Video embedden zonder verminderde laadtijd: zó combineer je het beste van beide werelden

Google
sjoerd, 23 september 2021

 * Deze blog is afkomstig van onze partner Skyberate. Lees hier meer over de veranderingen van Skyberate.

Video embedden zonder verminderde laadtijd: zó combineer je het beste van beide werelden

De populariteit van videocontent is onbetwistbaar en neemt nog steeds toe. Zo wordt er momenteel dagelijks meer dan één miljard uur video bekeken op YouTube. Per persoon kijkt men gemiddeld 18 uur online video per week (bron). De afgelopen drie jaar steeg dit maar liefst 7,5 uur. En we zien voorlopig geen afvlakking van deze trend. Gezien de statistieken is er geen twijfel dat het van cruciaal belang is om video op te nemen bij het ontwikkelen van een online marketing strategie.

Een van de vele voordelen van het gebruik van video-inhoud is dat het veelzijdig is. Video’s hebben impact op sociale media, televisie en natuurlijk websites. Video legt niet alleen uit op een manier die woorden soms niet kunnen, maar het verbetert ook de SEO van een webpagina en zorgt voor meer conversies. Deze eigenschappen maken video een noodzaak voor elke website.

Helaas zijn velen van ons maar al te bekend met het frustrerende gevoel dat we ervaren wanneer een website niet goed functioneert. Wanneer je de site van een bedrijf bezoekt, verwacht je dat deze geoptimaliseerd is – hij moet snel laden, de juiste indeling hebben en de informatie bieden die je nodig hebt. Wanneer dit gebeurt, heb je het gevoel dat het bedrijf professioneel en betrouwbaar is. Wanneer dit niet het geval is, – dan voel je het tegenovergestelde.

Dit is de reden waarom veel organisaties aarzelen om video op te nemen in de marketing strategie – ze zijn bang dat het een negatieve invloed zal hebben op de laadtijd van hun website. Dit is een terechte zorg; de meeste bezoekers verwachten dat een webpagina laadt in 2 seconden of minder. Daarbij besteedt ook Google steeds meer aandacht aan website snelheid en verzwaart laadtijd als zijnde rangschikking factor bij het samenstellen van de zoekresultaten. Recentelijk nog hebben zij hier verdere stappen in gemaakt met de intrede van de Core Web Vitals.

Als je niet aan die norm voldoet, kun je veel websiteverkeer verliezen omdat 40% van de mensen een website die er meer dan 3 seconden over doet om te laden, links laat liggen. Deze statistieken zijn vooral van toepassing op mobiele gebruikers. Maar het is duidelijk dat de voordelen van het opnemen van video-inhoud op een website zo aantrekkelijk zijn, dat het de tijd en moeite waard is om ervoor te zorgen dat het werkt.

Dus, hebben video’s invloed op de laadtijd van de website? Het korte antwoord is nee, maar er zijn ‘mitsen’ en ‘maren’. Het lange antwoord op die vraag hangt af van een aantal factoren. Onder andere van wat je gebruikt om video’s in te voegen, hoeveel andere elementen je op de pagina hebt, de optimalisatie van de site in zijn geheel, de kwaliteit van de hosting, evenals een aantal andere factoren. Als deze goed zijn geïmplementeerd, zou video geen invloed moeten hebben op de laadsnelheid van de pagina.

Video embedden zonder verminderde laadtijd

Omdat dit echter een ingewikkeld proces kan zijn, delen we hieronder een aantal best practices die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat het embedden van video’s je pagina nooit vertraagt.

1. Identificeer de huidige laadtijd

Voordat je begint met het testen van video’s op de site, wil je eerst weten wat het startpunt is. Wat is de huidige laadtijd in vergelijking met andere websites? Het heeft geen zin om video’s toe te voegen aan een website die al traag is. Controleer of je begint met een sterke basis en bouw van daaruit verder.

Een gemakkelijke en nauwkeurige manier om de laadtijd van de website te controleren is door het domein door Google PageSpeed Insights te halen. Deze tool geeft je een diagnose van de snelheidsscore van de site en geeft precies aan waar aanpassingen moeten worden gedaan.

