Hoe verbeter je de performance van je WordPress website?

WordPress
Maik Gruppen, 3 oktober 2018

WordPress is een populair platform bij veel sitebouwers en -gebruikers. Niet onterecht. Het is namelijk een eenvoudig, gratis en gebruiksvriendelijk platform met veel thema’s dat ook nog eens gemakkelijk uit te breiden is met plug-ins.

Het gemak heeft soms echter een prijs in de vorm van een matige performance doordat plug-ins en thema’s serverbronnen innemen. In dit artikel laten we zien hoe je de performance van jouw WordPress-site verbetert.

Installeer caching

Caching is het tijdelijk opslaan van gegevens op een andere plek om een snellere toegang tot data mogelijk te maken. De techniek is enorm belangrijk voor de snelheid van je WordPress-website. Het steeds weer ophalen en samenstellen van een pagina kost tijd en servercapaciteit.

Bij hoge bezoekersaantallen leidt dit al snel tot een aardige belasting op de server. Het gevolg: een langzame site. Door middel van caching sla je het resultaat (of delen ervan) van een pagina-aanvraag op een tijdelijke locatie op. Hierdoor wordt de informatie sneller toegankelijk wanneer ze voor een tweede of derde keer wordt aangeroepen. Zo blijft je website ook tijdens piekperioden gewoon snel en goed bereikbaar.

Caching gebeurt in drie lagen, namelijk browsercache, caching van plug-ins en de zogenaamde reverse proxy cache. Voor de eerste twee lagen maakt WordPress doorgaans gebruik van W3­ Total­ Cache, WP Rocket of WP Super­cache. Voor de reverse proxy cache wordt Varnish caching ingezet. Deze vorm van caching staat nog vóór de webserver waar WordPress op draait.

Varnish caching vormt dus het eerste contact met de pc van de bezoeker. Cachen biedt meestal uitkomst, maar kan beter vermeden worden voor onderdelen van de site die voor elke bezoeker uniek moeten zijn. De winkelmand van een webwinkel is hier een goed voorbeeld van.

Kies de juiste hostingprovider

Ook de gekozen hosting heeft natuurlijk invloed op de performance van je WordPress-website. Een snelle en geoliede site is een nauw luisterend samenspel tussen website en hosting.

Hoewel shared hosting voor veel websites prima voldoet, is het voor zware en complexe sites vaak beter om gebruik te maken van een VPS. Je hoeft dan geen serverruimte met andere partijen te delen, wat de performance van je site ten goede komt. Ideaal voor WordPress-sites die veel video’s of afbeeldingen gebruiken en grote aantallen bezoekers trekken.

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Gelukkig heb je bij een goede hostingpartij als Savvii de keus uit een breed spectrum aan shared en VPS-pakketten.

Neem je plug-ins onder de loep

WordPress biedt de mogelijkheid om een groot aantal plug-ins te installeren die extra functionaliteiten opleveren. Handig natuurlijk. Maar een overdaad aan plug-ins kan er ook voor zorgen dat je website een stuk trager wordt.

Check dus altijd goed of een bepaalde plug-in wel echt noodzakelijk is voor jouw website. Het verwijderen of deactiveren van overbodige plug-ins kan de performance van je site al een flinke boost geven.

Comprimeer afbeeldingen

Ook afbeeldingen kunnen de performance van je WordPress-website negatief beïnvloeden.

Grote afbeeldingen zijn funest voor de laadsnelheid. Een foto van 2 of 3 MB kan de laadtijd van je website bijvoorbeeld al verdubbelen. En dat wil je niet hebben in een door snelheid geregeerde wereld als het internet.

Gelukkig kun je dit probleem gemakkelijk oplossen door afbeeldingen consequent te comprimeren, bijvoorbeeld met een programma als ShortPixel. Met deze plug-in kun je de laadtijd van afbeeldingen aanzienlijk (30 tot 90 procent) verkorten.

Met ShortPixel comprimeer je een afbeelding online. Je verkleint de bestandsgrootte van de foto, zodat deze sneller laadt. Het voordeel is dat de kwaliteit, het formaat of scherpte van de foto niet zichtbaar wordt aangetast. Houd ook altijd in je achterhoofd dat voor een afbeelding op webformaat veel minder strenge kwaliteitseisen gelden dan voor drukwerk.

Gebruik een CDN

Heb je een WordPress-site die internationaal georiënteerd is en dus ook veel buitenlandse bezoekers trekt? Dan is het gebruiken van een content delivery network (CDN) het overwegen waard.

Een CDN zorgt ervoor dat bestanden van je website op meerdere plekken op de wereld worden opgeslagen. Als dus iemand in de Verenigde Staten of Australië jouw website bezoekt, wordt de informatie dankzij het CDN lokaal opgeroepen. Dankzij een CDN kun je laadtijden vanuit het buitenland meer dan halveren.

Optimaliseer je database

Zeker als jouw WordPress-website al een tijdje bestaat, kan de database behoorlijk vervuild raken. Grote kans dat er nog diverse bestanden en functionaliteiten inzitten die je niet of nauwelijks meer gebruikt. Het is daarom niet onverstandig om je database geregeld op te schonen.

Dat kan heel gemakkelijk met een tool als WP Optimize. Maak wel altijd een back-up van je database. Er kan namelijk altijd iets misgaan met het verwijderen van bestanden.

Less is more

Het gezegde ‘less is more’ gaat ook vaak op voor een WordPress-website. WordPress geeft je natuurlijk de mogelijkheid om je hele website vol te stoppen met elementen. Maar zijn die ook allemaal nodig? De kans is best groot dat je het ook wel redt zonder animaties, een bewegende slider en een zijbalk met advertenties. Als deze elementen niet essentieel zijn voor jouw core business, zijn het vooral vertragende features waar je beter afscheid van kunt nemen.

Kies een snel thema

Kijk bij het kiezen van thema’s en templates ook goed naar de gebruikte code. Thema’s met een ‘schone’ codering (clean code) laden sneller dan hun soortgenoten met een meer ingewikkelde structuur. Door altijd te letten op ‘clean coding’ verbeter je de performance van een WordPress-website aanzienlijk.

Conclusie

Zoals je ziet zijn er diverse manieren om de performance van jouw WordPress-site te perfectioneren. Het begint met een goede hosting die nauwkeurig is toegesneden op jouw behoeften en wensen. Wanneer je WooCommerce helpen we je met een add-on van Elasticsearch voor WordPress. Daarnaast valt er dus ook veel winst te behalen binnen de website zelf door goed te kijken naar je afbeeldingen, codes, thema’s, elementen, plug-ins en cachingtools.

Maik Gruppen - Maik is super gepassioneerd over WordPress, development en ondernemen. Wat hij leert deelt hij graag met de community.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!