Er komen allerlei onderdelen kijken bij het optimaliseren van jouw WordPress website voor zoekmachines. Denk bijvoorbeeld aan paginatitels, statuscodes, alt-teksten, zoekmachine vriendelijke URL’s en kopteksten, om maar even wat te noemen. Vandaag bespreken we het gebruik van de gratis tool Screaming Frog SEO Spider die het je makkelijk gaat maken om al deze onderdelen van je website in kaart te brengen.
Wat is Screaming Frog SEO Spider?
Ik kan me voorstellen dat de naam je nog niet helemaal een richting geeft waarin je moet denken. Screaming Frog SEO Spider is een programma waarmee je URL’s kunt crawlen. In de praktijk betekent dit dat je deze tool kunt gebruiken om alle URL’s van jouw website te scannen en te bekijken in een overzicht.
Zo kun je bijvoorbeeld zien welke URL’s er allemaal van je in de index van Google staan maar ook met welke paginatitel, welke kopteksten en zelfs welke ALT-teksten er bij je afbeeldingen staan.
Al met al is Screaming Frog SEO Spider dus een tool om te kijken hoe het ervoor staat met de zoekmachine vriendelijkheid van je website.
Screaming Frog SEO Spider downloaden en installeren
Je kunt Screaming Frog SEO Spider gratis downloaden op https://www.screamingfrog.co.uk/ je klikt simpelweg in de navigatiebalk op SEO Spider en vervolgens op Download. De website zal herkennen van welk besturingssysteem je gebruik maakt en je vragen die betreffende versie te downloaden.
Klik vervolgens op de groene knop met de tekst Download now om het downloaden te beginnen. Afhankelijk van je internetsnelheid zal dit enkele minuten duren.
Daarna kun je het installatiebestand openen en de stappen volgen om Screaming Frog SEO Spider te installeren.
Logischerwijs verschillen de stappen van macOS en Windows qua interface.
Het belangrijkst is dat je weet dat je bovenaan een invoerbalk hebt (met de tekst Enter URL to spider) waar je de URL invoert die je wil gaan crawlen.
Voor dit voorbeeld ga ik de URL https://nu.nl crawlen. We krijgen dan al snel de melding dat de gratis versie van Screaming Frog SEO Spider tot 500 URL’s kan crawlen, zoals je waarschijnlijk weet heeft https://nu.nl wel iets meer dan 500 URL’s.
Wanneer je alle (of dus 500 in de gratis versie) URL’s hebt gecrawld kun je met behulp van de tabbladen verschillende informatie bekijken.
Zoals je kunt zien zijn het er nogal veel. Met behulp van het icoon van het driehoekje dat naar beneden wijst kun je aanvinken welke tabbladen je wel zichtbaar wil hebben en welke niet.
Omdat er zoveel mogelijk is in Screaming Frog SEO Spider kies ik ervoor de mogelijkheden te tonen die ik het meest gebruik.
Statuscodes controleren
De bekendste statuscode is 404. Deze statuscode geeft simpelweg aan dat de gezochte pagina niet gevonden kan worden. Iedere URL, van jouw website, heeft een statuscode en het is goed om daar af en toe naar te kijken om bijvoorbeeld 404 errors te voorkomen.
In Screaming Frog SEO Spider kijk je daarvoor in het tabblad Response Codes en vervolgens in de kolom Status Code.
Hier kun je alle status codes van de gecrawlde URL’s terugvinden.
Paginatitels controleren
De paginatitel is een belangrijke factor voor zoekmachines. Ze kijken, onder andere, naar de paginatitel om te beoordelen waar een pagina over gaat. In Screaming Frog SEO Spider kun je naar het tabblad Page Titles gaan om de paginatitels van de gecrawlde URL’s te bekijken.
Wanneer je iets naar rechts scrolled zie je de kolommen Title 1 Length en Title 1 Pixel Width. Hier kun je zien of jouw paginatitels te kort, of misschien juist te lang zijn.
In de meest linkerkolom Occurrences zie je hoe vaak de betreffende paginatitel voorkomt om duplicate content (dubbele) te voorkomen.
Meta-omschrijvingen controleren
Het tabblad Meta Description geeft je inzicht in de meta-omschrijvingen. Net als bij Page Titles heb je een kolom occurrences om te zien of de meta-omschrijving niet vaker dan één keer voorkomt om duplicate content te voorkomen.
Verder kun je logischerwijs de betreffende meta-omschrijving bekijken en zien hoeveel karakters en pixels de meta-omschrijving lang of juist kort is.
Kopteksten, afbeeldingen en nog veel meer..
Zoals eerder aangegeven lijken de mogelijkheden met Screaming Frog SEO Spider bijna eindeloos. Zo kun je bijvoorbeeld ook nog kijken naar je kopteksten, afbeeldingen, canonicals, sitemaps en meer.
Zeker omdat de versie die 500 URL’s kan crawlen gratis is, adviseer ik je de tool gewoon eens te proberen.
Ken jij nog andere tools die het optimaliseren van je website makkelijker maken? Deel ze in de comments en misschien schrijven we daar binnenkort over.
Reactie achterlaten