HTTP/2-ondersteuning: De primaire voordelen voor WordPress

Savvii Updates
Gijs Hovens, 7 december 2017

Het HTTP-protocol is de ruggengraat van het web. Maar dankzij het almaar groeiende internetgebruik en de steeds hogere eisen die worden gesteld aan onze digitale infrastructuur, begint het protocol langzaamaan zijn leeftijd en tekortkomingen te laten zien. Maar er is inmiddels een alternatief. We hebben bij Savvii het HTTP/2-protocol geïntroduceerd.

HTTP2-support

HTTP/2 is een nieuwe techniek die het laden van een website via een beveiligde verbinding nog sneller maakt. Sterker nog, een met SSL beveiligde website over HTTP/2 is sneller (én veiliger) dan een website zonder SSL. Wat is het precies en wat zijn de belangrijkste voordelen van dit nieuwe protocol voor jouw WordPress-website?

De beperkingen van het HTTP-protocol

De internetgemeenschap werkt al sinds 1991 met het alom bekende HTTP (HyperText Transfer Protocol 1.0), een protocol dat in 1999 werd bijgewerkt naar HTTP 1.1. HTTP stelt browsers in staat om met servers te communiceren. Maar het digitale universum evolueert razendsnel. Het gevolg is dat het door de tijd en techniek ingehaalde HTTP 1.1 steeds vaker op zijn beperkingen stuit, vooral als het aankomt op de verwerking van het steeds drukker wordende internetverkeer. De laatste jaren is het aantal opgevraagde webpagina’s sterk toegenomen. Ook het aantal assets (afbeeldingen, CSS, fonts, video’s, scripts, etc.) per pagina is toegenomen. De gevolgen laten zich raden: langere laadtijden en meer onbereikbare pagina’s.

Door gebruik te maken van technieken als minifying, lazy loading, caching en domain sharding (de onderdelen, zoals plaatjes en scripts van een website verdelen over meerdere domeinen) kunnen de beperkingen van HTTP 1.1 enigszins worden omzeild, maar helemaal bevredigend zijn die oplossingen niet.

De geboorte van HTTP/2-ondersteuning

Het is dan ook niet verrassend dat websiteontwikkelaars reikhalzend uitkeken naar een betere oplossing voor de bovenstaande problemen. Enter HTTP/2-ondersteuning. Deze in 2015 uitgebrachte en recentelijk ook door Savvii geïntroduceerde innovatie is primair gebaseerd op het SPDY-protocol, een ambitieus project van Google dat het sneller laten laden van websites faciliteert. HTTP/2 heeft inmiddels ook een erkende IETF-standaard en wordt dus ook door de meeste moderne browsers ondersteund.

Let op: om HTTP/2 te kunnen gebruiken moet je WordPress-website over een SSL-certificaat (beveiligde verbinding) beschikken. Dat regelen we bij Savvii voor je met een gratis SSL-certificaat van Let’s Encrypt.

Wat zijn de primaire van HTTP/2?

HTTP/2-ondersteuning voor WordPress-websites heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van HTTP. De grootste troef van het nieuwe protocol is snelheid. Hoewel het mogelijk is om in HTTP 1.1 meerdere verzoeken tegelijk te starten, is een veelvoorkomend probleem dat een nieuw verzoek pas gestart kan worden als een eerdere aanvraag is afgerond. Dit fenomeen, dat head-of-line-blocking wordt genoemd, is vergelijkbaar met een wachtrij bij de servicebalie van een fysieke winkel die ontstaat door de klant met die éne lastige vraag. HTTP/2 lost dit probleem op middels multiplexing. Alle verzoeken worden samengevoegd en in één verbinding naar de browser gestuurd. Je zou kunnen zeggen dat alle klanten tegelijk geholpen worden.

