Magento 1 End-of-Life: Wat zijn de alternatieven?

E-commerce
sjoerd, 11 november 2019

* Deze blog is afkomstig van onze partner Skyberate. Lees hier meer over de veranderingen van Skyberate.

Magento 1 End-of-Life: Wat zijn de alternatieven?

Vorig jaar rond deze tijd heeft Magento officieel aangekondigd in juni 2020 te stoppen met de ondersteuning voor Magento 1. Concreet betekent dit dat er geen security patches en fixes meer worden uitgebracht voor Magento 1 en dat Adobe zich volledig gaat focussen op versie 2. Heb je een Magento 1 webshop, dan draait deze gewoon door. Maar op 1 juni 2020 gaat Magento 1 end-of-life en komt de ondersteuning voor Magento 1 volledig te vervallen en dat levert veiligheidsrisico’s op. En die wil je natuurlijk liever ontlopen.

In ons artikel Ondersteuning voor Magento 1 stopt definitief hebben we aangekondigd dat het verstandig is om tijdig te oriënteren naar een gedegen alternatief. We zijn ondertussen bijna een jaar verder en daarmee komt het einde van Magento 1 steeds dichterbij. We zien dat steeds meer organisaties zich oriënteren op een ander platform.

Wat we in deze blog bespreken:

 • Ik heb een Magento 1 webshop, wat nu?
  • Toch op Magento 1 blijven?
  • Overstappen naar Magento 2?
 • Alternatieven
  • WooCommerce
   • Wat is WooCommerce
   • Wat maakt WooCommerce zo populair?
   • Wanneer kies je voor WooCommerce
  • Shopware
   • Wat is Shopware
   • Wat maakt Shopware zo populair?
   • Wanneer kies je voor Shopware?
 • Zeo over de juiste keuze
 • Laat je adviseren
  • Zoek je een ontwikkelaar?

Ik heb een Magento 1 webshop, wat nu?

Heb je een Magento 1 webshop? Dan zal ook jij jezelf afvragen naar welk platform je straks (of nu) overgaat. Linksom of rechtsom, in 99 procent van de gevallen moet de webshop hoe dan ook opnieuw gebouwd worden.

Toch op Magento 1 blijven? 

Zie je op korte termijn om wat voor reden dan ook geen mogelijkheid om over te stappen op Magento 2 of een ander gedegen platform? Er zijn verschillende partijen die inspelen op het feit dat Magento 1 stopt, en honderdduizenden retailers daardoor in de toekomst geen betrouwbare software hebben.

Een partij als Mage-one biedt een oplossing voor webwinkeleigenaren die toch door willen gaan met Magento 1. Je kunt hier een zogeheten patch-abonnement afnemen waarmee je wordt voorzien van beveiligingsupdates en technische aanpassingen zodat je Magento 1 shop door kan gaan met het gebruiken van de nieuwste technologie.

Houd er rekening mee dat Mage-one alleen patches voor de Magento core verzorgd. Als je plugins, extensies of thema’s van derden gebruikt, dan zal je daarvoor zelf de veiligheid moeten waarborgen.

Ook de Magento community laat niks aan het toeval over. Tot voor kort heeft de community op eigen initiatief een GitHub pagina opgericht met de naam OpenMage waarmee Long Term Support geboden gaat worden voor de laatste uitgebrachte Magento 1 versie. Het doel is om de bug fixes en security patches zo compatibel mogelijk te houden met de door Magento uitgegeven bronnen. Het is ook zeker aan te raden deze pagina in de gaten te houden mits je verder wilt met Magento 1.

Overstappen naar Magento 2?

Voor de meeste webwinkeleigenaren lijkt Magento 2 een logische opvolger van Magento 1. Magento 2 bestaat inmiddels alweer enkele jaren. De verschillen met Magento 1 zijn dermate groot, dat een eenvoudige upgrade geen optie is. Wil je over naar Magento 2, dan zal je een nieuwe shop moeten ontwikkelen. Wel is het relatief eenvoudig om bestaande klantdata, orderdata en je producten te migreren. In een artikel van ons uit 2016 Magento 1 vs Magento 2: Wat moet je weten voor je overstapt brengen we de verschillen tussen de platformen in kaart.

Toen Magento jaren geleden een grote vlucht nam, was er geen volwaardig alternatief om een webshop in te ontwikkelen. Inmiddels is dat anders en zijn er diverse goede alternatieven. Voor veel webwinkeleigenaren is het daarom verstandig opnieuw te oriënteren zodat je een platform kiest dat optimaal aansluit bij je situatie.

Alternatieven

Gelukkig zijn er genoeg gedegen alternatieven voor Magento 1 waaronder het vertrouwde WordPress WooCommerce platform, maar ook de stille opkomer Shopware.

Wat in ieder geval zeker is dat:

 • Vanaf 1 juni 2020 Magento 1 officieel stopt met het uitbrengen van security updates
 • Het verstandig is vóór 1 juni 2020 over te stappen op een ander e-commerce platform

WooCommerce

Een gedegen alternatief van Magento 1 is WooCommerce. Of je nu start met het online verkopen van jouw producten of diensten of al jarenlang online resultaten behaalt. Met WooCommerce richt je snel een professionele en veilige webshop in.

Wat is WooCommerce?

WooCommerce is een webshop plugin voor WordPress. Het begon allemaal als een simpele plugin, maar WooCommerce is inmiddels uitgegroeid tot marktleider met een enorme community en daarmee meer dan enkel alleen een plugin.

Met meer dan 2.3 miljoen gebruikers, gemeten in 2018, heeft WooCommerce tot wel vier keer zoveel gebruikers als Magento en is daarmee het grootste e-commerce platform ter wereld.

