Hoe je de performance van je website test én verbetert

Webhosting
Danny, 22 april 2020

Wat is de performance van je website? Als je het aan ons vraagt is het de laadtijd van je website. En dat is de tijd tussen het moment dat je bezoeker je website aanklikt of de url intypt en het moment dat hij je website ziet. Hoe sneller dat is, hoe beter je performance.

Waarom is performance belangrijk?

Je performance is natuurlijk altijd belangrijk, ook voor je website. Er zijn twee redenen waarom die zo goed mogelijk moet zijn:

  1. Het verbetert de ervaring van je bezoekers. Die is ongeduldig en klikt door naar de concurrent als het te lang duurt. En wég is je potentiële klant.
  2. De performance heeft invloed op het zoekalgoritme van Google. Google waardeert het erg als je website lekker vlot laadt.

Hoe meet ik de performance?

Daar heb je verschillende tools voor. GTMetrix, Webpagetest, Google PageSpeed Insight en Pingdom bijvoorbeeld. Het werkt vrij simpel. Ga naar hun website, vul je url in en bekijk de testresultaten.

Het verschil in de tools zit hem vooral in de gebruiksvriendelijkheid en in de invloed die je zelf hebt op de testparameters. Als jij klanten in China hebt, dan wil je uiteraard meetresultaten vanuit China hebben en niet vanuit Amsterdam. En misschien wil je kiezen met welke browser je test of met welke device. Dat kan niet met elke tool.

Verder verschillen de testrapporten en tips qua presentatie. De ene tool schotelt je tekst voor en de andere tabellen en grafieken. Het hangt van je voorkeur af wat voor jou het beste werkt.

Oké, maar welke tool moet ik nu kiezen?

Het is lastig om een advies te geven dat voor iedereen geldt. Het hangt namelijk af van je doel, je persoonlijke voorkeuren en je voorkennis. Ons globale advies:

  • Gebruik Google PageSpeed Insight voor het verbeteren van de gebruikerservaring van je website en zo mogelijk voor het verlagen van de laadtijd. Het is een goede tool voor beginners, maar vertrouw hier niet blind op.
  • Combineer PageSpeed met een andere tool waarbij je meer testparameters mag instellen en de laadtijden in secondes kan meten. Gebruik Webpagetest of het iets makkelijkere GTMetrix of Pingdom.
  • Webpagetest is verreweg te beste tool om performance te meten, omdat je zelf
    alle nodige testparameters mag bepalen. Het is ook de tool met de hoogste moeilijkheidsgraad. Daarom is het minder geschikt voor beginners.

Ik heb mijn testresultaten binnen, maar wat moet ik daar nu mee?

Bij de resultaten vind je een aantal tips om je performance te verbeteren. Dat zijn algemene tips, die niet toegespitst zijn op jouw situatie. Wil je dat wel? Call us. Maar zonder dollen: de meeste algemene tips kun je prima toepassen, maar verwacht er geen wonderen van. Er bestaat nu eenmaal geen one-size-fits-all. Maar het is zeker een goede start, dus ga er lekker mee aan de slag.

Hulp nodig?

Kun je wel wat ondersteuning gebruiken bij het verbeteren van de performance van je website? Geen paniek. Wij helpen je graag verder met onze kennis en expertise over hosting. Neem contact op via telefoon, e-mail of chat.

Danny Feskens - Opgeleid als Docent Geschiedenis, jaren ervaring in de sales en autodidactisch aan de slag gegaan met webdesign.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!