Hoe snel moet een website laden?

Webhosting
Gijs Hovens, 13 oktober 2017

Geduld is geen kardinale deugd van de gemiddelde internetgebruiker en -consument. Een reden waarom snelheid dan ook een van de belangrijkste aandachtspunten dient te zijn voor een moderne en succesvolle website. Maar welk effect heeft snelheid uiteindelijk op de bezoekersaantallen voor jouw website of de conversie van je webshop? Wat zijn de belangrijkste voordelen van een snelle site? En wat zijn de ideale waarden als het aankomt op de reactietijd van de server (time to first byte) en de totale laadtijd van een pagina? In dit artikel leggen we het uit.
Wil je meteen weten hoe je je website sneller moet maken? Ga dan direct door naar onze whitepaper met 9 tips.

Snelle website leidt tot langere bezoeken

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de snelheid van een webshop een directe invloed uitoefent op de bezoekduur. Hoe sneller de website, hoe langer mensen normaal gesproken blijven hangen. Bovendien bekijken mensen ook veel meer pagina’s per bezoek als een website een snelle en prettige gebruikservaring biedt. De kans dat mensen die meer pagina’s bekijken ook daadwerkelijk overgaan tot conversie is bovendien ook aantoonbaar groter dan in het geval van de incidentele, wellicht zelfs eenmalige bezoeker die slechts een of twee pagina’s aanklikt.

Time to first byte, start render en totale laadtijd

Om de optimale laadsnelheid van een website te bepalen, is het wel verstandig om eerst onderscheid te maken tussen de verschillende aspecten van laadsnelheid.

  • Time to first byte (TTFB): dit is de tijd die het kost om de eerste byte aan informatie binnen te krijgen. De TTFB-waarde geeft de snelheid van het netwerk,de server én de site weer. De time to first byte is deels afhankelijk van de locatie van waaruit je de gegevens opvraagt. TTFB is daarnaast gerelateerd aan de gemiddelde Google-rankingresultaten. Ook een belangrijke waarde voor je SEO dus, volgens onderzoeken van Moz en Jitbit. Idealiter ligt de TTFB-waarde van een website rond of onder de 0,2 seconden.
  • Start render: dit is de tijd die het kost voordat een bezoeker de eerste informatie op het scherm ziet staan. Een snelle start render verkleint de kans dat een bezoeker weg klikt. Hij zal wat langer blijven hangen om te wachten tot de volledige informatie op het scherm staat. De starttijd van het renderen van de webshop is belangrijk omdat gebruikers minder snel de neiging hebben om weg te klikken zodra ze de eerste tekst en afbeeldingen op de website tevoorschijn zien komen. Sneller is dus beter, waarbij een gemiddelde starttijd tussen 1 en 2 seconden prima valt te noemen.
  • De totale laadtijd is het moment wanneer alle elementen van een pagina (HTML, plaatjes, CSS en JavaScript) ingeladen zijn.

Wil je weten hoe snel jouw website is?

Vraag gratis onze snelheidcheck aan! Binnen één werkdag krijg je een uitgebreid snelheidsrapport van ons terug.

Onderzoek: snelheid maakt of breekt je website

De moderne mens consumeert steeds meer informatie, maar heeft gemiddeld gezien minder tijd om die informatie ook echt uitgebreid in zich op te nemen. Dit tweesnijdende zwaard leidt tot een kortere aandachtsspanne en een kritischere benadering van webshops en hun performance. Dat beeld komt ook naar voren in diverse onderzoeken die de laatste jaren zijn uitgevoerd.

  • Ancestory.com wist het conversiepercentage met 7 procent te verhogen nadat het de rendertijd van webpagina’s met 68 procent terugbracht.
  • Volgens een presentatie van AliExpress resulteerde het verlagen van de laadtijd met 36 procent in meer bestellingen (een stijging van 10,5 procent) en hogere conversieratio’s (een toename van 27 procent) voor nieuwe klanten.
  • Voor elke 100 milliseconden minder laadtijd zag het klantenplatform van Mobify een conversietoename van 1,11 procent. Op jaarbasis betekende dit een omzetstijging van 376.789 dollar.
  • Diverse onderzoeken laten zien dat een langzame website of een traag check-outproces de belangrijkste redenen vormen voor het niet afronden van een online-aankoop. Trage websites en -shops kosten je als ondernemer dus geld!
  • Volgens Akamai keert circa 75 procent van de bezoekers niet meer zo snel terug naar een site met een rendertijd of totale laadtijd van meer dan vier seconden.
  • De helft van de volwassen internetkopers die meer dan 1500 dollar per jaar uitgeven op het web of al meer dan twee jaar online aankopen doen, noemt de laadtijd van een webshop of -site een hoofdprioriteit.
  • Gebruikers van een smartphone verwachten van websites een performance die vergelijkbaar is met wat ze op hun desktop of laptop krijgen voorgeschoteld.

Verwachtingen van bezoekers

Een navraag van Forrester Consultants onder 1048 internetshoppers bracht ook interessante feiten aan het licht over de eisen die bezoekers en klanten stellen aan de snelheid en laadtijden van websites en webshops.

