Het beste e-commerce platform: Een uitgebreide analyse

Flavours
Puck, 20 december 2021

Start je met een webshop? Dan heb je je vast wel eens afgevraagd wat het beste e-commerce platform is voor jouw bedrijf. Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren, zoals: grootte van het bedrijf, budget en of er al technische kennis aanwezig is. Op basis van deze elementen vergelijken wij in dit blogartikel de grootste e-commerce platformen om in één oogopslag een duidelijk overzicht te krijgen van de verschillen.  

De platformen

We gaan kijken naar de meest gebruikte en populairste e-commerce platformen onder de drukstbezochte webshops van zowel gemiddeld Nederland als onze klanten: 

Magento

Magento is een open-source platform en staat bekend om de schaalbaarheid en oneindige mogelijkheden dankzij de vele plug-ins. Het is vooral onder de grote webshops erg populair. Momenteel heeft Magento een community van 100.000+ leden opgebouwd. Dankzij deze community is er altijd wel een juiste oplossing te vinden voor een probleem. 

Shopware 

Shopware is steeds meer in opkomst in de Nederlandse markt en is ondertussen al een aardige concurrent geworden van Magento. Dit platform is vooral populair bij de middelgrote tot grote webshops. Shopware staat er om bekend vrij flexibel te zijn in de functies en heeft ondertussen een redelijke community opgebouwd.

WooCommerce

WooCommerce is een plug-in voor WordPress websites. Dankzij deze plug-in kan je je WordPress website gemakkelijk omtoveren tot een webshop en kan je gebruik maken van de zeer grote community van WordPress. WooCommerce is voornamelijk populair bij de kleine tot middelgrote webshops.  

Shopify  

Shopify is in tegenstelling tot bovenstaande platformen een closed source e-commerce oplossing. Dit betekent dat je webshop draaiende wordt gehouden voor een vast maandelijks bedrag. Een voordeel hiervan is dat gelijk de hosting en domeinregistratie is geregeld. Onder de Nederlandse webshops is Shopify, naast WooCommerce, het meest gebruikte platform en is voornamelijk populair onder beginnende ondernemers en kleine tot middelgrote webshops. 

De vergelijking 

Om de platformen te vergelijken, hebben we ze getest op een aantal belangrijke componenten: flexibiliteit, gebruiksvriendelijkheid, personalisatie, grootte van de webwinkel, support en prijs. In deze vergelijking hebben we gekeken naar de meest gebruikte versie van elk platform. 

Flexibiliteit

Flexibiliteit is een breed begrip, maar voor deze vergelijking kijken we naar de volgende elementen: schaalbaarheid, migratiemogelijkheden en beheer van de website. 

Schaalbaarheid

Schaalbaarheid van een platform is belangrijk voor de groei van bedrijven. Het platform dat hier bekend om staat en ook de nummer één is op onze lijst is: Magento. Het is via Magento erg eenvoudig om je webshop mee te laten groeien met de grootte van jouw bedrijf. Daarnaast kan je meerdere webshops aan elkaar koppelen. Platform nummer twee is Shopware, die de laatste tijd net zoals Magento goed inspeelt op de schaalbaarheid van het platform. 

WooCommerce staat op nummer drie, omdat het niet de meest flexibele platform is wanneer het gaat om schaalbaarheid. De reden hiervoor is dat het een plug-in is van WordPress, waardoor het lastig is om even meerdere sites te koppelen. Om WooCommerce uit te breiden voor grote shops zijn vaak weer nieuwe plug-ins nodig waardoor er plug-ins in andere plug-ins geplaatst worden. Dat maakt het geheel een stuk minder overzichtelijk en daardoor minder flexibel.  

Als laatste op de lijst komt Shopify, omdat het een closed-source platform is waardoor je zelf geen overzicht hebt van de software en de mogelijkheden. Wanneer je wilt opschalen, zal je daarom altijd moeten schakelen met Shopify. Daarnaast zitten er extra kosten verbonden aan het koppelen van meerdere sites aan de bestaande shop. 

Migratiemogelijkheden

Bij migratiemogelijkheden kijken we naar hoe makkelijk het is om je bestaande webshop over te zetten naar een nieuw platform. Hier nemen we de moeilijkheidsgraad van de webshop in acht. Op nummer 1 staat WooCommerce gezien het feit dat dit één van de makkelijkste en meest bekende software is. Het kan redelijk makkelijk overgeplaatst worden naar een nieuw platform, maar hier is uiteraard wel de juiste kennis voor nodig.  

Op twee en drie staan Shopware en Magento. Beide programma’s zijn vrij moeilijk, waardoor het lastiger is om over te stappen. Op de laatste plek hebben we Shopify. Het is een erg ingewikkeld platform om over te stappen en dat heeft vooral te maken met het volgende punt: beheer. 

