Wat is het verschil tussen shared hosting en VPS-hosting?

Webhosting
Gijs Hovens, 9 mei 2017

pie graph of VPS and shared servers
Bij het opstarten van een website hoort natuurlijk een goed hostingpakket. Hosting is feitelijk de term die gebruikt wordt voor het huren van een stuk opslag, rekenkracht en geheugen van een server bij een webhoster. De hostingprovider draagt vooral zorg voor de technische kant van je website. Hij levert een server waarop je website bereikbaar is via internet, beveiligt de server en configureert de server zodanig dat de site ook bij veel traffic snel blijft draaien. Bij het kiezen van een hostingpakket heb je de keuze uit diverse opties. De belangrijkste zijn shared hosting en VPS-hosting. Wat houden deze twee termen precies in? En wat is het verschil tussen shared hosting en VPS-hosting? In dit artikel leggen we het uit.

Wat is shared hosting?

Zoals de naam al suggereert is er bij shared hosting sprake van delen. Jouw site staat in dit geval dus op een server waarop ook nog sites van diverse andere mensen draaien. Op die manier wordt de volledige capaciteit van een server dus verspreid over meerdere accounts. Bij shared hosting maken de sites allemaal gebruik van dezelfde servercapaciteit, hetzelfde operating system (bijvoorbeeld Linux), dezelfde webserver (denk bijvoorbeeld aan Apache of Nginx), dezelfde databaseserver (in veel gevallen MySQL) en gelijkaardige scriptingtalen zoals PHP. Hoeveel ruimte je huurt op een server, hangt af van het hostingpakket dat je als website-eigenaar hebt gekozen.

Shared hosting bij Savvii: wat zijn de mogelijkheden?

Savvii biedt op het vlak van shared hosting twee pakketten aan. Het Shared One-pakket (35 euro) biedt veel mogelijkheden op het gebied van pageviews en schijfruimte (10 GB), en is geschikt voor één site. Wil je meerdere sites laten hosten door Savvii? Kies dan voor het Shared Five-pakket. Met 25 GB-schijfruimte, onbeperkt dataverkeer en de mogelijkheid om 5 sites te laten hosten, biedt deze optie de meest uitgebreide mogelijkheden.

Wat is VPS-hosting?

VPS is de afkorting voor het begrip Virtual Private Server. Zoals die naam al doet vermoeden, is er een verschil tussen VPS-hosting en shared hosting. Het systeem kan op een fysieke server meerdere virtuele machines (de VPS’en) laten draaien. Je kan dus beschikken over alle voordelen en eigenschappen van een server, maar dan in een virtuele vorm. Virtuele machines worden door computergiganten als IBM en HP al langer gebruikt, maar VPS-hosting wint ook gestaag aan populariteit onder internethostingproviders.

VPS-hosting bij Savvii

Ook voor kwalitatief hoogwaardige VPS-hostingpakketten ben je bij Savvii aan het juiste adres. Je kunt hierbij kiezen uit de volgende opties:

  • VPS One: 450k pageviews p/m, 20 GB-schijfruimte, onbeperkt dataverkeer en één site
  • VPS Ten: 750k pageviews p/m, 65 GB-schijfruimte, onbeperkt dataverkeer en maximaal tien sites
  • VPS Twenty: 1750k pageviews p/m, 160 GB-schijfruimte, onbeperkt dataverkeer en een maximum van maar liefst twintig sites

Belangrijke verschillen en voordelen van VPS-hosting

Het belangrijkste verschil tussen shared hosting en VPS-hosting zit hem in de manier waarop beide systemen de beschikbare hardwareresources benutten. In het geval van shared hosting maken websites en/of applicaties die op de server staan tegelijkertijd gebruik van de resources en beschikbare servercapaciteit. Het laat zich al raden dat andere gebruikers op de server hinder kunnen ondervinden van een website of applicatie die overmatig veel aanvragen doet. Je website kan dan erg traag worden of er zelfs tijdelijk uit komen te liggen. Hiermee komt ook gelijk het grootste voordeel van VPS-hosting in beeld. Omdat je bij dit systeem beschikt over een eigen stuk servercapaciteit waartoe andere gebruikers geen toegang hebben, heb je ook geen last van andere websites of applicaties. De performance van jouw website wordt op die manier natuurlijk een stuk beter en betrouwbaarder. Omdat een VPS volledig onafhankelijk functioneert, biedt hij ook op het vlak van veiligheid significante voordelen.

Wanneer shared hosting en wanneer VPS?

Wat het juiste hostingpakket is, hangt vooral af van jouw eisen. Ben je niet echt een techneut en heb je weinig verstand van serverbeheer? Dan kan, zeker als je ook geen behoefte hebt aan enorme resources, een shared hosting-pakket voldoende zijn. Voordelen van shared hosting zijn het bescheiden prijskaartje en het gegeven dat alle onderhoud voor de hostingprovider is. Je kunt er bovendien snel mee aan de slag. Op het gebied van dataverkeer, schijfruimte en performance heeft shared hosting echter wel zijn beperkingen. Ben je voor zakelijke doeleinden sterk afhankelijk van jouw website? Streef je meer vrijheid en flexibiliteit na? Dan is VPS-hosting in de meeste gevallen the way to go. Bij Savvii worden ook de VPS’en voor je beheerd, daarom heet het ‘managed hosting’. Let op: dat is niet altijd het geval als je voor VPS-hosting gaat. Je kunt alle specificaties van onze pakketten terugvinden op onze prijzen & pakketten pagina, daar kun je ook gebruik maken van een keuzehulp.

Heb je nog vragen over onze pakketten of over shared en VPS-hosting in het algemeen? Onze persoonlijke accountmanagers helpen je graag. Bel ons op 024-8200000 of vul ons contactformulier in.

Gijs Hovens - Gijs is marketing manager bij Savvii. Hij heeft al bijna 10 jaar lang diverse WordPress websites en houdt zich bezig met o.a. SEO, SEA, onze producten en het organiseren van de WordPress Meetup Nijmegen.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!