* Laatst geüpdatet 2 maart 2021
Sinds een poos is er de nieuwe versie van PHP beschikbaar: PHP 8. Wellicht heb je hier al wel het één en ander over voorbij horen komen. Het kan dat je zelfs een melding hebt gekregen dat jouw website op een verouderde versie PHP loopt.
Nu komt bij velen de vraag op “Waarom zou ik mijn website upgraden?”. In dit artikel gaan we kort in op de nieuwe functies binnen PHP 8. We leggen uit waar je rekening mee kunt houden bij het upgraden naar PHP 8 en het allerbelangrijkst: waarom het van belang is om altijd up-to-date te blijven.
Waarom upgraden?
Veiligheid
Je hoort, leest en ziet er veel over: veiligheid is toch echt van groot belang bij websites. Je kunt het een beetje vergelijken met bankzaken regelen op een laptop die met Windows 98 werkt… erg onveilig. Dit klinkt misschien wat overdreven maar als jouw website werkt met een PHP versie die niet meer ondersteund wordt, stel je jouw website bloot aan gevaren als hacking die gemakkelijk te voorkomen zijn door te upgraden.
Performance
Up-to-date blijven is uiteraard ook positief voor de performance van jouw website. Tot nu toe is met elke update van PHP de performance verbeterd. Dit hangt natuurlijk af van het type website dat je hebt maar over het algemeen resulteert upgraden in het sneller worden van jouw website. Als jouw website nu loopt op een verouderde versie van PHP kan het zijn dat de performance enorm achteruit is gegaan gedurende de afgelopen jaren. Dit kan bijvoorbeeld komen door plug-ins die niet meer goed werken met een verouderde versie. Deze kunnen dan alleen nog geoptimaliseerd worden voor nieuwere versies van PHP.
Verantwoordingsplicht
Als laatste is het belangrijk om te beseffen dat je als website eigenaar een verantwoordingsplicht heeft. De AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) stelt dat je zelf verantwoordelijk bent voor het aantonen dat jouw website voldoet aan de privacyregels. Daaronder valt dus ook het bijhouden van software. Mocht jouw webshop lopen op een PHP versie die niet meer ondersteund wordt en dit leidt tot bijvoorbeeld datalekken, kan dit grote gevolgen hebben. Dit kan in zo’n geval namelijk betekenen dat je rechtstreeks verantwoordelijk bent voor het in gevaar brengen van de veiligheid van gevoelige gegevens als gevolg van achterstallig onderhoud aan de website. Dit heeft weer tot gevolg dat je niet voldoet aan de AVG richtlijnen. Dit leidt vaak tot boetes: Let hier dus goed op.
Wat is er nieuw in PHP 8?
In deze nieuwe versie van PHP – die uit is sinds november 2020 – zijn een aantal dingen veranderd. Zo zijn er nieuwe functies bijgekomen maar ook weggehaald. Hieronder benoemen we een aantal voordelen en handige nieuwe functies die zijn toegevoegd aan PHP 8.
Voordelen:
- JIT Compiler: Deze functie verbetert de snelheid van het laden van PHP script weer een stap verder. Dit maakt jouw website sneller.
- JSON Support: Waar voorheen het support van JSON optioneel was, is dit nu een kernonderdeel die altijd beschikbaar is.
- Ondersteuning voor Attributes: Voorheen werd deze optie niet ondersteund. Programmeurs moesten zelf een omweg vinden om machine leesbare metadata zoals klasse toe te kennen aan code. Nu dit een standaard onderdeel is, hoeven er geen omwegen meer bedacht te worden.
Nadelen:
Een belangrijke verandering die wellicht negatief effect kan hebben is dat PHP 8 een stuk strenger omgaat met de code die hij binnenkrijgt. Waar je in 7.4 een waarschuwing kreeg, krijg je nu een foutmelding. Wat ook een nadeel is, is dat er mogelijk nog bestaande plug-ins of programma’s zijn binnen jouw website die nog niet volledig compatibel zijn met de nieuwste versie van PHP. Het is dan ook belangrijk om daar op te letten tijdens het overstappen om fouten in jouw website te voorkomen.
Aandachtspunten bij het upgraden naar PHP 8
Aangezien PHP 8 een hoop veranderd heeft in de manier waarop code gelezen wordt, is het belangrijk dat jouw website én alle plug-ins goed overweg kunnen met deze nieuwe versie. Maar ook al wacht je liever tot PHP 8 zeker weten compatibel is met jouw website , is het nog altijd belangrijk om up-to-date te blijven.
Daarom bij deze een aantal aandachtspunten waar je op kunt letten bij het upgraden ongeacht de CMS.
- Maak regelmatig back-ups van jouw site. Zo heb je altijd een terugvalbasis, als er iets mis zou gaan tijdens het migreren of upgraden van jouw website.
- Bekijk de resultaten altijd eerst in een testomgeving voordat je de verandering toepast op de daadwerkelijke site.
- Bekijk goed of alle plug-ins de nieuwe versie PHP waar je naar upgrade ondersteunen. Is dit niet het geval: Upgrade deze eerst of zoek naar alternatieven die wel compatibel zijn met de nieuwste versie PHP
Al met al is up-to-date blijven dus erg belangrijk maar kan het voor velen aanvoelen als een grote stap. Heb je hulp nodig bij het migreren of updaten van jouw website of loop je tegen vragen aan? Neem dan contact met ons op voor advies en hulp.
Reactie achterlaten