Hoe kwalitatieve webhosting voor betere klantenbinding zorgt
Recurring RevenueFlip Keijzer, 10 oktober 2019
Om online effectief aan klantenbinding te doen, is een goede hosting van je website en overige digitale services onontbeerlijk. De digitalisering van de samenleving zorgt er namelijk niet alleen voor dat mensen steeds meer online doen; ook de eisen die mensen stellen aan digitale dienstverlening worden steeds hoger. Heb je als agency een trage of haperende website? Dan wordt dat in het huidige tijdsgewricht genadeloos afgestraft door de bezoeker, waardoor je de slag met de concurrentie gegarandeerd verliest.
In deze blog laten we zien waarom een goede hosting essentieel is voor succes. Op welke hostingaspecten moet je letten? En waarom leidt een goede hosting tot extra mogelijkheden, meer klantenbinding en een hogere omzet? Lees verder om erachter te komen.
Waar voor je geld
De keuze uit hostingaanbieders en -pakketten is tegenwoordig erg ruim. Het is daarom belangrijk dat je waar voor je geld krijgt. Waar voor je geld wil in dit geval zeggen dat de geleverde hosting perfect aansluit op de behoeften van jouw bedrijf. Wat de beste hostingoptie is, zal per agency verschillen en is onder meer afhankelijk van factoren als bedrijfsgrootte, het aantal websites en webservices dat je beheert en de intensiteit van het digitale verkeer richting jouw website. Agencies hebben de keuze uit de onderstaande varianten.
Shared hosting
In het geval van shared hosting deel je een webserver met andere gebruikers. De volledige capaciteit van de server wordt dus over meerdere accounts gespreid. Shared hosting is voordelig en gemakkelijk uitbreidbaar. Bovendien heb je geen omkijken naar het onderhoud. Nadelen zijn de beperkte en gedeelde opslagcapaciteit, het gebrek aan toegang tot de rootserver en het feit dat andere gebruikers op de server de performance van jouw site nadelig kunnen beïnvloeden. Shared hosting is vooral geschikt voor kleinere agencies die een bescheiden website met een beperkte bandbreedte hebben.
VPS
Heb je veel technische eisen? Ben je sterk afhankelijk van je website(s)? En heb je veel behoefte aan prestatiekracht omdat het aantal bezoekers en de hoeveelheid dataverkeer structureel hoog zijn? Gebruik je zware applicaties die veel rekenkracht vergen? Dan is een virtual private server (VPS) de beste optie. Met een VPS is een deel van de server helemaal voor jou alleen gereserveerd. Het systeem kan op één fysieke server meerdere virtuele machines (de VPS’en) laten draaien.
Je beschikt dus over alle voordelen en eigenschappen van een eigen server, maar dan in een virtuele vorm. Omdat je bij dit systeem een eigen stuk servercapaciteit benut waartoe andere gebruikers geen toegang hebben, heb je ook geen last van andere websites of applicaties. De performance van jouw website wordt op die manier natuurlijk een stuk beter en betrouwbaarder. Omdat een VPS volledig onafhankelijk functioneert, biedt deze vorm van hosting ook op het vlak van veiligheid significante voordelen.
Aan een VPS hangt wel een hoger prijskaartje, terwijl ook het beheer meer technische kennis van de gebruiker vergt dan bij shared hosting het geval is. Dit laatste probleem kun je wel grotendeels omzeilen door te kiezen voor een managed VPS. In dat geval neemt de hostingprovider het meeste onderhoud voor zijn rekening. Een VPS is vooral aan te raden voor grotere agencies die voor zakelijke doeleinden sterk afhankelijk zijn van hun website(s) en optimale vrijheid en flexibiliteit nastreven.
Snelheid
Engelengeduld is een eigenschap die de meeste internetshoppers niet bezitten. Een snelle website is daarom een absolute noodzaak om aan succesvolle online-klantenbinding te doen.
Waarom is laadsnelheid zo belangrijk?
Tal van onderzoeken wijzen uit dat traag ladende websites een grote bron van irritatie vormen onder internetgebruikers. Een seconde extra laadtijd kan er al voor zorgen dat een bezoeker besluit om je site voortijdig te verlaten. Een gemiste kans omdat je er op die manier niet in slaagt om diensten, producten en USP’s onder de aandacht te brengen en klanten duurzaam aan je agency te binden. Een trage website heeft uiteindelijk dus een negatieve invloed op de gebruikerservaring, conversieratio en klantretentie.