  • 47 procent van de bezoekers en consumenten verwacht dat een webpagina binnen 2 seconden laadt.
  • 40 procent van de bezoekers haakt af als de rendertijd van een website de 3 seconden overstijgt.
  • 52 procent van de ondervraagden stelt dat de snelheid bepalend is voor de mate van trouwheid aan een site.
  • Kopers raken snel afgeleid als ze lang moeten wachten op het laden van een pagina. 14 procent gaat in dat geval winkelen bij een andere webshop, terwijl 23 procent stopt met shoppen of zelfs wegloopt van de computer.
  • Een slechte internetervaring kost webshops klanten. 79 procent van de ontevreden mensen komt niet meer terug bij een webshop, terwijl 64 procent gelijkaardige producten voortaan koopt bij de concurrent die een snellere en betere internetervaring aanbiedt. Aanvullend onderzoek van Akamai toont bovendien dat klanten die een slechte online-ervaring met een winkel hebben in het vervolg ook vaak de fysieke winkels van die aanbieder mijden. Het verlies aan klanten en omzet door een trage site kan dus verder reiken dan het web!

Google beloont snelheid

Niet iedereen weet het misschien, maar snelheid heeft ook effect op de Google-rankings van je website of webshop. Niet alleen de bezoeker, maar ook Google zelf kan een snelle website gemakkelijker analyseren met behulp van een webcrawler. Maar de snelheid van je website of webshop is niet alleen beter voor de organische rankings. Het is een factor die ook invloed heeft op het betaalde zoekverkeer. Zo wordt de kwaliteitsscore van een Google AdWords-advertentie sterk beïnvloed door de laadsnelheid van de landingspagina waar de advertentie naar verwijst.

Wil je weten hoe snel jouw website is?

Vraag gratis onze snelheidcheck aan! Binnen één werkdag krijg je een uitgebreid snelheidsrapport van ons terug.

 

Laadtijden Google en bezoekerstevredenheid

Door de laadtijd van een website in de zoekresultaten mee te nemen, probeert Google een belangrijke overweging in kaart te brengen: de tevredenheid van de bezoeker over de getoonde zoekresultaten. Hoe sneller een website werkt, des te prettiger dit is voor de bezoeker of internetshopper. Contente bezoekers leveren je uiteindelijk dus een hogere positie in de zoekresultaten en een betere reputatie op.

Snelheid meten

Het kan in de praktijk best wel een uitdaging zijn om de snelheid van je website exact voor het voetlicht te halen. Een tool als Google Analytics geeft bijvoorbeeld wel informatie over de laadtijd van de site, maar doet dit niet in realtime. Andere goede tools voor het meten van de snelheid van je website zijn Google PageSpeed Insights, Pingdom Tools (hiermee kun je zelfs per site-onderdeel meten wat de laadtijd is) en GT-Metrix. Lees ons artikel over het meten van de snelheid van je site om dit zelf eens goed te doen voor jouw website.

Oorzaken voor een trage website

Er zijn in de praktijk talloze factoren die de reactie- en laadtijd van een website flink kunnen vertragen: langzame app-logica, trage databasequery’s, een matige routering, frameworks, bibliotheken, een CPU-gebrek voor resources, onvoldoende geheugen of een mismatch tussen de grootte van jouw website en de manier waarop ze wordt gehost. Net als zo vaak geldt ook bij traag ladende websites de volgende wijsheid: meten is weten. Verzamel en analyseer eerst de bestaande prestaties en gegevens om na te gaan waar het mis gaat. Identificeer en verhelp vervolgens de belangrijkste prestatieproblemen. Blijf je site vervolgens controleren om te zien of de verbeteringen ook leiden tot meer bezoekers en/of conversie.

Tips voor een snelle website

Gelukkig zijn er wel een aantal goede tips te geven voor het sneller maken van je website.

  • Kies de juiste hostingpartij. Voor WordPress ben je bij ons aan het goede adres. Breng goed in kaart wat je precies met je website wil doen en aan welke technische eisen de site moet voldoen om een optimale gebruikerservaring te garanderen. Bespreek dit goed met de hostingprovider en kies het pakket dat het beste bij jouw doelstellingen past.
  • Probeer de grootte van afbeeldingen beperkt te houden. Dat kan heel gemakkelijk en met weinig kwaliteitsverlies. Een foto op het web hoeft immers niet de resolutie van een poster of een foto in een tijdschrift te hebben. Sla de foto’s in Photoshop als ‘Save for web’ op en zet ze vervolgens op de site.
  • Laad achtergrondafbeeldingen in via CSS Stylesheets.
  • Verwijder onnodige metatags en metacontent. Probeer metatags qua lengte ook altijd onder de 200 woorden te houden.
  • Kijk goed of alle Javascripts op de site wel echt noodzakelijk zijn. Verwijder ze als dit niet het geval is.
  • Neem afscheid van matig presterende of overbodige plug-ins.

Conclusie

De berg aan onderzoeksresultaten is duidelijk: om nog mee te tellen in het huidige internettijdperk, moet je een snelle website hebben. Dit geldt voor alle aspecten ervan, dus de TTFB-, render- en totale laadtijd. Een laadtijd van vier seconden of meer kost je geheid bezoekers en, als webshopeigenaar, klanten. Gelukkig zijn er volop manieren en mogelijkheden om de snelheid van je site of webshop een flinke boost te geven. Wil je ook het beste uit jouw website halen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Savvii. Wij kunnen je helpen met het kiezen van een op maat gesneden hostingpakket dat perfect tegemoetkomt aan jouw wensen en eisen. Zo ben je altijd verzekerd van een snelle en optimaal functionerende site.

Gijs Hovens - Gijs is marketing manager bij Savvii. Hij heeft al bijna 10 jaar lang diverse WordPress websites en houdt zich bezig met o.a. SEO, SEA, onze producten en het organiseren van de WordPress Meetup Nijmegen.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!