Wat maakt WooCommerce zo populair?

WooCommerce gaat gepaard met WordPress. WordPress staat bekend om het gebruiksgemak en flexibiliteit. Er zijn natuurlijk niet voor niets meer dan 60 miljoen WordPress websites wereldwijd. Vanuit die gedachten is ook WooCommerce ontwikkeld. Het gebruiksvriendelijke systeem, de oneindige mogelijkheden en de vele plugins die je makkelijk kunt installeren maakt WooCommerce aantrekkelijk en toegankelijk voor de grotere doelgroep.

Wanneer kies je voor WooCommerce?

Over het algemeen is WooCommerce perfect voor een startende webshop. WooCommerce werkt via het plug-en-play principe. Je kunt direct aan de slag en met relatief weinig technische kennis bouw je een eigen webshop. In de basis zijn alle functionaliteiten die nodig zijn voor het bouwen van een webshop aanwezig. Wil je meer functionaliteiten, dan kun je die bijkopen in de vorm van een plugin. Het uitgebreide aanbod aan plugins helpt jou bij het bouwen van een webshop die perfect aansluit bij jouw bedrijf en klanten.

Shopware

Een ander gedegen alternatief is Shopware. Shopware is bezig met een grote opmars in Nederland en andere delen van Europa. Een groot voordeel van Shopware is dat het voor zowel de beheerder als gebruiker simpel in gebruik is. Bij Shopware hoef je dus, net als bij WooCommerce, niet direct in het bezit te zijn van rugtas aan technische kennis.

Wat is Shopware?

Shopware is de beste keuze voor iedereen die zoekt naar een veelzijdige oplossing voor een webshop die net wat meer te bieden heeft voor online bezoekers. Shopware is een open source platform dat alles biedt dat je van een e-commerce pakket mag verwachten, maar dan met een hoop extra functies.

Wat maakt Shopware zo populair?

De eenvoud waarmee een webshop gebouwd kan worden en bezoekers de webshop kunnen verkennen, maakt Shopware een verademing voor veel ondernemers en marketeers. Tijdens het ontwikkelen van Shopware is bijzonder goed rekening gehouden met de gebruikerservaring. Het gebruiksvriendelijke systeem in combinatie met de mooie visuele weergave maakt Shopware zo ontzettend populair bij retailers. Shopware werkt met software dat voor minder onderlegde professionals eenvoudig te gebruiken is maar tegelijkertijd ook geschikt is voor complexe zware shops.

Wanneer kies je voor Shopware?

Wil je meer beleving in je webshop, dan kies je voor Shopware. Shopware is uitermate geschikt voor zowel kleinere als grotere webshops. Met Shopware creëer je de echte winkelbeleving, zonder dat je een fysieke winkel bezoekt. Door de sfeerbeleving die je kunt creëren met het platform komen producten beter tot hun recht.

Daarnaast heeft Shopware bijzonder goed nagedacht over de gebruikservaring. De backend van Shopware is bijvoorbeeld geschikt voor elke browser en het besturingssysteem werkt via een eenvoudig drag & drop-functie. Hierdoor kan je als webwinkeleigenaar of als marketeer heel veel zelf doen, zonder dat je voor elk wissewasje de hulp van je ontwikkelaar hoeft in inschakelen.

Dat maakt het onder ander heel eenvoudig om snel in te kunnen springen op bepaalde acties of feestdagen. Een ander groot voordeel van Shopware is de API-first-aanpak. De API-first-aanpak maakt het mogelijk dat vrijwel elk systeem gekoppeld kan worden aan Shopware en dat deze systemen data eenvoudig met elkaar kunnen delen.

Zeo over de juiste keuze

We hebben onze partner Zeo gevraagd vanuit welke afwegingen zij webwinkeleigenaren adviseren om voor Shopware, WordPress of Magento te kiezen. Het online marketing en webdevelopment bureau heeft namelijk al jarenlange ervaring op het gebied van webshop ontwikkelen en de migratie daarvan.

‘Doordat wij zowel in Magento 2, als WooCommerce, als het opkomende Shopware bouwen zijn we goed op de hoogte van de verschillen’, legt marketing manager Eva Meeus uit.

‘Als onafhankelijke partij bij de migratie van Magento 1 weten wij waar je op moet letten. Elk platform heeft voor- en nadelen. Ons advies is om kritisch te kijken naar de verschillende opties. Je moet weten welke groei je de aankomende jaren wilt doormaken, welke doorlooptijd voor jou acceptabel is en hoeveel producten je gaat verkopen. Maar ook de aanpasbaarheid en het gebruiksgemak is voor veel webshops tegenwoordig een doorslaggevende factor. Veel webshop eigenaren staan hiermee voor een lastige en belangrijke keuze.’

Laat je adviseren

En waar een deur sluit gaat er ook altijd weer een open. Want een nieuw platform biedt ook weer nieuwe kansen en mogelijkheden. De noodzaak om na te denken over de toekomst van jouw Magento 1 shop is actueel en hoog! Wil jij weten welk platform voor jou het beste is? Neem contact op met ons en wij kijken graag samen met jou naar jouw persoonlijke situatie en adviseren je over de mogelijkheden. Of download hier de keuzehulp voor de verschillende e-commerce platformen van Zeo.

Zoek je een ontwikkelaar?

Ben je op zoek naar een ontwikkelaar? We beschikken over een partnernetwerk die met zorg is geselecteerd. Gebruik onze partner locator om een ontwikkelaar bij jou in de buurt te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld filteren op afstand, provincie en specialisme zodat je snel een partij vindt die aansluit bij jouw wensen.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!