Nieuwe core update: WordPress 5.5 Eckstine

WordPress
Robin, 20 augustus 2020

Update 24 augustus 2020 – WordPress 5.5 kan ervoor zorgen dat je website niet meer functioneert. In het kort komt het erop neer dat een website niet meer functioneert wanneer je website gebruik maakt van plugins welke niet door WordPress 5.5 worden ondersteund. Wees dus voorzichtig met updaten en doe dit het liefst eerst op een staging omgeving.

 


 

Een van de vele voordelen van WordPress is het feit dat het nog volop ondersteund wordt. Dat wil zeggen dat er een hele grote groep mensen is die zich nog dagelijks bezighoudt met het verbeteren van WordPress.

Misschien heb je ‘m al voorbij zien komen in de backend van je website, WordPress 5.5.

De update met de naam “Eckstine” is op 11 augustus uitgebracht en brengt weer een paar interessante en handige functies met zich mee.

Deze update staat in het teken van snelheid, zoeken en veiligheid.


Snelheidsverbeteringen in WordPress 5.5

Wanneer je je ooit hebt verdiept in het optimaliseren van de snelheid van een website dan weet je dat zware afbeeldingen zo’n beetje de nummer één reden van een langzame website zijn.

Een van de oplossingen hiervoor is je afbeeldingen met de juiste afmetingen uploaden en de afbeeldingen comprimeren. Een andere oplossing, welke trouwens samen met de eerste oplossing te gebruiken is, is het zogenaamd lazy-loaden van afbeeldingen.

In het kort komt het er op neer dat afbeeldingen, met behulp van lazy-load, pas laden wanneer deze zichtbaar zijn op het scherm.

Sinds WordPress 5.5 laadt WordPress je afbeeldingen standaard met lazy-load.

Dit zorgt voor desktopgebruikers voor een betere gebruikerservaring en snellere pagina’s.

Voor mobiele gebruikers zorgt het ook nog eens voor verminderde datakosten en het helpt de levensduur van de batterij verlengen.

 

Standaard XML-sitemap in WordPress 5.5

Een zogenaamde XML-sitemap helpt zoekmachines om je website beter te begrijpen. Zie het als een soort plattegrond van je website waarop een zoekmachine kan zien wat erop je website te vinden is en waar het te vinden is.

Er zijn meerdere plugins te vinden in de WordPress plug-in directory waarmee je (XML) sitemaps kunt maken. Maar vanaf WordPress 5.5 heb je deze plugins niet meer nodig.

Sinds WordPress 5.5 “Eckstine” bevat WordPress namelijk standaard een XML-sitemap.

Wanneer je gebruik maakt van WordPress 5.5 is de XML-sitemap te vinden op https://jouwdomein.nl/wp-sitemap.xml.

 

Automatische updates voor plugins en thema’s in WordPress 5.5

Als jouw WordPress website gebruik maakt van veel plugins kan je er veel tijd aan kwijt zijn om te zorgen dat deze plugins up-to- date blijven. En zoals je hopelijk weet, is het uit veiligheidsoverwegingen, heel belangrijk om je plugins up-to-date te houden.

WordPress 5.5 maakt het je een stuk makkelijker door te komen met Auto-updates voor plugins en thema’s.

In de backend bij Plugins heb je nu de mogelijkheid in het overzicht om Auto updates in- of uit te schakelen.

Ook het updaten van plugins en thema’s die niet uit de WordPress directory komen (bijvoorbeeld betaalde plugins) is makkelijker geworden.

 

Toevoegingen aan Gutenberg in WordPress 5.5

Gutenberg, de blokeditor van WordPress, heeft ook enkele verbeteringen en toevoegingen gekregen.

Zo zijn er nu:

  • Blokpatronen;
  • Mogelijkheden om afbeeldingen direct in Gutenberg te bewerken;
  • Nieuwe manieren om sneller blokken te vinden en nieuwe blokken te installeren.

Kun je er niet genoeg van krijgen? Alle details met betrekking tot WordPress 5.5 kun je terugvinden in de WordPress 5.5 Field Guide.

Oh en zoals altijd, probeer dit soort grote updates altijd eerst op een staging omgeving en zorg voor een goede, volledige backup.

Welke verandering of toevoeging is voor jou het meest waardevol? Laat het weten in de comments.

Robin Peek - Deze internet marketeer heeft jaren als ondernemer alles met betrekking tot internet marketing in zich opgenomen. Van zoekmachine optimalisatie tot e-mailmarketing en van copywriting tot neuromarketing. Robin is graag bezig met het bedenken van strategieën en het verkennen van nieuwe mogelijkheden.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!