PHP 7.0 voor jouw WordPress sites

Architectuur
Alexander van Steen, 9 maart 2016

Bij Savvii hebben we snelheid hoog in het vaandel staan. We zijn altijd op zoek naar bestaande – en nieuwe technieken die daarbij kunnen helpen. Goed nieuws! We hebben per direct een nieuwe optie beschikbaar die een aanzienlijke bijdrage in snelheidswinst kan opleveren… Ondersteuning voor PHP 7 in WordPress.

Mogelijk denk je ‘dat heeft even geduurd’, maar dat heeft ook een reden. Als premium WordPress hoster willen we software pas publiekelijk aanbieden wanneer er gedurende een acceptabele tijd een stable version beschikbaar is (in dit geval sinds december 2015). Dit om eventuele eerste ‘kinderziektes’ of security issues af te wachten. Daarnaast vonden we het belangrijk ondersteuning per site aan te kunnen bieden aangezien nog lang niet alle sites compatible zullen zijn. En guess what… Dat kan nu ook!

De voordelen van PHP7

Na PHP 5.6 is de eerstvolgende nieuwe release versie 7. Vraag niet naar de keuze van versie nummering (hier gaan vele theorieën over rond op internet), maar laten we het erop houden dat het benadrukt dat het niet zomaar een nieuwe versie is. In PHP 7 is eindelijk de branch van PHPNG (PHP Next Generation) gemerged. PHPNG vormt nu de core van PHP en vervangt daarmee de Zend Engine 2 die in PHP 5.x gebruikt wordt. In PHPNG is heel veel aandacht besteed aan performance verbeteringen en geheugen efficiëntie, kortom meer snelheid.

Maar is PHP 7 nu wel zoveel sneller dan? Absoluut! Er zijn inmiddels veel verschillende benchmarks uitgevoerd waarbij PHP 7 een kale WordPress site ongeveer 2-3x sneller verwerkt dan PHP 5.6 en in sommige gevallen zelfs sneller is dan HHVM (populair alternatief voor PHP).

wordpress-hhvm-php7-php56-benchmark-home
WordPress 4.4 benchmark voorpagina – Bron: http://www.jeffgeerling.com

Naast snelheidswinst, wat natuurlijk voor iedere WordPress gebruiker fijn is, zijn er meerdere voordelen bij het gebruik van PHP 7 in WordPress. Zo is onder andere de exception handling rondom errors sterk verbeterd, is het gebruik van namespaces vereenvoudigd en voegt het ondersteuning voor anonymous classes toe wat voor developers voordelen biedt bij het schrijven van plugins of thema’s. PHP 7.1 brengt nog meer voordelen met zich mee.

Waarom overstappen?

Voornamelijk voor de snelheidswinst natuurlijk. Let op, hier hoort wel een kleine nuance bij vermeld te worden. PHP 7 is logischerwijs sneller in de verwerking van PHP-code. Dit merk je dus alleen wanneer PHP daadwerkelijk wordt aangesproken. Bij Savvii maken we gebruik van verschillende caching technieken om het aanspreken van PHP zo veel mogelijk te voorkomen, dat is nog altijd de allersnelste oplossing. Snelheidsverschil zul je dus vooral in de backend kunnen merken (deze wordt namelijk nooit gecached) en bij requests op de frontend welke niet gecached kunnen worden, bijv. pagina’s waar cookies voor gezet worden.

Een tweede reden om over te stappen is toekomstperspectief. PHP 5.6 is de laatste versie in de 5.x release, support door het PHP-team hierop loopt tot 31 december 2016. PHP 7 is vanaf nu dus de nieuwe longterm supported versie geworden.

Wat zijn de risico’s

PHP 7 is relatief nieuw, de officiële stable release was 3 december 2015. Nu heeft het WordPress core team alle commits getest tegen PHP 7. Hiermee hebben ze sinds 12 november 2015 officieel support op PHP 7 en mag je aannemen dat WordPress zelf stabiel draait. Echter geldt dit nog lang niet voor alle plugins en thema’s. Hier zit dan ook een mogelijk risico bij het switchen van PHP-versie. Op het moment dat plugins of thema’s nog gebruik maken van deprecated functies welke in PHP 7 zijn komen te vervallen kan het zijn dat je site niet meer zal werken.

Je kunt jouw site omzetten naar PHP 7 via ons Control Panel. Het kan tot 5 min. duren voordat je aanpassing verwerkt is. Mocht je site onverhoopt stuk gaan dan kun je meteen terugvallen op je oude PHP versie.

Niet alleen met PHP 7 maak je jouw site sneller. Lees het whitepaper “9 tips om je site te versnellen” en ontvang nog meer tips om je website supersnel te maken. Download de whitepaper hier.

Alexander van Steen - Alexander is technical manager bij Savvii. Hij heeft meer dan 15 jaar ervaring in ontwikkeling van server architecturen. Bij Savvii werkt Alexander samen met het DevOps team aan de (door)ontwikkeling van onze hosting stack.

Er zijn 6 reacties

All About Services

4 april 2016

Hallo, is mijn site geschikt voor PHP 7 ?

Hoor het graag, Anja van Haren

Reageer op All About Services

Gijs Hovens

6 april 2016

Hallo Anja,

Dat kunnen wij niet beoordelen. Je kunt PHP 7 gewoon proberen op een rustig moment, als het niet werkt kun je heel snel weer terugschakelen naar je huidige PHP versie.

Succes!

John

15 april 2016

Bij mij werkte het prima, geen problemen.

Rik

9 mei 2016

Misschien het vermelden waard dat W3 total cache (nog) niet samenwerkt met php 7. Het is dus raadzaam te controleren of je plugins geschikt zijn te werken met php7.

Gijs Hovens

19 mei 2016

Dag Rik,

Bedankt voor je toevoeging, we hebben dit in de blog opgenomen.

Gr. Gijs

Mathieu Scholtes

30 juni 2016

PHP7 is een absolute aanrader. WordPress websites draaien er zo'n stuk sneller door!
Een absolute MUST HAVE als je WordPress website snel moet werken.

Als voorbeeld, 9/10 sites van mijn klanten die in 3-5 seconden laden zijn nu met 2-3 seconden geladen (gtmetrix.com)

Dat is een behoorlijk verschil wat zowel voor je bezoekers als voor je positie in Google merkbaar is.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!