In de spotlight: Pronamic

In the Spotlight
Gijs Hovens, 5 oktober 2015

Dit is het vierde blogbericht in een interview-serie waarbij we een aantal betrouwbare WordPress development partijen en Savvii klanten in de spotlight willen zetten. We hopen hiermee mensen die op zoek zijn naar een WordPress development specialist te helpen in hun keuze en tegelijkertijd developers een kijkje in elkaars keuken te geven.

Deze editie gaat over WordPress developers Pronamic uit Drachten. Lees ook de andere berichten uit de serie.

Logo-Pronamic-2010-RGB

Hoe zijn jullie terechtgekomen in het bouwen van WordPress sites?

Pronamic heeft inmiddels een flink aantal jaren ervaring met WordPress. De keuze voor WordPress is een keuze waar wij geen spijt van hebben gekregen. Voordat wij voor WordPress gekozen hadden, gebruikten wij ons eigen CMS. Net zoals vele andere internetbureau’s in die tijd. Hoewel het systeem op zich stabiel en goed werkte voelde het niet goed. Pronamic wil haar klanten maximale onafhankelijkheid bieden en met een eigen CMS zijn uitbreidingen lastiger te realiseren. Daarom hebben wij ons georiënteerd op een open-source oplossing. WordPress kreeg en heeft onze absolute voorkeur.

Leveren jullie ook andere diensten?

WordPress thema-ontwikkeling
Het realiseren van een WordPress website met eigen thema is onze belangrijkste dienst. Inmiddels heeft Pronamic een nationale klantenkring die bij Pronamic aankloppen omdat wij veel ervaring hebben met WordPress multisite oplossingen en websites met veel content. Daarnaast bieden wij nadat een website is ontwikkeld een continue verbeterplan aan. Een website en de promotie daarvan is natuurlijk nooit af en graag blijven wij meedenken als het gaat om de usability en online marketing.

Onderhoud en support
De ontwikkelingen binnen WordPress gaan snel. Er komen regelmatig nieuwe updates van WordPress uit. Ook worden er regelmatig nieuwe versies van plugins gelanceerd. Structureel onderhoud van je WordPress omgeving is daarom belangrijk. Pronamic wil haar klanten ontzorgen en een snelle en stabiele WordPress omgeving aanbieden. Daarom verzorgen wij graag het onderhoud en leveren wij support. In combinatie met een goede host, zoals Savvii, en verschillende partijen als Sucuri kun je veel problemen een stap voor zijn.

Plugin ontwikkeling
WordPress geeft de kans om eigen ideeën en plugins de markt in te brengen. Pronamic heeft de afgelopen jaren een aantal plugins ontwikkeld die veel gebruikt worden. Zo zijn “Pronamic Google Maps” en “WooCommerce Stock Sync” veel geinstalleerde plugins. Daarnaast is “Pronamic iDEAL” een plugin die in Nederland best populair is. Deze plugin maakt het mogelijk om de iDEAL betaalmethode te koppelen aan bijvoorbeeld WooCommerce, Gravity Forms en andere WordPress oplossingen. Inmiddels ondersteunen we verschillende e-commerce plugins, formulieren plugins en andere platformen. Daarnaast ondersteunen we alle populaire iDEAL payment providers. Meer informatie over de Pronamic iDEAL plugin kun je vinden op onze website.

Pronamic pand

Wat is de workflow van Pronamic, vanaf het 1e contact met een klant tot het opleveren van een site?

Analyse van organisatie
Bij Pronamic denken wij graag mee met de klant. Daarom inventariseren wij voorafgaand wat de wensen zijn van de klant, de doelgroep maar ook vooral hoe wij de online doelen kunnen behalen. Samen maken we dan een plan waarin staat beschreven hoe wij de doelen kunnen behalen.

Mock-up/grid
Op basis van onze ervaring en de eisen en wensen van de klant maken we een eerste mock-up van de website. Hiërarchie en usability zijn hierbij van uiterst belang. Eventuele onduidelijkheden worden hiermee voorkomen. De mock-up wordt vervolgens besproken met de klant om common ground te vinden. Zo zullen er geen verrassingen zijn na het opleveren van het eerste grafische ontwerp.

Grafisch ontwerp
Gebaseerd op de mock-up en de eerder vergaarde informatie zetten wij een grafisch ontwerp neer die de eerder verworven informatie zo goed mogelijk vertolkt. In overleg met de klant proberen we zo tot een goede uitbeelding te komen van de wensen.

Technisch ontwerp
Het grafische voorstel wordt vervolgens technisch uitgewerkt, hierbij is het zaak dat de klant na oplevering zoveel mogelijk alles zelf kan beheren. Wij willen de klant zoveel mogelijk zelf controle geven over hun website en daarnaast ook een stukje onafhankelijkheid bieden.

