Hoe optimaliseer je afbeeldingen voor SEO

Webhosting
Puck, 5 augustus 2021

Er bestaan verschillende manieren om een site SEO vriendelijk te maken. Het optimaliseren van afbeeldingen is daar een van. We hebben je in voorgaande blogs al veel verteld over het gebruik van afbeeldingen op jouw WordPress site. Vandaag gaan we deze kennis samenvoegen en sluiten we deze blogreeks af met de uitleg over hoe jij je afbeeldingen optimaliseert voor SEO. We geven een aantal praktische tips om gelijk mee van start te gaan.

1: Kies zoveel mogelijk relevante afbeeldingen en geef context

Afbeeldingen kunnen een grote lap tekst flink opvrolijken of verhelderen. Maar stel jezelf altijd de vraag of een afbeelding ook nut heeft. Past hij bijvoorbeeld bij de content die je post en is het relevant? Natuurlijk is het niet erg om hier en daar een decoratieve afbeelding te gebruiken maar probeer dit niet al te veel te doen.

Daarnaast is het ook erg belangrijk om afbeeldingen die wel relevant zijn in de buurt te zetten van de tekst die het ondersteunt. Google geeft daarbij zelf de tip om dit bijvoorbeeld in de buurt te doen van de titel van de alinea. Op deze manier kan Google aan de hand van de omringende tekst en de titel en alt-beschrijving van de afbeelding zien (daarover later meer) dat de afbeelding bij de content past en dus relevant is. Maak daarbij altijd gebruik van jouw belangrijkste zoekwoorden. Om erachter te komen wat jouw zoekwoorden zijn doe je een zoekwoorden onderzoek. Als je al weet welke zoekwoorden je wil gebruiken, kun je ook gratis tools als Google Trends of Ubersuggest gebruiken om een inschatting te maken van het zoekvolume per zoekwoorden.

2: Kies unieke afbeeldingen

Naast dat de afbeeldingen relevant moeten zijn, is het ook het beste om unieke afbeeldingen te gebruiken. Dit zorgt er vaak sneller voor dat mensen vanuit Google Afbeeldingen aangetrokken worden naar je site. Ook oogt het minder professioneel als een site gebruik maakt van veelgebruikte stock-images; eigen content is eigenlijk altijd beter. Dit geldt ook bij het verkopen van producten.

Ontvang je bijvoorbeeld productfoto’s van leveranciers voor items die je doorverkoopt? Stel veel websites verkopen dit product met dezelfde productfoto’s, dan kan een site frauduleus overkomen. Onze tip is dan ook om in ieder geval eigen afbeeldingen toe te voegen aan een productpagina of enkel eigen beeldmateriaal te gebruiken. Dit komt transparanter en vooral ook unieker over. Het kan bijvoorbeeld ook gebeuren dat een klant of bezoeker een vervelende ervaring heeft met een site die dezelfde stock-images of productfoto’s gebruikt als jij en onbewust deze eerdere ervaring aan jouw site koppelt.

3: Het kiezen van het juiste bestandstype

In onze blog “Het beste afbeeldings-format voor jouw site” hebben we het gehad over de verschillende bestandstypes en het belang van de juiste keuze hierin. Waarom het kiezen van het juiste format zo belangrijk is voor SEO heeft een paar redenen. Ten eerste kan het kiezen van het juiste format ervoor zorgen dat jouw WordPress site sneller laadt, iets waar Google rekening mee houdt in het berekenen van de SEO-score. Tevens houdt Google rekening met het feit of jij gebruik maakt van next-gen image formats. Gebruik maken van WebP kan daarbij helpen. In onze blog “Afbeeldingen omzetten naar WebP in WordPress: waarom en hoe?” lees je hoe je dit doet.

Om een opsomming te geven van alle meest nuttige en meest-gebruikte bestandstypes hebben we hier een overzicht voor je:

Gebruik JPEG voor:

·        Afbeeldingen met veel kleur en veel details. (Foto’s)

·        Afbeeldingen zonder scherpe randen en zonder transparantie.