Maar er is nog een factor in het spel. Een snelle website scoort ook beter in Google en is dus gemakkelijker vindbaar. De laadtijd van de pagina’s is namelijk een van criteria die het Google-algoritme meeweegt bij het ranken van websites.
First bite en start render
Het is wel belangrijk om te weten dat de laadsnelheid van een website uiteenvalt in een drietal onderdelen.
- Time to first byte (TTFB): dit is de tijd die het kost om de eerste byte aan informatie binnen te krijgen. De TTFB-waarde geeft de snelheid van het netwerk, de server én de site weer. De time to first byte is deels afhankelijk van de locatie van waaruit je de gegevens opvraagt. Idealiter ligt de TTFB-waarde van een website rond of onder de 0,2 seconden.
- Start render: dit is de tijd die het kost voordat een bezoeker de eerste informatie op het scherm ziet staan. Een snelle start render verkleint de kans dat een bezoeker een website voortijdig verlaat. Hij zal wat langer blijven hangen om te wachten tot de volledige informatie op het scherm verschijnt. De starttijd van het renderen van een website is belangrijk omdat gebruikers minder snel de neiging hebben om weg te klikken zodra de eerste tekst en afbeeldingen in beeld komen. Sneller is dus beter, waarbij een gemiddelde starttijd tussen 1 en 2 seconden prima valt te noemen.
- De totale laadtijd is het moment waarop alle elementen van een pagina (HTML, plaatjes, CSS en JavaScript) zijn ingeladen.
Laadsnelheid meten en verbeteren
Gelukkig zijn er verschillende manieren om de laadsnelheid van webpagina’s te meten en verbeteren. Goede tools voor het meten van de laadsnelheid zijn bijvoorbeeld Google PageSpeed Insights, Pingdom en GTMetrix. In ons artikel over het meten van de snelheid van je site vind je concrete tips en aanbevelingen voor het meten van de snelheid van jouw website.
Kom je na het meten tot de conclusie dat de laadsnelheid van je webpagina’s te wensen overlaat? Kijk dan eens met een kritische blik naar de onderstaande aandachtspunten.
- Kijk goed naar je hosting. Heb je de juiste hostingprovider en een pakket dat past bij je technische wensen en eisen?
- Houd het formaat van de afbeeldingen die je gebruikt binnen de perken. Veel MB’s aan fotomateriaal kunnen de laadsnelheid flink vertragen. Een foto op het web hoeft niet dezelfde resolutie te hebben als beeldmateriaal dat bedoeld is voor drukwerk.
- Laad achtergrondafbeeldingen in via CSS.
- Verwijder onnodige metatags en metacontent. Probeer metatags qua lengte ook altijd onder de 200 woorden te houden.
- Kijk goed of alle Javascripts op de site wel echt noodzakelijk zijn. Verwijder ze als dit niet het geval is.
- Neem afscheid van matig presterende of niet direct noodzakelijke plug-ins.
Meer mogelijkheden
Door te investeren in goede hosting kun je een arsenaal aan mogelijkheden aanboren dat met een middelmatige of slechte hosting buiten bereik blijft. Denk bijvoorbeeld aan de onderstaande zaken.
- Goede hosting geeft je de mogelijkheid om meerdere domeinnamen te gebruiken en dus ook meerdere websites te runnen. Door domeinnamen vast te leggen die veel type-in-traffic aantrekken, kun je ook de bezoekersaantallen een flinke boost geven. Door alternatieve versies van domeinnamen vast te leggen, voorkom je dat concurrenten die claimen en met jouw succes aan de haal gaan.
- De combinatie van een kwalitatief hoogwaardig hostingpakket en veel bandbreedte zorgt ervoor dat je website ook in tijden van veel dataverkeer en piekbelasting bereikbaar blijft. Een minder goede hosting zal in dergelijke perioden sneller leiden tot veel downtime.
- Goede hosting biedt meer ruimte voor het inzetten van uitgebreide applicaties. Denk hierbij aan betalingssoftware, marketingtools die rapportages en statistieken verwerken of oplossingen voor het automatiseren van repetitieve en veelvoorkomende processen binnen een agency. Dergelijke extraatjes vereisen vaak veel rekenkracht en opslagcapaciteit, twee features die deel uitmaken van een hoogwaardige hosting.
