Hosting is één van de meest cruciale aspecten voor een bedrijf dat zich heeft gevestigd op het internet. Het continu draaiende houden van een website, webshop of applicatie is één van de vele redenen waarom het belangrijk is om de juiste service te kiezen.
In dit blogartikel leggen we uit wat hosting precies inhoudt, welke vormen van hosting het meest voorkomen en tot slot wat de verschillen zijn tussen managed en unmanaged hosting.
Wat is hosting?
Hosting houdt als het ware in dat een hosting partner online ruimte beschikbaar stelt op een server om een website of applicatie toegankelijk te maken via het internet. De website is daarna middels een domeinnaam bereikbaar die een koppeling verzoekt met de aangesloten server. Hosting is dus essentieel voor de werking en bereikbaarheid van een website of applicatie. Zonder hosting is er geen website.
Een hostingprovider biedt diverse pakketten aan waar een onderscheid wordt gemaakt in bijvoorbeeld aantal beschikbare e-mailadressen, snelheid, hoeveelheid dataverkeer en –opslag. Hieronder leggen we kort uit wat de drie meest voorkomende hosting methodes zijn, zowel als unmanaged en managed hosting.
3 meest voorkomende hosting
1. Shared Hosting
Shared hosting is de meest gebruikte vorm van hosting en wordt doorgaans “webhosting” genoemd. De naam verklapt het al: je “huurt” een gedeelte van een fysieke server en deelt de capaciteit samen met andere huurders. Door het te delen levert dit een aantrekkelijke prijs op.
2. Cloud Server Hosting
Bij cloud server hosting plaats je data op een virtuele server die in het bezit is van een hosting partner. In tegenstelling tot shared hosting maak je hier exclusief gebruik van en hoef je de server niet te delen met andere websites en/of applicaties. Dit resulteert in snellere laadtijden. Deze manier van hosting is daarom ook vaak de volgende stap voor websites of applicaties die te groot zijn geworden voor een shared hosting oplossing.
3. WordPress Hosting
Bij WordPress hosting is de server speciaal geconfigureerd voor WordPress websites. Dit type hosting werkt dus optimaal voor deze soorten websites. Dit kan zowel shared hosting of cloud server hosting zijn. Vaak is een WordPress website twee tot vier keer sneller op een daar voor speciaal ingerichte hosting omgeving.
Wat is managed hosting?
Simpel gezegd houdt managed hosting in dat je extra management services ontvangt bij jouw hostingpakket. Dit kunnen services zijn zoals automatische back-ups, monitoring, security checks, scannen op en verwijderen van malware, software beheer etc. Het voordeel hiervan is dat je deze services dus niet zelf hoeft uit te voeren en beheren. Dit wordt uit handen genomen door de hosting partner. Dit bespaart je aardig wat tijd en moeite die elders ingestoken kunnen worden. Een groot voordeel hierbij is dat je je focus houdt op de primaire business en geen in-house experts nodig hebt voor de hosting.
Wat is unmanaged hosting?
Bij unmanaged hosting neem je een hostingpakket af bij een hostingprovider zonder hier extra services bij te ontvangen. Dit staat dus los van de basis services waarbij de kritieke infrastructuur wordt gemanaged (server / netwerk monitoring en infrastructuur back-ups). Je bent zelf verantwoordelijk voor bijvoorbeeld website back-ups, monitoring van de website, software updates etc. Een voordeel van unmanaged hosting is dat je zelf alles kunt inrichten naar eigen wens. Dit vraagt wel om een goede set in-house skills om het daadwerkelijk te kunnen uitvoeren en vervolgens te onderhouden. De keuze voor unmanaged hosting services is vaak gemotiveerd door één van deze drie: je wilt uitgaven besparen, je wilt (meer) kennis ontwikkelen over server management of de applicatie vraagt om speciale instellingen op server level. Bij managed hosting zijn speciale instellingen ook eventueel mogelijk, bij shared hosting is dit niet het geval.
Kortom
Hosting is cruciaal voor de werking en bereikbaarheid van een website of applicatie. Maar welk type hosting bij jouw bedrijf past, is afhankelijk van veel factoren, zoals capaciteit en in-house skills. Het is raadzaam om een hosting provider in te schakelen voor advies betreft hosting. Savvii helpt je graag bij het kiezen van de juiste service. Bel ons gerust voor advies.
Reactie achterlaten