Verbeter de je CTR in de SERPS

Google
Robin, 26 april 2021

De kans is vrij groot dat een van de doelen van je website is om zo hoog mogelijk in de pagina’s van Google te komen. Maar, zelfs wanneer je daar eenmaal staat, is je werk nog niet klaar. Hoe zorg je ervoor dat er zoveel mogelijk mensen doorklikken naar jouw website? Of met andere woorden: Hoe verbeter je de Click Through Rate (CTR) in de Search Engine Resultat Pages(SERPS)?

Maar voor we daar allemaal induiken even beginnen bij het begin.

Wat is CTR?

CTR staat voor Click Through Rate en de Nederlandse vertaling daarvan is klikfrequentie. In de context van dit artikel hebben we het over de resultaten die Google toont wanneer je een zoekopdracht uitvoert.

Dus stel dat 100 mensen jouw resultaat (jouw pagina) op hun beeldscherm te zien krijgen en er klikken er 11 daadwerkelijk op jouw resultaat, dan spreken we van een CTR (Click Through Rate/Klikfrequentie) van 11%.

De CTR is, in dit artikel, dus het percentage Google-gebruikers dat daadwerkelijk op jouw resultaat klikt en daarmee op jouw website terecht komt.

Wat is SERPS?

SERP staat voor Search Engine Result Page. De Nederlandse vertaling daarvan is Zoekmachine Resultaat Pagina.

In dit geval zegt een beeld meer dan duizend woorden.

Bovenstaande afbeelding is de SERP (resultatenpagina van Google) op de zoekterm Core Web Vitals Meten.

Een SERP is dus simpelweg een pagina van Google met zoekresultaten op een zoekterm.

SERPS is daarbij simpelweg het meervoud, dus pagina’s in plaats van één pagina.

Waar bestaat een SERP uit?

Voor we kunnen gaan kijken naar het verbeteren van jouw CTR in de SERP staan we even stil bij waar een SERP uit bestaat.

We weten nu dat een SERP een pagina van Google is met zoekresultaten. De pagina bestaat dus simpelweg uit resultaten voor een specifieke zoekopdracht.

Daarbij is het goed om te weten dat zo’n pagina bestaat uit betaalde advertenties (Google Ads) en organische resultaten.

In bovenstaande afbeelding zie je dat Google de betaalde advertenties bovenaan zet en ook duidelijk maakt dat het om een advertentie gaat. Simpelweg door het woord Advertentie ervoor te zetten in dikgedrukte letters.

De resultaten daaronder noemen we organische resultaten. Dit zijn geen betaalde plaatsingen.

Nu is het zo dat Savvii hier op de eerste organische plek staat voor de zoekterm “Core Web Vitals meten” en omdat Google haar bezoekers zo snel mogelijk van de juiste informatie wil voorzien hebben ze ervoor gekozen een samenvatting uit ons artikel te tonen.

Zoals het resultaat (de samenvatting) van het artikel Core Web Vitals meten er nu uitziet is dus niet standaard. Standaard bestaat een resultaat op de pagina’s van Google uit:

  • Een URL
  • Een paginatitel
  • Een meta-omschrijving

Een SERP (Search Engine Result Page) bestaat dus uit één of meerdere advertenties en organische resultaten voor een specifieke zoekterm. Afhankelijk van de zoekterm is er misschien ook iets beschikbaar als een samenvatting (zoals in ons voorbeeld zichtbaar was).

Waarom is het verbeteren van je CTR op de SERPS belangrijk?

Er vanuitgaande dat je zoveel mogelijk bezoekers naar je website wil krijgen ben je niet klaar met enkel hoger komen in Google.

Stel je kan ervoor zorgen dat jouw pagina op de eerste organische plek (onder de betaalde advertenties) komt op de zoekterm die het best aansluit bij jouw website.

Zou je dan tevreden zijn wetende dat je bovenaan staat maar er niemand op jouw resultaat klikt en er dus niemand via die zoekterm bij jouw website uitkomt? Lijkt me niet.

Door je Click Through Rate te verbeteren zorg je dat het percentage Google-gebruikers dat jouw resultaat ziet in de SERPS, ook daadwerkelijk door klikt naar je website.

Dat lijkt me best belangrijk.

Jouw resultaat op de SERPS

Je weet nu dat jouw resultaat op de zoekresultaten pagina’s van Google bestaat uit drie onderdelen. De URL, de paginatitel en de meta-omschrijving. En we hebben ook nog eens invloed op alle drie deze onderdelen.

De URL optimaliseren

Bovenaan jouw resultaat staat de URL. Nu is de vraag heel simpel: Stel je bent op zoek naar WordPress hosting, zou jij eerder op een URL als savvii.com/page-id-2-4-5 klikken of op een URL als savvii.com/wordpress-hosting?

Zorg er dus voor dat je URL duidelijk omschrijft wat er op de betreffende pagina te zien is. Let er daarbij ook op dat je URL een URL is en geen complete samenvatting van de pagina. Maak de URL dus niet onnodig lang.

Dus geen voorbeeld.nl/hier-vind-je-alles-wat-je-nodig-hebt maar voorbeeld.nl/alles en geen voorbeeld.nl/koop-hier-de-beste-biologische-hondenbrokken maar voorbeeld.nl/biologische-hondenbrokken.

