PHP 7.4 benchmark: tot wel 20% sneller!

Architectuur
sjoerd, 11 mei 2020

* Deze blog is afkomstig van onze partner Skyberate. Lees hier meer over de veranderingen van Skyberate.

PHP 7.4 benchmark: tot wel 20% sneller!

PHP 7.4 is de nieuwste major release van PHP en is algemeen beschikbaar sinds 28 november 2019. Met voorgaande versies hebben we gemerkt dat een nieuwe versie zorgt voor nieuwe functies, prestatieverhogingen en bijdraagt aan de algehele security. Dit gaf ons het idee om een PHP 7.4 benchmark uit te voeren zodat we werkelijk kunnen zien in hoeverre een nieuwe PHP-versie prestatieverhogend is. In dit artikel vergelijken we vijf verschillende PHP-versies op drie verschillende platformenWordPressMagento & Shopware.

Zoals altijd adviseren we om gebruik te maken van de nieuwste versie van PHP. De nieuwste PHP-versie wordt het langst ondersteund en het is ook degene met de meeste oplossingen die de algehele prestaties van een website verbeteren. In dit artikel gaan we je laten zien dat PHP 7.4 zijn voorgangers volledig inmaakt ????!

Indien gewenst kunnen we dankzij ons partnership met Cloudlinux nog lange tijd voor end-of-life PHP-versies support bieden. Later in het artikel meer hierover.

Wat we in deze blog bespreken:

  • Over PHP.
  • Waarom PHP?
  • Wereldwijde PHP gebruik.
  • Draait je website nog op een oudere PHP-versie.
  • Wat is er nieuw aan PHP 7.4 ten opzichte van PHP 7.3?
  • Ondersteuning PHP 7.4 bij Skyberate.
  • PHP 7.4 benchmark – Verschil tussen PHP 7.0, 7.1, 7.2, 7.3 en 7.4.
    • Magento 2.3.5-p1 benchmark
    • WordPress 5.4 Benchmark
    • Shopware 6 Benchmark
  • Kan ik testen of mijn website of webshop geschikt is voor PHP 7.4?
    • Test WordPress met onze WordPress Manager + One-click Staging.
    • Magento of Shopware ontwikkelomgeving.
      • Bestaande webshop
      • Nieuwe webshop
  • Belang gebruik hoogst mogelijke PHP-versie.
    • Extra snelheidswinst dankzij SSL.
    • Een SSL-certificaat is de beveiligingsnorm voor webwinkels en websites.
  • Interesse in PHP 7.4?

Over PHP

Hypertext Preprocessor afgekort PHP, is de meest gebruikte programmeertaal voor het maken van dynamische webpagina’s en ligt aan de basis van grote platformen als WordPress en ook Facebook maakt er gebruik van.

Als je eenvoudig en snel een website op wil zetten is PHP een goede keuze. Beschik je niet over programmeerkennis, dan zijn er een tal van softwarepakketten en contentmanagementsystemen beschikbaar die je werk uit handen kunnen nemen, bijvoorbeeld WordPress. Een groot voordeel van PHP is dat je met PHP op zowel je lokale computer als op een externe server kunt ontwikkelen.

Op onze hostingpakketten is PHP al standaard geïnstalleerd en daar kun je direct gebruik van maken. Daarnaast bezit het bijgeleverde controlpanel over een zogeheten PHP Selector waarmee je eenvoudig kunt wisselen tussen verschillende PHP-versies.

Waarom PHP?

Tegenwoordig zijn er veel programmeertalen en platformen bijgekomen, toch is er nog voldoende reden om PHP te blijven gebruiken. Ten eerste zijn er veel ontwikkelaars die PHP beheersen waardoor het eenvoudiger is om een ontwikkelaar te vinden die jouw website kan bouwen en/of beheren. Ten tweede bieden veel hostingpartijen, waaronder wij, managed hosting aan waardoor je zelf geen omkijken hebt naar het onderhoud van de server.

Wereldwijde PHP gebruik

Volgens W3Techs gebruikt 78.4 procent van alle websites PHP – gemeten op 11 mei 2020 en op alle websites waarvan ze de programmeertaal van de server konden meten.

– PHP gebruik 11 mei 2020

Helaas gebruikt nog steeds bijna de helft – 48,3 procent van alle websites waarvan ze de programmeertaal van de server konden meten – PHP 5. Schokkend maar waar is het aantal gebruikers dat PHP 5 gebruikt ongeveer hetzelfde als het aantal gebruikers dat gebruik maakt van PHP 7 of hoger, wat betekent dat bijna 50 procent van de websites niet-ondersteunde versies van PHP gebruiken. In ons artikel End-of-life PHP 5.6 en 7.0 lees je dat PHP 5.6 sinds 31 december 2018 al niet meer wordt ondersteund en websites die daar nog steeds gebruik van maken kwetsbaar zijn.

