6 tips voor het verduurzamen van je Shopware webshop

Cpanel
sjoerd, 21 juli 2021

* Deze blog is afkomstig van onze partner Skyberate. Lees hier meer over de veranderingen van Skyberate.

6 tips voor het verduurzamen van je Shopware webshop

Onze consumptie heeft een groot aandeel in de opwarming van de aarde en e-commerce wordt in toenemende mate verantwoordelijk gehouden voor het bieden van effectieve oplossingen.

Onze CO2-voetafdruk is verweven met alles wat we doen: van voedselconsumptie, de kleren die we dragen, de producten die we kopen tot het water uit de kraan. En consumenten lijken zich hier steeds bewuster van te worden en handelen ernaar

Voor online ondernemers is het volledig verduurzamen van je business niet eenvoudig. De meeste schade ontstaat niet op kantoor, maar tijdens de productie; het verpakkingsmateriaal tot het logistieke proces. Je vraagt je nu vast af: “Welke bijdragen kan ik leveren?’’ En “waar begin ik?”

Speciaal voor jou hebben we 6 tips samengesteld waarmee jij duurzaamheid onderdeel kan maken van je webshop.

Duurzaamheid als kans voor webshops

Milieubewuste consumenten, of generatie Z, shoppen niet langer alleen in niche, maar zijn te vinden in bijna alle doelgroepen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 65% van de consumenten aangeeft voorkeur te geven aan doelgerichte merken die opkomen voor duurzaamheid. Het speelt dus wel degelijk een rol in hun dagelijkse aankoopbeslissingen. Consumenten verwachten van jou steeds meer ondersteuning bij het verkleinen van hun CO2-voetafdruk bij het online winkelen. Als webshop kun je hier op verschillende manieren rekening mee houden. Onder andere door te kiezen voor duurzaam gefabriceerde producten, gerecycled verpakkingsmateriaal, een duurzaam vervoersbedrijf of groene hosting.

Rekening houden met het milieu is dus niet alleen bevorderend voor het klimaat, ook draagt het bij aan tevreden, loyale klanten en een stapje voor op je concurrentie. Vroeg verantwoordelijkheid nemen en bewuste keuzes maken loont op meerdere vlakken.

6 tips voor het verduurzamen van je Shopware webshop

In een van onze vorige blogs ‘Duurzame e-commercebrands hebben de toekomst’ benoemde we al dat duurzaamheid geen trend meer is, maar de standaard. Om te voldoen aan de wensen en behoeften van jouw klanten van vandaag, hebben we 6 tips samengesteld die bijdragen aan het verduurzamen van je webshop. Laten we kijken naar de tips.

Tip 1. Pas CO2-compensatie in of lever je eigen bijdrage aan het klimaat

Vraag om CO2-compensatie in het afrekenproces. Grote webshops als Zalando en Ebay zijn pioniers op het gebied van het verankeren van duurzaamheid. Ze stellen klanten in staat op vrijwillige basis hun CO2-uitstoot te compenseren aan de kassa. Bij Zalando gaat jouw bijdrage naar een herbebossingsproject met Gold Standard-certificaat, dat de milieu-impact compenseert van de verpakking, levering en potentiële retourzending van je bestelling. Zoals je leest tackelt Zalando hiermee drie problemen: het vervult de behoeften van de consument in het verkleinen van de CO2-voetafdruk, pakt het verpakkingsmateriaal aan en het logistieke proces. Klanten houden een goed gevoel over aan hun bestelling en je draagt als bedrijf bij aan het verduurzamen van de aarde.

Volgens wetenschappers is koolstofcompensatie een van de belangrijkste stappen in de strijd tegen de klimaatcrisis. Deze ‘herbebossings- en bosbeschermingsprojecten bieden goede kansen om schadelijke CO2 te verminderen.

Voor Shopware levert Yook een makkelijk te integreren plugin. Zoals Yook het zegt: ‘Minimale inspanning, maximaal effect’.

Tip 2. Kies voor groene hosting

Door te kiezen voor groene webhosters kun je jouw webshop van groene energie voorzien. Iedere uitgevoerde actie op jouw webshop verbruikt energie. Bij elke actie wordt er een request naar de server gestuurd, welke stroom verbruikt om de request te verwerken. Met bijna twee miljard websites wereldwijd is het stroomverbruik van datacenters gigantisch. En je kunt begrijpen dat deze trend verder en verder gaat toenemen.

Ook hier geldt het principe: ‘minimale inspanning, maximaal resultaat’. Kies voor een hostingpartij die host in datacenters die pleiten voor een duurzame oplossing. Bijvoorbeeld door windenergie en restwarmte in te zetten om het datacenter op een duurzame manier van stroom te voorzien.