Meer omzet
Een goede hosting effent ook het pad naar meer omzet. Tijd dus om eens een blik te werpen op de kwalitatieve aspecten van goede hosting waar jouw agency de commerciële vruchten van kan plukken.
Continue bereikbaarheid
Downtime kost geld en gaat ten koste van je dienstverlening, zo simpel is het. Je website is niet meer bereikbaar, terwijl medewerkers weinig tot niets meer kunnen uitvoeren als je systeem crasht of tijdelijk platligt. Een serieuze storing kan flink in de papieren lopen en ook het werkklimaat gespannen en onplezierig maken. Een goede hosting verkleint de kans op langdurige downtime tot een minimum.
Veiligheid
Met de invoering van de AVG, een Europese richtlijn voor het omgaan met en beveiligen van gegevens, moeten agencies zorgvuldiger dan ooit zorg dragen voor de juiste verwerking van privacygevoelige informatie. Wie in gebreke blijft, riskeert torenhoge boetes. Een goed hostingpakket voorziet in een degelijke beveiliging van privacygevoelige gegevens middels betrouwbare SSL-certificaten, regelmatige beveiligingsupdates en uitgebreide authenticatiemogelijkheden. Een hoog veiligheidsniveau kweekt ook klantvertrouwen en is dus een goed middel om de klantenbinding te versterken.
Extra productontwikkeling
De digitale wereld is dynamisch en constant aan verandering onderhevig. Een goede hostingprovider heeft hier oog voor. Dit betekent dat hij zich niet alleen focust op het heden, maar ook aandacht besteedt aan extra productontwikkeling die de aangeboden hostingoplossingen toekomstproof maakt. Misschien gaat je agency sneller dan verwacht uitbreiden en heb je op de korte termijn meer webruimte, e-mailboxen of MySQL-databases nodig. Een goede hostingprovider stelt je in staat om snel te upgraden.
Locatie van de server
De locatie van de server die je gebruikt heeft ook veel invloed op de snelheid en bereikbaarheid van jouw website. Hoe kleiner de afstand tussen server en kantoor, hoe sneller de webpagina’s laden. Een kwalitatief goede hostingpartij weet dit en maakt bijvoorbeeld gebruik van een CDN om de afstand te verkleinen en laadtijd te verkorten.
Hosting en CMS
Een goed hostingpakket vormt ook een soepel draaiende twee-eenheid met het CMS dat je gebruikt en biedt volop mogelijkheden tot een harmonieuze integratie van systemen, programma’s en softwaretools. Het resultaat? Een soepel draaiend IT-systeem dat efficiënt en kosteneffectief werken faciliteert.
Meedenken met de klant
En last but not least: een goede hostingpartij denkt ook mee met de klant en laat hem bij het optreden van een technisch of organisatorisch probleem niet in de kou staan. Die betrokkenheid komt op een aantal manieren tot uiting.
- Kies een hostingprovider met een betrouwbare service en support. Dit betekent dat je snel antwoord krijgt op vragen (korte lijntjes) en weet bij wie je aan moet kloppen als er op IT-gebied iets niet in orde is. Als jouw agency sterk afhankelijk is van websites en webdiensten is het bovendien belangrijk dat je jouw hostingpartner ook in de avonduren en weekenden kan bereiken.
- Meedenken valt of staat met een heldere communicatie. Dit betekent dat je als agency precies weet wat je op technisch gebied van je hosting kunt verwachten en dat gemaakte afspraken consequent worden nagekomen. Het betekent ook dat je als hoster klanten betrekt bij je ontwerpen en prioriteiten en oplossingen goed test voordat je ze live zet.
Kwaliteitshosting houdt mensen aan boord!
Je ziet, kwaliteitshosting is in het digitale tijdperk een belangrijk instrument om klanten structureel aan je agency te binden en extra omzet te genereren. Het maakt je website sneller en biedt allerlei mogelijkheden om je digitale dienstverlening naar een hoog niveau te tillen.
Wil je meer weten over wat er op het gebied van hosting allemaal mogelijk is? Dan ben je bij Savvii aan het juiste adres. Wij helpen honderden klanten en hosten duizenden sites. Neem dus gerust vrijblijvend contact met ons op of bekijk onze hostingpakketten.
Reacties zijn voor dit bericht uitgeschakeld