Daarnaast maken we bij de technische realisatie gebruik van verschillende hulpmiddelen en plugins. Verderop in dit artikel lees je wat onze favoriete tools zijn en welke plugins we veel gebruiken.

Oplevering
Bij oplevering hanteren we een vrij strenge checklist die van a tot z gecontroleerd moet worden. Zo verzekeren we dat er geen problemen ontstaan bij oplevering.

Continue verbeterplan
Een website is nooit af. Op basis van het analyseren van de bezoekersgegevens en het in de praktijk met de website werken komt zowel de klant als met goede ideeën. Deze plannen werken wij uit in het continue verbeterplan.

Wat is jullie belangrijkste reden om te kiezen voor hosting bij Savvii?

WordPress specialisten van Nederlandse bodem, performance gericht, gedreven en meedenkend. Enkele kernwoorden die wij zoeken en vinden bij Savvii. Ook reageren ze positief en daadkrachtig op kritische punten die wij aan het begin van onze samenwerking aan hun voorlegden. Kortom een vriendelijke en resultaatgerichte samenwerking.

Welke tools gebruik je die nuttig kunnen zijn voor andere developers en designers?
Uiteraard allereerst de WordPress Coding Standards die voor leesbaarheid en toegankelijkheid zorgen van code. Het Bootstrap framework zorgt voor een goed responsive grid met vele nuttige aanvullingen. Grunt en package manager Bower zorgen voor het uitvoeren van een aantal automatische taken en controles. Hierbij kun je denken aan:

 • Compilen van sass bestanden en minifying van stylesheets
 • Controleren van de WordPress coding Standards met PHP_CodeSniffer
 • Comprimeren van afbeeldingen met Imagemin
 • Up-to-date houden van assets binnen thema o.a. Bootstrap

Daarnaast is het belangrijk om al je code en wijzigingen op te slaan in versiebeheer. Zo bevordert dit het werken in teams, heb je een back-up van je code, en kun je eventueel wijzigingen en fouten terughalen of ongedaan maken.

Uit welke bronnen haal je je WordPress, (web)development en design nieuws?

 • WordPress Codex
 • WordPress Meetups en WordCamps
 • Blogs en updates (Twitter/GitHub e.a.) van ontwikkelaars:
  • Justin Tadlock
  • Andrew Nacin als ontwikkelaar
  • Chris Lema als inspirator
  • Matt Mullenweg als vader van de WordPress community
  • en vele anderen..

Wat zijn jullie favoriete plugins en waarom?
Gravity Forms
De perfecte plugin voor het maken van formulieren binnen WordPress. Eenvoudig in gebruik voor ontwikkelaar en eindgebruiker.

Sucuri Security – Auditing, Malware Scanner and Security Hardening
Bescherming van je WordPress-installatie. Duidelijke log van gebeurtenissen en aanvallen, mogelijkheid om bepaalde zwakheden van WordPress te dichten.

Posts 2 posts
Onderlinge relaties leggen tussen post types, dit voor een duidelijke structuur en hiërarchie binnen je WordPress admin.

WooCommerce
De e-commerce plugin voor WordPress, eenvoudig in gebruik en met veel nuttige extensies.

Yoast SEO
De plugin om je website beter te positioneren voor de zoekmachines.

Pronamic iDEAL
Combineer WooCommerce of Gravity Forms of andere plugins met Pronamic iDEAL en je kunt eenvoudig klanten doorverwijzen naar jouw bank om een iDEAL betaling uit te voeren.

Welke do’s en dont’s wil je meegeven voor het bouwen van WordPress sites?

Werk volgens de algehele WordPress Coding Standards, deze richtlijn zorgt voor overzicht en leesbaarheid van je code. Sta en ga voor kwaliteit in code, het kost misschien iets meer tijd tijdens het ontwikkeltraject maar het bespaart na verloop van tijd veel ergernis.

Plugins zijn handig, maar ook zeker gevaarlijk. Veel plugins maken jouw website onnodig zwaar terwijl je in de meeste gevallen maar een klein deel van de plugin gebruikt. Installeer alleen in goed overleg met jouw ontwikkelaar een nieuwe plugin.

Wat is jullie ideale klant?

Een enthousiaste klant die bewust kiest voor het werken met WordPress en op zoek is naar een partner met de nodige WordPress kennis en ervaring.

Welke vragen zou een potentiële klant moeten stellen om een goede development partij te herkennen?

Geen woorden maar daden. Een goede development partij heeft ook een goed portfolio. Spreekt uit het portfolio voldoende vertrouwen, maak dan eens een afspraak en leg hem of haar het probleem uit. Uit zijn antwoord blijkt dan wel of er een klik is en of er voldoende kennis en kunde is van WordPress.

Gijs Hovens - Gijs is marketing manager bij Savvii. Hij heeft al bijna 10 jaar lang diverse WordPress websites en houdt zich bezig met o.a. SEO, SEA, onze producten en het organiseren van de WordPress Meetup Nijmegen.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!