Via thegreenwebfoundation.org kun je checken of jouw webshop groen wordt gehost. Is dat niet het geval en wil je dat wel graag? Dan komen we graag met je in gesprek. We kiezen enkel voor datacenters die een circulaire economie omarmen.

Tip 3. Groene logistiek en minder retouren

Elke zending en retour leidt tot CO2-uitstoot. Om het retourpercentage te drukken, is het de moeite waard om productinformatie zo gedetailleerd mogelijk te verstrekken. Daarmee voorkom je bijvoorbeeld dat klanten meerdere maten van hetzelfde product bestellen, waardoor er ten alle tijden een retour gaat plaatsvinden. Het niet gratis aanbieden van retouren heeft ook impact – let er wel op dat dit voor veel consumenten een belangrijke factor is om wel of niet bij jou te kopen.

Ook kun je afwegen om producten zoveel mogelijk regionaal in te kopen en over te stappen naar een milieuvriendelijk transportbedrijf. Een van onze klanten – Brandom een specialist op het gebied van duurzaam ondernemen – vertelde ons over Airhunters. Airhunters doet aan zogeheten ‘cargopoolen’. Net als carpoolen biedt cargopoolen belangrijke voordelen: efficiënter transport, lagere kosten en minder CO2-uitstoot. Lijkt dit je interessant? Meer informatie op Airhunters.nl.

Tip 4. Duurzame verpakkingsoplossing

Een van de opkomende trends op duurzaam gebied is het toepassen van een duurzame verpakkingsoplossing; van gerecyclede materialen tot herbruikbare oplossingen. Een combinatie van duurzaam verpakkingsmateriaal en efficiënt leveren vermindert de CO2-uitstoot en verhoogt de klanttevredenheid.

Een van onze klanten ‘Ecomondo’ past dit concept perfect toe. Op de website van Economdo kun je alles lezen over hoe ze voor bestellingen van de webshop gebruik maken van schone, hergebruikte dozen die ze bij winkels en ondernemers uit de buurt ophalen.

Tip 5. Duurzaam productportfolio

Van productie en gebruik tot vernietiging – alle producten hebben gedurende de levenscyclus een impact op het milieu. Wil je echt impact maken? Dan is het de moeite waard om de herkomst en materialen van jouw producten goed in vraag te stellen en jouw klanten te inspireren met milieuvriendelijke producten. Om weer even de pionier ‘Zalando’ bij dit verhaal te betrekken:

Zoals op de afbeelding hierboven te zien, is het op Zalando mogelijk om te filteren op verschillende mate van duurzaamheid. En zie je direct of een artikel duurzaam is gefabriceerd. Hiermee dring je klanten die er minder om geven niks op, en voldoe je aan de behoeften van klanten die er wel waarde aan hechten.

Tip 6. Tweede webshop voor pre-owned of refurbished artikelen

Eerder dit jaar publiceerde we het artikel ‘ReCommerce: de nieuwe megatrend in e-commerce’ waarin we schreven over de markt in tweedehands goederen, waarbij kopers, verkopers en tussenhandelaren profiteren, om nog maar te zwijgen over de milieuwinst.

Weggooien is zonde. Geef producten die niet nieuw zijn, maar goed genoeg een tweedekansje, een nieuw leven. Hiermee voorkomen we (E-)waste en biedt je consumenten de kans om tegen een lagere prijs het product aan te kunnen schaffen. Een win-winsituatie. Kijk bijvoorbeeld naar hoe Coolblue een paar jaar geleden begon met ‘Tweedekansjes’ en ook Zalando is gestart met ‘Pre-Owned’.

Kortom

Neem verantwoordelijkheid en start met simpele stappen als je het spannend vindt. Duurzaamheid is een kans voor webshops. Langzamerhand zien we steeds meer grote webshops zich bewust worden van hun impact en nemen ook zij stappen. Ze omarmen milieuvriendelijke oplossingen en zijn begonnen met het implementeren van duurzaamheid in hun processen.

Jouw bijdrage aan de klimaatbescherming zal zich vroeg of laat uitbetalen. Zorg dat je het eerlijk en transparant communiceert. En wees trots.

Skyberate en duurzaamheid

Bij Skyberate zijn we al jaren bezig met het verankeren van duurzaamheid binnen onze organisatie om onze digitale footprint te verkleinen. Op onze pagina maatschappelijk verantwoord ondernemen kun je lezen over onze activiteiten op dit gebied en hoe Skyberate bijdraagt aan het realiseren van een schonere, groenere online en offline wereld.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!