Overige voordelen van HTTP/2 voor WordPress

Naast multiplexing heeft HTTP/2-ondersteuning nog meer voordelen voor je WordPress-site. De belangrijkste pluspunten op een rijtje:

  • Prioriteren: het inladen van de websitebestanden moet gebeuren in een bepaalde volgorde. Wordt een CSS-bestand bijvoorbeeld pas ingeladen op het einde? Dan kan dit resulteren in een website zonder vormgeving. Anderzijds zorgt het te laat inladen van JavaScript er weer voor dat bepaalde functies op de WordPress-website niet werken. In HTTP 1.1 kun je de volgorde bepalen middels head-of-line-blocking. Met HTTP/2 is dit niet meer nodig: alle verzoeken gaan over één verbinding, waarop de browser zelf de prioriteiten per bestandstype stelt.
  • HTTP/2 comprimeert alle HTTP-headers en verzendt ze in één verbinding. De binaire (in HTTP 1.1 zijn ze nog tekstueel) headers in HTTP/2 zijn minder gevoelig voor fouten en zorgen voor een snellere laadtijd.
  • In HTTP 1.1 worden bestanden pas ingeladen wanneer de browser ze opvraagt bij de webserver. In HTTP/2 kunnen bestanden proactief worden ingeladen via ‘server push’. Zo kan een nieuwe webpagina waarvoor andere bestanden nodig zijn gelijk worden gepresenteerd zonder een nieuwe verbinding maken.
  • HTTP/2-headers zijn dankzij de toegepaste compressie een stuk kleiner en daarmee ook sneller (er wordt bandbreedte bespaard).
  • Het nieuwe protocol is veiliger dan zijn voorganger.
HTTP2 waterval

Website bouwen en HTTP/2-ondersteuning

Het is dus wel duidelijk dat HTTP/2 veel voordelen heeft ten opzichte van oudere HTTP-protocollen. Maar hoe profiteer je bij het bouwen van een WordPress-website optimaal van de voordelen die HTTP/2 heeft? Het mooie van HTTP/2 is dat het backward-compatibel is met 1.1. Met andere woorden: een upgrade veroorzaakt bij jouw website sowieso geen schade. Daarnaast is het belangrijk om de website, voor zover dat nog niet het geval is, om te zetten naar HTTPS. HTTP/2 wordt namelijk alleen ondersteund als jouw website SSL-beveiliging heeft. Daarnaast zijn er nog een paar aspecten van het bouwproces die belangrijk zijn om de voordelen van HTTP/2 optimaal tot gelding te laten komen:

  • Controleer eerst of jouw hosting HTTP/2 al ondersteunt. Dit doe je via de test op HTTP2.pro. Let op: ALPN moet ook ondersteund worden om gebruik te maken van alle voordelen die HTTP/2 biedt.
  • In HTTP 1.1 is het ophalen van één groot afbeeldingsbestand gemakkelijker dan het maken van verschillende requests voor diverse kleine image files. Vandaar ook de populariteit van zogenaamde sprites (die meerdere afbeeldingen tot een groter geheel samenvoegen) om wachtrijen op de server te omzeilen. Met HTTP/2 is dit geen issue meer en is het in veel gevallen beter om bij het bouwen van een WordPress-website gebruik te maken van meerdere en kleinere afbeeldingsbestanden. Zo krijgt de bezoeker alleen wat hij nodig heeft bij het bekijken van een bepaalde pagina. Ook hoef je geen grote bestanden meer te downloaden om bijvoorbeeld een foto of specifiek deel van de website te bekijken.
  • Met HTTP/2 wordt domain sharing overbodig, omdat je dankzij het nieuwe systeem een bijna onbeperkt aantal requests kunt verwerken en tegelijkertijd kunt binnenhalen.

HTTP/2 bij Savvii

HTTP/2 heeft ten opzichte van HTTP 1.1 dus veel voordelen voor eigenaren WordPress-websites. Een site met HTTP/2-ondersteuning is sneller, efficiënter, veiliger en veel beter aangepast aan de eisen die het moderne internetverkeer aan servers stelt. 95% van onze sites draaien nu op HTTP/2 en de overige 5% volgt in januari 2018. Alle nieuwe sites rollen we sowieso uit op HTTP/2.

Ook nieuwsgierig naar andere manieren om je sites sneller te maken? Lees ons artikel ‘Hoe maak je jouw WordPress website sneller: de ultieme checklist‘ en leer hoe je de snelheid van je website verbetert.

Gijs Hovens - Gijs is marketing manager bij Savvii. Hij heeft al bijna 10 jaar lang diverse WordPress websites en houdt zich bezig met o.a. SEO, SEA, onze producten en het organiseren van de WordPress Meetup Nijmegen.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!