·        Een afbeelding waar een screenshot of andere foto in verwerkt is.

Gebruik PNG voor:

·        Alle afbeeldingen waar de bestandsgrootte niet zo veel uit maakt.

·        Afbeeldingen met scherpe randen, veel kleur maar weinig kleurverloop. (Graphics, logo’s)

·        Een afbeelding die je (semi) transparant op wilt slaan.

·        Afbeeldingen van screenshots met zowel veel tekst als afbeeldingen.

Gebruik WebP voor/als:

·        Afbeeldingen die anders in JPEG of PNG op de site komen te staan om de bestandsgrootte te verkleinen.

·        Alternatieve manier van afbeeldingen aanbieden voor browsers die dit ondersteunen.

Gebruik SVG voor:

·        Alle kleine afbeeldingen op vector basis (graphics, logo’s, cartoons).

·        Afbeeldingen met animatie.

·        Enkel afbeeldingen die afkomstig zijn van een betrouwbare bron.

4: Gebruik het juiste formaat

Vele sites gebruiken afbeeldingen met een enorme resolutie. Dit is niet alleen onnodig, ook zijn te grote afbeeldingen vaak de voornaamste reden dat pagina’s sloom laden. En dat wil je natuurlijk niet als je jouw site aan het optimaliseren bent voor zoekmachines. We hebben daarom een aantal tips om te onthouden bij het kiezen van het formaat afbeeldingen:

  • Voor afbeeldingen die over de gehele breedte van de site komen te staan (headers, achtergrondafbeeldingen) is een maximale resolutie van 2500 px breed groot genoeg. 
  • Voor alle afbeeldingen die niet over de breedte van je site komen te staan is een maximale breedte van 1500 px genoeg. 
  • Zorg dat alle afbeeldingen kleiner zijn dan 500 kB.

5: Optimaliseer de bestandsnaam en titel voor SEO

Een titel geven aan jouw afbeeldingen lijkt misschien niet zo spannend, toch zijn er een aantal dingen die je kunt optimaliseren zodat zoekmachines exact weten waar jouw afbeeldingen over gaan. Houd daarom rekening met het volgende zodra je jouw afbeeldingen een bestandsnaam geeft:

  • Gebruik geen hoofdletters.
  • Maak gebruik van koppeltekens of een laag-streepje in plaats van spaties.
  • Gebruik de keywords.
  • Houdt het kort maar krachtig: geen lange zinnen.
  • Gebruik geen leestekens of cijfers.

Al deze tips zorgen ervoor dat de afbeelding “leesbaar” wordt voor de zoekmachines. Tekst is het enige aan de afbeeldingen dat de Google bots echt kunnen zien. Als je gebruik maakt van relevante zoekwoorden kan Google bijvoorbeeld zien dat je afbeeldingen gebruikt die relevant zijn voor de rest van de content en dat geeft jou een hogere SEO-score.

6: Gebruik de juiste alt-tekst

De alt-tekst is de alternatieve tekst die je een afbeelding kunt geven. Deze kun je toevoegen aan een afbeelding zodra je deze toevoegt aan jouw site. Deze tekst zien bezoekers wellicht niet maar zoekmachines wel. Aan de hand van de alt-tekst kan een zoekmachine als Google namelijk ook “zien” waar een afbeelding over gaat. Gebruik je een afbeelding puur ter decoratie? Dan geeft WordPress de tip deze tekst niet in te vullen.

alternatieve tekst opties in WordPress voor afbeeldingen

Alt-teksten worden in veel SEO-tools meegerekend als factor voor de SEO-score. Zo houdt Yoast er bijvoorbeeld rekening mee of je jouw zoekwoorden wel terug laat komen in de alt-tekst van afbeeldingen. Hier een aantal tips om je op weg te helpen:

  • Maak gebruik van je keywords maar “don’t overdo it”.

