elke website heeft een thema, dat de grafische vormgeving van de website bepaalt. Je kunt een standaard WordPress-thema kopen, maar er ook een laten ontwikkelen. Wanneer je kiest voor het grafisch op maat laten maken van een WordPress-thema, kun je qua vormgeving heel veel kanten uit. Wij hebben voor je op een rijtje gezet waar je op moet letten bij het kiezen van een WordPress-thema. Download nu onze whitepaper!

Grote WordPress-sites in Nederland

Dat WordPress ook voor grote bedrijven interessante mogelijkheden biedt, kan nog het best worden geïllustreerd aan de hand van een lijstje met grote websites die draaien op het CMS. Voorbeelden zijn:

 • D66.nl
 • Tele2.nl
 • Autotaalglas.nl
 • Getbux.com
 • De site ‘Insights’ van ABN-Amro (levert vooral achtergrondinformatie en verdieping)
 • De website van HP/De Tijd
 • Diverse website van het grote mediaconcern Sanoma
 • De site van Diergaarde Blijdorp
 • De site van Joolz kinderwagens

Al deze sites trekken duizenden bezoekers per dag en hebben heel wat meer features dan alleen standaardteksten en foto’s. Ze hebben geen last van de zogenaamde beperkingen van WordPress die nog steeds geregeld worden aangehaald.

Voordelen van een WordPress-site voor jouw bedrijf

Maar waarom zouden bedrijven de overweging moeten maken om voor WordPress als het CMS van hun voorkeur te kiezen? Wel, WordPress heeft in de praktijk een aantal features die het platform een hoge mate van gebruiksgemak, snelheid en flexibiliteit verlenen. We zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje.

 • Lage opstart- en ontwikkelingskosten: de basis van WordPress is al helemaal ontwikkeld en gebruiksklaar, terwijl de code de laatste jaren ook aan de lopende band is gebruikt, getest en verbeterd. Het resultaat: weinig ontwikkelingswerk en een systeem waarmee je een website binnen een paar weken live kan zetten.
 • Gemakkelijk content wijzigen: WordPress is zo ingericht dat iedereen met toegang tot het systeem op elk gewenst moment op een gebruiksvriendelijke manier content kan toevoegen en wijzigen. Webredacteuren, PR-adviseurs en journalisten kunnen meteen aan de slag. Je bent dus niet meer afhankelijk van een webbouwer als je wijzigingen op jouw website wilt doorvoeren. Dit is een belangrijk voordeel voor een bedrijf dat voortdurend moet meebewegen met de klant en snel tracht in te spelen op belangrijke markttrends.
 • WordPress is voortdurend in ontwikkeling: WordPress is een flexibel platform dat voortdurend in ontwikkeling is. Het systeem wordt continu doorontwikkeld door duizenden ontwikkelaars die wereldwijd nieuwe dingen proberen, nieuwe plug-ins maken en nieuwe wensen van de consument vertalen naar goedwerkende software. Omdat die noviteiten en baanbrekende ontwikkelingen kosteloos zijn, kun je tegen geringe kosten en in een rap tempo werken aan het optimaliseren van jouw website. Sinds kort beschikt elke WordPress site over een Rest API zodat je deze makkelijk kunt koppelen aan je eigen systemen of apps.
 • Ruime keuze aan ontwikkelaars: Het aantal webdevelopers dat verstand heeft van WordPress is erg groot. Gebruik je WordPress? Dan is de kans groot dat er een webbouwer of organisatie is die de perfecte match met jouw bedrijf vormt.

Savvii en WordPress

We hebben dus gezien dat WordPress niet alleen een leuk platform is voor bloggers en kleine partijen, maar ook een prima CMS is voor grotere bedrijven. Een voorwaarde is dan wel dat je de juiste kennis in huis haalt en kiest voor samenwerking met een professionele developmentpartij en goede hostingprovider. Wil je graag meer weten over WordPress-sites en de diverse mogelijkheden die dit CMS biedt? Neem dan vrijblijvend contact op met Savvii. Wij bieden managed WordPress hosting aan. Hierbij horen dagelijkse scans, automatische updates, CDN, NGINX en Varnish. Allemaal tools die bijdragen aan een snellere en veiligere site! Savvii heeft bovendien volop ervaring met het hosten van grotere WordPress-sites en is dus een betrouwbare partner.

Benoit Gütz - Benoit houdt ervan om aannames uit de weg te ruimen. Hij is erg data-driven. Als online marketeer bij Savvii analyseert hij de impact van marketingcampagnes. In zijn vrije tijd is hij veel aan het moutainbiken en aan het hardlopen, waarna ook deze activiteiten geanalyseerd worden.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!