Draait je website nog op een oudere PHP-versie?

Draait jouw website nog op PHP 5.6 of lager? Om onze klanten die op oude PHP-versies draaien te ontzorgen, bieden wij in samenwerking met CloudLinux nog geruime tijd security patches voor PHP-versies die end-of-life zijn. Bovendien kun je ook bij ons terecht als je een hostingomgeving nodig hebt met een oudere PHP-versie. Neem contact op met ons voor de mogelijkheden.

Wat is er nieuw aan PHP 7.4 ten opzichte van PHP 7.3?

Een major release voegt nieuwe features en veranderingen aan de programmeertaal toe. De nieuwe PHP-versie biedt verschillende mogelijkheden om ontwikkelaars sneller en efficiënter te laten ontwikkelen. Echter voegt deze versie niet alleen nieuwe functies toe, er worden ook enkele bestaande functies afgeschreven. Een uitgebreide lijst met nieuwe en afgeschreven functies vindt je tussen de PHP 7.4 Upgrade notes. De belangrijkste functies vatten we hieronder kort samen:

Preloading: dankzij de Preloading functie in de nieuwe PHP 7.4 versie kan je code 30 tot 50 procent sneller worden. Preloading geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om libraries en frameworks in de OPcache te laden bij het starten van de webserver. Daarmee geef je de website een flinke performance boost!

Arrow functies: een kortere manier om “anonieme functies” te schrijven. In vorige PHP-versies waren deze lang in de omschrijving, moeilijk te implementeren en onderhouden. Deze verbetering zorgt dat je beter leesbare code kunt schrijven.

Typed properties: PHP ondersteunt voortaan type declarations in class properties. Type declarations voor functies waren al in PHP 7.0 geïmplementeerd, maar in een gelimiteerde vorm. In PHP 7.4 is die functionaliteit uitgebreid naar het propertyniveau binnen een class. Waar je voorheen met getters en setters je types kon controleren, is dit nu veel compacter uit te voeren.

Ondersteuning PHP 7.4 bij Skyberate ✔️

PHP 7.4 is beschikbaar op al onze hostingpakketten. Omdat wij performance hoog in het vaandel hebben, zorgen wij altijd dat je bij ons terecht kunt voor de laatste PHP-versie.

Bij iedere nieuwe PHP-release zijn we erg enthousiast en benieuwd naar de te behalen performance winst. Als optimalisatie specialist pushen we elke techniek, in dit geval PHP-versie, tot het maximale om het beste resultaten te realiseren.

Dit keer hebben we alle PHP-versies van 7.0 tot hoger onder de loep genomen en volledig getest op de door ons aangeboden contentmanagementsystemen. Voor zowel WordPress, Magento als Shopware hebben we PHP 7, PHP 7.1, PHP 7.2, PHP 7.3 en PHP 7.4 met elkaar vergeleken.

PHP 7.4 benchmark – Verschil tussen PHP 7.0, 7.1, 7.2, 7.3 en 7.4

Stack: LiteSpeed + MariaDB 10.2
OS: OS centos 7
CMS’en: WordPress 5.4, Magento 2.3.5-p1 en Shopware 6
PHP-versies: 7.0, 7.1, 7.2, 7.3 en 7.4.
Notes: Magento gebruikt de Production mode en standaard caching, WordPress de demo data zonder caching & Shopware de demodata en zonder caching
OPcache: Voor WordPress, Magento en Shopware

Magento 2.3.5-p1 Benchmark

Allereerst hebben we een PHP-benchmark losgelaten op het geliefde platform Magento. Het inmiddels nog meest gebruikte opensource e-commerceplatform geschreven in PHP en uitgebracht op 31 maart 2008. Sinds 2018 is Magento onderdeel van Adobe. Magento is volgens W3Techs goed is voor maar liefst 1 procent van alle websites op het internet – gemeten op 1 mei 2019.

We hebben elke PHP-versie van 7.0 of hoger – die ondersteund wordt – getest op de nieuwste Magento versie – Magento versie 2.3.5-p1. Magento profiteert bij elke hogere PHP-versie van een kleine performance winst. Helaas ondersteund Magento 2.3.5-p1 versie PHP 7.0 niet en PHP 7.4 nog niet.