Beheer

Webshop eigenaren met een shop bij Shopify zijn technisch gezien niet zelf beheerder van hun webshop, maar Shopify. Het inpakken en verhuizen van je “eigen” webshop is dus niet één twee drie geregeld. De data van de shop is overigens wel van jou en zou je kunnen meenemen naar een nieuw platform. Als je ervoor kiest om je shop toch te migreren, dan zou je moeten overwegen om de site opnieuw te (laten) bouwen. 

Op de andere platformen ben je zelf de eigenaar en kan je er dus ook zelf voor kiezen om over te stappen. Hierbij geldt natuurlijk wel weer: hoe makkelijker het platform, hoe meer je er zelf aan kunt veranderen, hoe meer je het in eigen beheer hebt. 

Gebruiksvriendelijkheid

Voor gebruiksvriendelijkheid kijken we naar hoe makkelijk een site is aan te passen. Kan je dit eenvoudig zelf doen? Zo ja, hoe snel gaat alles in zijn werk? 

Het meest gebruiksvriendelijke platform is Shopify, je kunt het uiterlijk van je webshop geheel zelf aanpassen en content toevoegen. Dit zonder kennis van webdesign. Daarbij moet wel gezegd worden dat de mogelijkheden beperkt zijn, maar het erg eenvoudig is en zeer snel gaat. 

Op nummer twee staat Shopware. Shopware heeft in vergelijking met Shopify een iets ingewikkeldere software, maar is nog altijd redelijk goed aan te passen. Met behulp van een drag & drop systeem kan je het uiterlijk van je webshop aanpassen. Voor de wat technische aanpassingen is wel meer kennis nodig maar dit gaat relatief gezien makkelijk.  

WooCommerce komt op de derde plek te staan. WordPress is in zichzelf redelijk makkelijk in gebruik, maar het heeft ook nadelen dat WooCommerce als plug-in werkt. Zoals eerder is beschreven moet je andere plug-ins installeren om je shop uit te breiden. Dit maakt het toch ingewikkelder en uitdagender om de site helemaal naar eigen hand te zetten. Het kán, maar het gaat wat ingewikkeld vooral voor de grote webwinkels.  

Magento staat voor gebruiksvriendelijkheid op de laatste plek. Hoewel er tal van mogelijkheden zijn, gaan deze aanpassingen over het algemeen wat langzamer. Het platform is zeer complex, waardoor het niet gebruiksvriendelijk is voor iedereen, vooral voor diegene zonder technische kennis. Het aantrekken van personeel met verstand van Magento of het inhuren van een gespecialiseerde partij is daarom altijd nodig. 

Personalisatie

We hebben het net gehad over gebruiksvriendelijkheid, maar in hoeverre kan je je site nou daadwerkelijk personaliseren en uitbouwen? Hierbij kijken we naar de verschillende opties en hoe goed de site werkt met verschillende plug-ins.

Plug-ins 

Wanneer het aankomt op plug-ins, dan staat Magento op nummer één. Dankzij de grote en technische community worden er steeds meer plug-ins gemaakt. Door de complexiteit van het programma worden deze zeer regelmatig getest en zijn daarom ook erg betrouwbaar. De hoeveelheid plug-ins zorgt ervoor dat een website erg goed te personaliseren is. 

Shopware is steeds harder aan het groeien in de e-commerce wereld en begint al aardig een community op te bouwen. Ze staan daarom op nummer 2. Er zijn veel opties mogelijk maar deze lopen in hoeveelheid nog wel achter op Magento en WooCommerce. Echter, de plug-ins die ze hebben zijn erg goed getest en zeer betrouwbaar. 

Op een lichte achterstand staat WooCommerce op nummer drie. Hoewel WooCommerce meer plug-ins heeft dan zelfs Magento, is de betrouwbaarheid lager. Door de enorme hoeveelheid aan plug-ins is het moeilijk om te herkennen of ze werken. Daarnaast is het al snel nodig om meerdere plug-ins te installeren om een WooCommerce site naar de hand te zetten. Dit kan al snel leiden tot onoverzichtelijkheid en chaos in de back-end. Check dus altijd of de plug-ins naar behoren werken in een testomgeving en houd de website zo simpel en geordend mogelijk. 

Shopify staat als laatste op het rijtje, omdat het een closed-source platform is waarbij alle plug-ins eerst uitvoerig getest moeten worden door Shopify zelf. Shopify heeft wel degelijk zeer betrouwbare plug-ins om een shop uit te breiden, maar deze zijn vaak pas laat beschikbaar. 

Webdesign

Als we kijken naar webdesign, kijken we naar de mogelijkheden die er zijn om een site qua uiterlijk en User Experience aan te passen.  