De alt-tekst moet geen dump van alle keywords worden, hier bereik je vaak het tegenovergestelde mee. Zorg ervoor dat je enkel de keywords gebruikt die ook echt relevant zijn voor die afbeelding.

  • Houdt het kort maar leesbaar 

Het kan voorkomen dat bezoekers van jouw pagina een afbeelding niet kunnen zien door bijvoorbeeld een slechte internetverbinding. In dit soort gevallen kan het zijn dat de alternatieve tekst toch in beeld komt. Een duidelijke en leesbare omschrijving is in zo’n geval toch handig om de nodige context te bieden.

7: Comprimeer afbeeldingen zo goed mogelijk

We hebben het net al heel even over het verkleinen van bestanden gehad. Comprimeren is daar een goede manier voor. Door het kiezen van het juiste bestandstype comprimeer je bestanden al een aardig eind. Daarnaast kun je het beste gebruik maken van een next -gen image format om afbeeldingen nog verder te verkleinen in grootte. Zoals eerder benoemt, neemt Google het gebruik van deze image formats mee in de SEO-score. Een paar tips voor het comprimeren van afbeeldingen:

  • Maak jij jouw eigen graphics en gebruik je nu JPEG of PNG? Stap dan over naar SVG, deze bestanden zijn vele malen kleiner en beter van kwaliteit.
  • Maak je niet al jouw graphics zelf of vertrouw je de bron van de SVG-bestanden niet geheel? Zorg er dan sowieso voor dat jouw afbeeldingen omgezet kunnen worden naar WebP. Dit doe je door een plug-in te downloaden. In onze blog “Afbeeldingen omzetten naar WebP” lees je hoe. 
  • Lukken bovenstaande opties niet of heb je bijvoorbeeld niet de hele site in eigen beheer: Kies dan altijd het juiste afbeeldings-format per afbeelding om afbeeldingen zo goed mogelijk te verkleinen. Lees onze blog “Het beste afbeeldingsformat voor jouw site” om te lezen hoe je dit doet.

8: Maak gebruik van Lazy loading

Door afbeeldingen pas te laten laden zodra een bezoeker deze in beeld krijgt, kan de laadtijd van een pagina ingekort worden. Dit verhoogt de SEO-score aangezien Google bijvoorbeeld ook ziet of dit staat ingesteld. In onze blog “lazy loading: de voor- en nadelen” lees je wat dit precies inhoudt en hoe jouw WordPress site er baat bij kan hebben.

Bonus tips

Structured Data

Het gebruik van structured data is erg belangrijk om de zoekresultaten van jouw pagina te verbeteren binnen Google. Structured data zijn kleine stukjes informatie die je toevoegt aan de code van een pagina. Je verteld met deze data waar jouw content over gaat en in welke categorie het valt. Zo kan het vallen onder producten, recepten, artikelen en veel meer. Voor producten is dit extra handig want mensen kunnen zo sneller producten van je afnemen. Pagina’s, artikels of producten met structured data krijgen vaak een andere (hogere) positie in de SERP – Search Engine Results Page. Wil je dit bereiken, dan is structured data wellicht interessant voor je om verder te onderzoeken.

Zelftest snelheid

Google heeft een tool bedacht zodat je kunt zien hoe snel jouw site is: Google PageSpeed Insights. Hoewel dit niet direct te maken heeft met SEO, is dit wel een handige tool om te zien hoe Google jouw site ziet. Ook krijg je op deze manier een beeld van welke quick fixes te implementeren zijn op jouw site.

Kortom

SEO is een zeer uitgebreid en soms wellicht ingewikkeld vak en er vallen veel dingen te optimaliseren. Hopelijk kun je na het lezen van onze tips aan de slag met het optimaliseren van jouw afbeeldingen voor SEO.

Wil je meer lezen over dit onderwerp of over andere interessante onderwerpen over WordPress? Houdt onze site in de gaten.

Puck Lamée - Creative content marketeer

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!