 

– Magento PHP 7.4 benchmark

  • Magento 2.3.5-p1 PHP 7.0 benchmarkresultaten: geen ondersteuning
  • Magento 2.3.5-p1 PHP 7.1 benchmarkresultaten: 89 ms
  • Magento 2.3.5-p1 PHP 7.2 benchmarkresultaten: 86 ms
  • Magento 2.3.5-p1 PHP 7.3 benchmarkresultaten: 84 ms ????
  • Magento 2.3.5-p1 PHP 7.4 benchmarkresultaten: geen ondersteuning

Mocht je denken dat het door de minimale performance winst het niet waard is om te updaten naar de hoogst mogelijke PHP-versie, dan heb je het mis. Behalve dat je profiteert van betere prestaties, draagt het ook bij aan de security van je webshop, en dat is moeilijk te meten. Daarnaast wordt de laatste PHP-versie het langst ondersteund zoals al eerder in het artikel vermeld. Wij adviseren altijd – mits het mogelijk is – gebruik te maken van de nieuwste PHP-versie.

WordPress 5.4 Benchmark

Als tweede platform hebben we de grote wereldwijde favoriet onder de loep genomen. En dat is natuurlijk WordPress. WordPress is de grote wereldwijde favoriet omdat WordPress volgens W3Techs goed is voor maar liefst 33,8 procent van alle websites op het internet – gemeten op 1 mei 2019.

Voor het onderzoek hebben we de nieuwste WordPress versie gebruikt – WordPress 5.4 Adderley. Deze versie is op het moment de meest gebruikte WordPress versie wereldwijd. Het is gaaf om te zien dat elke hogere PHP-versie een extra performance boost geeft een de WordPress installatie.

 

– WordPress PHP 7.4 benchmark

  • WordPress 5.4 PHP 7.0 benchmarkresultaten: 261 ms
  • WordPress 5.4 PHP 7.1 benchmarkresultaten: 255 ms
  • WordPress 5.4 PHP 7.2 benchmarkresultaten: 238 ms
  • WordPress 5.4 PHP 7.3 benchmarkresultaten: 210 ms
  • WordPress 5.4 PHP 7.4 benchmarkresultaten: 198 ms ????

PHP 7.4 komt zoals verwacht als winnaar uit de test. PHP 7.4 is niet heel veel sneller ten opzichte van PHP 7.3. Maar vergelijk je PHP 7.4 met PHP 7.0, dan is PHP 7.4 tot wel 1.5 keer sneller, namelijk 63 ms!

Shopware 6 Benchmark

Tenslotte hebben we de niet meer zo stille opkomer Shopware onder de loep genomen. Je vraagt je vast af waarom we “niet meer zo stille opkomer” schrijven. Shopware heeft dit jaar de 1e plaats bemachtigd in de Emerce top 100 onder E-commerce Software Open Source. Een geweldige prestatie en zeer zeker verdiend. Waar Shopware in 2017 net voet aan wal zette in Nederland, is het inmiddels uitgegroeid tot hét populairste webshop systeem in Nederland.

Ook bij Shopware hebben we elke PHP-versie van 7.0 of hoger die ondersteund wordt getest op de nieuwste Shopware versie – Shopware 6. Net als bij WordPress en Magento geeft elke hogere PHP-versie de Shopware installatie een performance boost. PHP 7.4 is ten opzichte van PHP 7.2 tot wel 29 ms sneller!

 

– Shopware PHP 7.4 benchmark

  • Shopware 6 PHP 7.0 benchmarkresultaten: geen ondersteuning
  • Shopware 6 PHP 7.1 benchmarkresultaten: geen ondersteuning
  • Shopware 6 PHP 7.2 benchmarkresultaten: 127 ms
  • Shopware 6 PHP 7.3 benchmarkresultaten: 124 ms
  • Shopware 6 PHP 7.4 benchmarkresultaten: 98 ms ????

Shopware 6 ondersteund PHP 7.0 en PHP 7.1 niet. Shopware 6 lijkt het meeste te profiteren van de performance winst van PHP 7.4. Zoals in de staafdiagram hierboven te zien, is Shopware 6 met PHP 7.4 bijna 20 procent sneller dan met PHP 7.3!

Kan ik testen of mijn website of webshop geschikt is voor PHP 7.4?

Waarschijnlijk kun je na het zien van de resultaten niet wachten om vol enthousiasme je website of webshop over te zetten naar hoogste mogelijke PHP-versie. Maar voordat je aan de slag gaat raden we ten sterkste aan om dit eerst zorgvuldig te testen op een ontwikkelomgeving. Daardoor kom je niet voor verrassingen te staan. Mocht er een plugin of thema niet goed samengaan met de nieuwe PHP-versie, dan is je website of webshop veilig.