Shopware staat bovenaan wanneer het komt op webdesign. Hoewel ze qua plug-ins achterlopen, is het platform wel geoptimaliseerd voor webshops. Het is mogelijk om snel en veel content te creëren. Daarnaast zijn ze gefocust op “story-telling”. 

Hetzelfde geldt ook voor nummer twee op de lijst: WooCommerce. Omdat WooCommerce WordPress als basis heeft, is de focus voor dit platform ook om content te creëren. Daarnaast kan je qua webdesigns uit veel opties en thema’s kiezen die makkelijk te implementeren zijn. 

Magento staat op drie, mede dankzij de vele plug-ins maar ook door de mogelijkheid om alle kleine details aan te kunnen passen. Magento is erg goed te personaliseren en de opties zijn eindeloos. Toch is er een reden dat Magento op de derde plek staat. Dit komt vooral omdat Magento – in vergelijking met de nummer één en twee – een stuk minder is gefocust op story-teling. Op Magento is het minder geschikt om content te plaatsen, met enkele omwegen kan het, maar het is niet standaard geïntegreerd. 

Op de laatste plek staat Shopify. Hoewel het platform erg gebruiksvriendelijk is, zijn er toch beperkingen in de opties betreft thema’s en plug-ins. De plug-ins die beschikbaar zijn, zijn niet zelf aan te passen en de keuze is hierin ook beperkt. Echter, een voordeel van Shopify is dat het beter is ingesteld op het plaatsen van content dan Magento. Dit is voordelig voor startende webshops die voornamelijk een merk willen opbouwen door middel van story-telling. 

Winkel grootte

Hier gaan we kijken naar de hoeveelheid producten, hoeveelheid landen waarin een webshop producten verkoopt en ook de complexiteit van producten die een webshop verkoopt.  

Over het algemeen komt Magento hier verreweg het beste uit de test. Het is mogelijk om een webshop in meerdere talen en in meerdere landen te draaien zonder verschillende back-ends te hebben. Daarnaast kan je goed bij Magento terecht als je een uitgebreid assortiment hebt met verschillende producten in verschillende categorieën.  

Na Magento scoort Shopware het hoogst, omdat het hier ook mogelijk is om meerdere talen te installeren en het in meerdere landen aan te bieden. Bovendien is het mogelijk om een uitgebreid assortiment op te bouwen. Shopware scoort minder goed dan Magento, omdat het platform minder goed werkt wanneer het aankomt op complexere producten. 

Shopify staat op nummer drie omdat het niet makkelijk is om een webshop in meerdere talen en in meerdere landen aan te bieden. Wel biedt Shopify standaard een mogelijkheid aan om vertalingen van webpagina’s aan te bieden maar een geheel vertaalde webshop is minder makkelijk. Om dit toch te realiseren is het mogelijk om over te stappen naar een duurder abonnement. Daarnaast kan je op Shopify – in tegenstelling tot nummer één en twee – minder producten kwijt en ben je meestal genoodzaakt om van tevoren met Shopify te schakelen voor het implementeren van complexere producten.  

Dan staat er op de laatste plaats WooCommerce. WooCommerce lijkt in vergelijking met zijn concurrenten niet erg geschikt om een grote winkel met veel producten te onderhouden. Het platform WordPress is niet gemaakt op een e-commerce basis. Er bestaan plug-ins voor het aanbieden van complexere producten, maar deze zijn niet makkelijk in hun gebruik. Helaas is het ook niet zomaar mogelijk om een webshop in meerdere talen op te zetten. Een site zelf vertalen kan goed, maar producten in meerdere talen blijkt toch een vak apart.

Support

Natuurlijk moeten we ook meten hoe makkelijk het is om hulp te krijgen vanuit de platformen, hoe groot de community is en hoe betrouwbaar deze is. 

Op nummer één op deze lijst staat Magento. Dankzij de grote community zijn er verschillende community-pagina’s aangemaakt waar het erg eenvoudig en snel mogelijk is om problemen op te lossen. Wanneer er foutieve informatie op de pagina’s staan, dan wordt er over het algemeen snel gehandeld door de betrouwbare community. 

Op nummer twee in deze lijst staat Shopware. De community is ondertussen flink aan het groeien en wordt gezien als betrouwbaar. Wanneer gebruikers tegen problemen aanlopen, worden snel adviezen gegeven. Daarnaast biedt het support team van Shopware redelijk snel hulp.  

Op nummer drie staat WooCommerce. De community van WordPress is het grootst, maar er is nogal wat speculatie of de support uit deze community wel geheel betrouwbaar is. Bovendien is de support vanuit WordPress minder snel dan Shopware en Magento.  

