We zijn blij dat we live zijn, maar uiteraard zijn we nooit klaar met de ontwikkeling van Savvii. In deze post wat meer informatie over wat er nu staat en hoe we dat getest hebben.
Minimum Viable Product
Voor veel ondernemers is de MVP een bekend fenomeen, geïntroduceerd in ’the Lean Startup’ van Eric Ries. Het begrip ‘lean’ slaat op het zoveel mogelijk voorkomen van nutteloze investeringen. Het lanceren met een MPV is een van de manieren voor startups om nutteloze investeringen te voorkomen.
Het product wat nu live staat is ons ‘minimum viable product’. Dat houdt in dat dit product ons in staat stelt om nuttige feedback van echte klanten te verzamelen en daarmee ons product te verbeteren. Concreet betekent het dat onze kern USP’s zoals snelheid en veiligheid erin zitten maar dat een ‘extra’ feature zoals staging omgeving nog niet beschikbaar is. Concreet betekent het ook dat nog niet alle processen geautomatiseerd zijn of dat de layout van sommige onderdelen niet in onze huisstijl is (bootstrap anyone?).
Doel van live gaan met een ‘minimum viable product’ is het voorkomen van ‘waste’ in de opstartfase. Het is namelijk weggegooid geld & tijd om veel te investeren in het automatiseren van bepaalde features als later blijkt dat de markt er weinig behoefte aan heeft. Om te testen óf er behoefte aan is moeten we de feature echter wél hebben.
De feedback die nodig is om te leren of en welke onderdelen van het product kleine aanpassingen behoeven (persevere) of dat het nodig is de strategie compleet te veranderen (pivot) komt uit kwantitatieve data als webanalytics KPI’s en uit kwalitatieve data als gesprekken met onze klanten.
De loop die gemaakt wordt door iets te bouwen, te meten en te leren heet uiteraard de build-measure-learn feedback loop. De vraag die elke loop weer beantwoord moet worden is ‘kan ik met dit product een bedrijf met toekomst bouwen?’. Op deze pagina is meer te vinden over de ‘lean startup’ methode.
Testen
Live gaan met een MVP betekent niet live gaan met een buggy product. Daar komt dus gewoon testen om de hoek kijken. Bij het testen hebben we mogen rekenen op externe beta-testers en collega’s. Zelf hebben we consequent alle user stories doorgetest. Deze user stories zijn uitgewerkt in acceptatie criteria geformuleerd volgens de GIVEN, WHEN, THEN structuur.
GIVEN: Ik heb een klantaccount bij Savvii AND logincredentials.
WHEN: Ik vul mijn logincredentials in op de loginpagina.
THEN: Ik word succesvol ingelogd en krijg mijn dashboard te zien.
Deze criteria zijn bewust zo klein mogelijk gehouden om te voorkomen dat het niet succesvol kunnen doortesten van een story leidt tot een blokkade in het testen van andere stories.
Reactie achterlaten