Mocht je het niet eerst op een ontwikkelomgeving willen testen maar direct op de live site? Zorg er dan altijd voor dat je eerst een back-up maakt. Met de back-up kan worden voorkomen dat data verloren gaat wanneer er onverhoopt wat mis mocht gaan. Een op de juiste manier gemaakte back-up kan altijd zonder problemen weer worden teruggezet.

Test WordPress met onze WordPress Manager + One-click Staging

Met onze WordPress Manager is het kinderlijk eenvoudig om PHP 7.4 of een andere PHP-versie te testen voor jouw WordPress-website. De WordPress Manager beschikt over een tool waarmee je heel eenvoudig met één klik op de knop een ontwikkelomgeving kunt opzetten. Selecteer eenvoudig de PHP-versie die voor jou relevant is en klik op Add staging. Zo test je binnen no-time of je website, thema en plugins compatibel zijn met de nieuwste PHP-versie.

Magento of Shopware ontwikkelomgeving

Bestaande webshop

Voor Magento of Shopware hebben we helaas geen handige tool waarmee je kinderlijk eenvoudig een ontwikkelomgeving online tovert. Wel hebben we voor elk contentmanagementsysteem een handleiding geschreven die stapsgewijs de punten afgaat die doorlopen moeten worden om een ontwikkelomgeving op te zetten. Zo kun je alsnog eenvoudig testen of de hoogst mogelijke PHP-versie samengaat met de plugins en thema van jouw webshop.

Handleidingen Magento en Shopware ontwikkelomgeving:
  • Magento 1 ontwikkelomgeving opzetten
  • Magento 2 ontwikkelomgeving opzetten
  • Shopware ontwikkelomgeving opzetten
Nieuwe webshop

Ben je een compleet nieuwe webshop aan het bouwen, bijvoorbeeld omdat je een frisse start wilt maken of overstapt op een ander platform? Dat is bij ons ook geen enkel probleem. Onze engineers kunnen een development URL voor je aanmaken waarop je een periode voor een gereduceerd tarief kunt ontwikkelen, testen, accepteren en in productie brengen. Wij denken graag met je mee en willen voorkomen dat je extra kosten maakt als dit niet nodig is. Wil je graag meer weten over dit onderwerp? Plan een belafspraak in met onze salesafdeling.

Belang gebruik hoogst mogelijke PHP-versie

Buiten het feit dat het gebruik van de nieuwste PHP-versie, of een oudere versie die nog actief wordt ondersteunt, belangrijk is voor de security van je site zijn er nog een tal van andere zaken die je kunt doen om kwaadwillende buiten de deur te houden. Voor WordPress bijvoorbeeld zijn er 9 tips om je WordPress website te beveiligen waarin stapsgewijs de basis van het beveiligen van een WordPress website wordt uitgelegd. Voor Magento en Shopware ligt het beveiligen van de webshop wat ingewikkelder dan bij WordPress. Maar er voldoende tools en plugins die je kunt gebruiken om de kanalen waarover vertrouwelijke data verstuurd wordt beter te beveiligen. Zoals een SSL-certificaat of Google Invisible ReCaptcha. Voor Magento hebben we in het verleden en blog geschreven over het gebruik van Google Invisible ReCaptcha op Magento 1 & Magento 2.

Extra snelheidswinst dankzij SSL.

Dat SSL bijdraagt aan een veilige verbinding is algemeen bekend. Minder bekend is dat SSL ook bijdraagt aan een flinke performancewinst. Onze servers ondersteunen HTTP2 en HTTP3, waardoor tegelijkertijd meerdere verbindingen tussen server en webbrowser gemaakt worden. Je website wordt daardoor aanzienlijk sneller geladen. HTTP2 en HTTP3 werken alleen in combinatie met een SSL-verbinding.

Controleer met de HTTP3check binnen een paar seconden of je website al gebruik maakt van het HTTP/3-protocol. Voer je website URL in en krijg direct het resultaat te zien.

Een ssl-certificaat is de beveiligingsnorm voor webwinkels en websites

In principe staat een SSL-certificaat aan de basis voor het beveiligen van een website of webshop. Er zijn een tal van verschillende SSL-certificaten te krijgen. Hoe uitgebreider het certificaat hoe betrouwbaarder je overkomt. Kies voor een SSL-certificaat, dan kies je voor alle voordelen die met het certificaat meekomen:

✔ Vertrouwen
✔ Betere vindbaarheid
✔ Beveiligde verbinding

Geheel zorgeloos een SSL-certificaat afnemen? Kies voor Skyberate. Plan een belafspraak in en laat je adviseren over de juiste keuze. Daarnaast verzorgen wij de installatie van het certificaat en de verlenging ervan.

 

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!