De paginatitel optimaliseren

De paginatitel is ook een van de factoren waar Google naar kijkt met betrekking tot jouw positie in de zoekresultaten. Je doet er dus goed aan om hier je zoekwoord in te verwerken.

Dat is niet alleen voor Google een goed idee, maar – automatisch – ook voor de gebruikers van Google.

Stel dat jij op zoek bent naar Biologische hondenbrokken dan is het wel fijn dat er in de paginatitel even bevestigd wordt dat die op jouw pagina te vinden zijn.

Daarnaast is het goed om te weten dat Google crawlt (je website doorzoekt) zoals mensen lezen. Dus van boven naar beneden en van links naar rechts. Begin, indien mogelijk dus met je belangrijkste zoekwoord.

Een paginatitel zou dus kunnen worden: Biologische hondenbrokken | Bedrijfsnaam | Gratis verzending

Nu heb ik naast mijn zoekterm ook mijn bedrijfsnaam en een USP toegevoegd. Dit hoef je natuurlijk niet te doen.

Het is zaak om je paginatitel zo op te bouwen dat je duidelijk maakt wat de pagina te bieden heeft, mocht je dan nog ruimte over hebben (hierover later meer) dan kun je bijvoorbeeld een USP toevoegen.

In principe alles waarvan jij denkt dat het de Google-gebruiker overhaalt om op jouw resultaat te klikken. Logischerwijs plaats je hier enkel dingen die je waar kan maken, zet er dus geen Gratis verzending in als je dat niet hebt.

De meta-omschrijving optimaliseren

De meta-omschrijving bestaat uit de zinnen onder de paginatitel. Hier heb je als het ware de mogelijkheid om een samenvatting te geven van de betreffende pagina, wederom met als doel de lezer te overtuigen op jouw resultaat te klikken.

Een meta-omschrijving voor thondje.nl/biologische-hondenbrokken zou iets kunnen zijn als

Bestel vandaag nog, voor 17.00, biologische hondenbrokken voor jouw hond bij ’t Hondje. We leveren ze dan morgen gratis op ieder adres in Nederland.

In deze meta-omschrijving gebruik ik wederom mijn zoekterm (biologische hondenbrokken) en ik noem mijn bedrijfsnaam en belangrijke unique selling points (gratis verzending en morgen al bezorgd).

Wederom is dit niet het sjabloon dat je moet gebruiken, het is een voorbeeld. Doel van de meta-omschrijving is dat je Google-gebruikers enigszins laat weten wat ze kunnen verwachten wanneer ze op jouw resultaat klikken en natuurlijk verleiden om daadwerkelijk te klikken.

Hier zou je wel op klikken toch?

Oefenen met SEO-mofo

We hadden het net kort over limieten. Het is namelijk zo dat jouw URL, paginatitel en meta-omschrijving niet oneindig lang mogen zijn. Simpelweg omdat je dan het design van Google om zeep helpt met je paginatitel die horizontaal het beeld uit verdwijnt.

Google heeft dit opgelost door een limiet op het aantal pixels te zetten dat je URL, paginatitel en meta-omschrijving lang mogen zijn.

Dus niet het aantal karakters, maar het aantal pixels.

Zo is een hoofdletter W breder dan een hoofdletter I. Je kan theoretisch dus meer I’s kwijt dan W’s.

Gelukkig bestaat de Google SERP Snippet Optimization Tool van SEOmofo. Een hele handige tool om je URL’s, paginatitels en meta-omschrijvingen mee te oefenen.

Je voert de paginatitel in bij Title, de URL bij URL en de meta-omschrijving bij Description. Onderaan het scherm krijg je precies te zien hoe dit eruit komt te zien in de SERP van Google.

Zoals je ziet werkt SEOMofo wel met een limiet op het aantal pixels, dat is gewoon omdat dit voor hun makkelijker is en ze dan niet aan mensen hoeven uitleggen hoe het precies werkt met pixels.

Oefenen met Yoast SEO

Ben je helemaal lekker bezig met SEO op je WordPress website? Dan is de kans groot dat je de Yoast SEO WordPress plug-in al hebt geïnstalleerd.

Dan weet je misschien ook al dat je daar de mogelijkheid hebt om een paginatitel, slug en meta-omschrijving in te geven?

Aan de hand van de gekleurde balk onder het invoerveld geeft Yoast aan of jouw invoer te lang (rood), te kort (oranje) of precies goed (groen) is.

Je kan zelfs een voorvertoning voor mobiel of desktop bekijken.

Conclusie

Je wil de CTR op SERPS verbeteren zodat er meer bezoekers naar je website komen. Je doet dit door:

– de URL beschrijvend, leesbaar en compact te houden.
– de paginatitel, waar mogelijk, te beginnen met het belangrijkste zoekwoord, beschrijvend en verleidend te maken.
– de meta-omschrijving een verleidende samenvatting te maken.

Daarnaast weet je dat er een limiet op deze onderdelen zit en dat je dit kunt testen met SEOmofo en/of de Yoast SEO Plugin.

Heb jij nog tips voor ons om onze CTR te verbeteren?

Robin Peek - Deze internet marketeer heeft jaren als ondernemer alles met betrekking tot internet marketing in zich opgenomen. Van zoekmachine optimalisatie tot e-mailmarketing en van copywriting tot neuromarketing. Robin is graag bezig met het bedenken van strategieën en het verkennen van nieuwe mogelijkheden.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!