Hoe verloopt de migratie van mijn website naar een nieuwe hostingprovider?
Webhostingsjoerd, 24 mei 2023
* Deze blog is afkomstig van onze partner IPS. Lees hier meer over de veranderingen van IPS.
Afhankelijk van het aantal websites bij jouw hostingprovider zal er één van de volgende scenario’s zich voordoen wanneer je de website(s) wilt migreren. We nemen je mee door beide scenario’s om voorbereid te zijn op het verhuizen van jouw services of precies te weten wat er gebeurd wanneer de provider de migratie uitvoert. Waar je ook voor kiest; het is raadzaam om allereerst een back-up te maken van de database. Het controlepaneel van de oude webhost zal hoogstwaarschijnlijk een optie hebben om de bestanden te exporteren in een zip-bestand. Bewaar deze goed gedurende het proces van de verhuizing en ook daarna nadat je zeker bent dat alles weer juist werkt.
Uitbesteding verhuizing webservices
Vaak kiezen grote agencies voor het uitbesteden van hun migraties, simpelweg door gebrek aan tijd. Daarnaast zie je veel eenmansbedrijven die hun migratie uitbesteden door een gemis aan kennis op dit gebied. Uitbesteding is dan vaak de meest veilige en snelle optie
Bij de uitbesteding begin je met het online aanmelden bij een andere webhoster. Sommige hostingbedrijven bieden een gratis verhuisservice aan voor hun nieuwe klanten. Andere webhosters bieden dit enkel aan als service voor de grote bedrijven.
Om de migratie in gang te zetten dien je een migratie verzoek in bij de nieuwe hostingpartij. Wat heb je hiervoor nodig? Enkel de inloggegevens die zijn gekoppeld aan de hostnaam óf de verhuiscode die vindbaar is het controlepaneel. Mocht dit niet het geval zijn kan er ook contact worden opgenomen met de oude webhost voor deze code. Wanneer de hosting provider de gegevens of code in bezit heeft kunnen zij aan de slag met het overzetten van de services. Zo makkelijk kan het zijn.
Verhuizing zelf uitvoeren
Het kan natuurlijk ook het geval zijn dat je de migratie liever zelf uitvoert. Dan begin je uiteraard bij het zoeken naar een nieuwe hostingpartij. Wanneer je deze hebt gevonden en je bent aangemeld is het handig om je klanten te informeren over de verhuizing naar een nieuwe webhost. Er kan mogelijk downtime optreden op het moment van migratie, dan is het fijn wanneer de klanten hiervan op de hoogte zijn.
Website
Om de website bestanden en mailaccounts te verplaatsen zijn er een aantal stappen nodig. Te beginnen bij de website bestanden bij een statische website welke niet over database beschikt. Bij een statische website is het noodzakelijk om alles te downloaden van de huidige hosting server en deze vervolgens te uploaden bij de nieuwe webhost. Er bestaan diverse FTP/sFTP-agent tools om je hierbij te helpen. Bij een dynamische website (mét database) exporteer je de volledige database om deze vervolgens te importeren bij de nieuwe webhost. Bij het veelgebruikte cPanel maak je gebruik van de export button in phpMyAdmin. Bij CMS websites zoals WordPress is het noodzakelijk om eerst alle gebruikte applicaties te downloaden vóórdat je de database importeert. CMS’en hebben vaak import/export functies ingebouwd om dit process te vergemakkelijken.
Mailaccounts
Mocht je ook de gekoppelde mailaccounts willen mee verhuizen kun je deze op één van de volgende manieren overzetten afhankelijk van waar het mailaccount is geregistreerd.
Domeinregistreerder
Als je staat geregistreerd bij een domeinregistreerder, log je hier in en verander je de hosting A of @ record in het IP-adres van de nieuwe hoster.
Externe partij
Het kan ook zijn dat je e-mailaccounts staan bij een externe partij zoals Google Workspace. Als dit het geval is zorg je ervoor dat de MX-records en overige benodigde records worden aangepast in de DNS.
cPanel
Is dit niet het geval dan kan het ook zijn dat je alle records van cPanel naar cPanel moet verhuizen. Dit is gemakkelijk te migreren middels het downloaden van cPanel File Manager en deze weer te importeren naar de nieuwe webhost.
Wanneer alle bestanden zijn gemigreerd naar de nieuwe configuratie is het aan te raden nog een laatste check uit te voeren om te kijken of alles werkt op de website. Als laatste stap; Het overzetten van de DNS-records (te vinden via het controlepaneel) naar de servers van de nieuwe hostingpartij. Zo vinden de website bezoekers de website altijd op de juiste manier.
Reacties zijn voor dit bericht uitgeschakeld