De laatste in deze lijst is Shopify. Over het algemeen klinken er vooral in Nederland hier en daar minder positieve dingen over het support-team van Shopify. Dit heeft wellicht te maken met het feit dat het platform van origine Canadees is en daardoor de support nog niet toegespitst is op Nederland. Dit is vooral nadelig, omdat je bij complexe kwesties vaak de hulp nodig hebt van Shopify zelf. 

Prijs

Als laatste kijken we naar prijs en nemen we een aantal factoren mee in de vergelijking: prijs per maand, prijs voor de opbouw van de site en prijs voor het onderhoud. 

Prijs per maand 

Alleen Shopify hanteert een standaard maandelijkse abonnementskosten. In ruil daarvoor is de hosting en domeinnaamregistratie al geregeld. 

Prijs opbouw

Shopify is erg aantrekkelijk voor beginnende ondernemers, omdat het goedkoop is en makkelijk in de opbouw. Bij Magento, Shopware en WooCommerce betaal je niet maandelijks en geldt de regel: hoe meer kennis er nodig is, hoe duurder het programma over het algemeen in opbouw en onderhoud is.  

WooCommerce volgt op nummer twee. De meeste bedrijven zijn bekend met WordPress en hebben deze kennis al in huis. Daardoor wordt het makkelijker om een webshop op te zetten met een WooCommerce plug-in, wat uiteindelijk betekent dat het goedkoper is in opbouw.  

Shopware komt op de derde plek. Het programma is nog redelijk onbekend, waardoor het ingewikkelder is om een webshop op te zetten. Daarom wordt het in eerste instantie vaak uitbesteed, omdat niet alle kennis aanwezig is.

Magento komt op de laatste plek en dit heeft alles te maken met de complexiteit van het programma. Magento is een zwaar programma, gemaakt voor zware webshops en is daarom ingewikkelder om te maken. Ook hier wordt de opbouw vaak uitbesteed en is duurder dan gemiddeld.  

Prijs onderhoud

Gezien het feit dat de opbouw van Magento en Shopware vaak uitbesteed worden, wordt ook het onderhoud vaak uitbesteed. Op deze manier wordt het bedrijf ontzorgt en hoeft er qua techniek weinig naar omgekeken te worden. Hier geldt wel dat je als eigenaar zelf de hosting en domeinregistratie moet regelen, dit geldt ook voor WooCommerce. 

Wanneer het aankomt op onderhoud qua voordeligheid, staat WooCommerce op nummer één. Dit is omdat het een plug-in is op de bestaande website van WordPress. De kosten verbonden aan onderhoud zijn vaak gelijk aan de kosten die je al uitgeeft aan de website. Het kan zijn dat de kosten voor goede hosting iets omhoog gaat, maar over het algemeen scheelt dit niet veel. 

Shopify staat hierbij op nummer twee, omdat er abonnementskosten voor onderhoud verwerkt worden in de maandelijkse prijs. Daarnaast vraagt Shopify een percentage van het inkomen van jouw webshop als je geen gebruik maakt van de standaard betaalmogelijkheden. Dit zorgt ervoor dat opties als PayPal of AfterPay duurder worden voor jou als webshop eigenaar. Hoe beter de shop verkoopt, hoe meer er afgestaan moet worden. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om gebruik te maken van alle functies, maar dat kost ook een stuk meer. 

Kortom

We kunnen niet zeggen welk platform beter is dan de ander. Wel kunnen we op basis van gegevens een aantal dingen vaststellen waar je op kunt letten bij het kiezen van een platform. 

  • Ben je startende ondernemer met een kleine winkel en klein budget? Dan kan Shopify of WooCommerce interessant zijn voor je. Deze shops zijn makkelijk op te zetten en onderhouden, dus ook het goedkoopst. Let wel op dat je bij Shopify moeilijk kunt overstappen naar een ander platform. Ook is WooCommerce minder geschikt voor veel en complexe producten. 
  • Heb je een kleine winkel met een redelijk budget? Kijk dan naar Shopware of WooCommerce. Shopware is interessant als je technische kennis bezit of het volledig wil laten uit besteden. Bij minder kennis of als je al een website hebt op WordPress kan je kiezen voor WooCommerce. 
  • Heb je een middelgrote webshop met een redelijk budget én wil je de mogelijkheid hebben om te groeien? Kijk dan naar Shopware of Magento. Voor Magento is wellicht meer kennis nodig, maar dit programma is uitermate geschikt om mee te groeien met jouw bedrijf. Ook is het erg bekend en daarom niet moeilijk om een bedrijf of team te vinden die je kunnen helpen. 
  • Heb je een middelgroot tot grote webshop met veel budget? Of heb je complexe of veel producten in je assortiment? Dan is Magento het interessants om te onderzoeken. Magento is uitermate geschikt om mee te groeien met een bedrijf. Ook kan dit programma veel producten aan en daarbij ook complexe producten. 
Puck Lamée - Creative content marketeer

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!