Wanneer je een video op de website insluit, wordt er een extra stukje code aan de pagina toegevoegd. Voor elk extra stukje code dat je toevoegt, moeten zoekmachines dat knipsel schrapen en laden. Wanneer te veel code van derde partijen opgeroepen dient te worden, vertraagd dat de website laadtijd aanzienlijk voor zowel menselijke bezoekers als zoekmachine bots.

Je moet er altijd naar streven om onnodige code op de website te vermijden, die de laadsnelheid van de pagina negatief zou kunnen beïnvloeden. Daarnaast is het zaak om kwalitatieve hosting af te nemen. Dit wil zeggen, met geoptimaliseerde servers voor de beste performance en state-of-the-art hardware in liefst Nederlandse datacenters (wanneer je doelgroep zich in Nederland bevindt).

 

2. Kies hoe je video’s wilt embedden

Er zijn een paar aspecten te overwegen bij het embedden van video’s op je website.

De eerste optie is om zelf te hosten zonder een externe videospeler. Het voordeel van deze optie is dat je de volledige controle hebt over de inhoud, je hebt de mogelijkheid om het uiterlijk aan te passen, en je hoeft je geen zorgen te maken over advertenties. Het is echter wel zo dat je website er zwaarder door wordt belast en dat het langer duurt om de video’s te laden dan externe video’s.

Bovendien kan het moeilijk zijn om zelf problemen op te lossen zonder de mogelijkheid om contact op te nemen met een specialist zoals je dat wel kunt met een externe mediaspeler. Dus als je video niet goed afspeelt op bepaalde browsers, kun je niet altijd een positieve ervaring voor websitebezoekers garanderen.

De tweede optie is om een externe videospeler, zoals Vimeo, Wistia of YouTube, te gebruiken om video’s op de website in te sluiten. Gezien de nadelen genoemd met zelf-hosting, raden we dit aan als een best practice.

Aangezien de meeste video spelers video streamen via javascript in plaats van het in te sluiten in de eigen structuur van de site, zal het mogelijk zijn de eigen elementen van de website (zoals tekst, afbeeldingen en navigatiemenu’s) volledig te laden voor het laden van de video-inhoud. Dit staat bekend als een asynchrone laadvolgorde, en zorgt ervoor dat de totale laadtijd van de pagina niet wordt belemmerd door de video-inhoud.

Zowel Vimeo, YouTube als Wistia zijn ontworpen voor het streamen van video, dus hun mediaspelers zijn geoptimaliseerd voor gebruik op zowel mobiel als desktop. Er zijn echter enkele voor- en nadelen aan elke speler.

Bijvoorbeeld, omdat YouTube zich zo veel richt op advertenties, kun je het risico lopen je website te verzwaren met de extra (en onnodige) scripts veroorzaakt door advertentie-verzadigde video-inhoud. Daar staat tegenover dat YouTube kosteloos te gebruiken is.

Ondertussen biedt een mediaspeler zoals Wistia een lichtgewicht media embedding optie die varieert in kosten op basis van de hoeveelheid video-inhoud die je van plan bent te gebruiken. Hoewel het niet gratis is, biedt het een rijke integratie met de meeste CRM-platforms, veel analyses en snelle laadsnelheden.

Vimeo is ten slotte een gulden middenweg. Vimeo is gratis (althans, als je minder dan 500MB per week upload). En kent geen advertenties. Vimeo is beduidend sneller dan YouTube, maar niet zo snel als Wistia (al scheelt het niet veel).

Qua online vindbaarheid en zoekmachine marketing moet wel gesteld worden dat YouTube zonder twijfel de beste keuze is. Wanneer was de laatste keer dat je een Vimeo video hoog in Google zag? YouTube is eigendom van Google. En logischerwijs trekt de zoekmachine gigant haar eigendommen voor in de zoekresultaten. Daarbij is YouTube op zichzelf al de tweede meest gebruikte zoekmachine van het web na Google. Met YouTube sla je dus twee vette vliegen in een klap v.w.b. online zichtbaarheid. Allereerst, kan de video veel verkeer aantrekken binnen het YouTube ecosysteem. Maar de kans is ook aanwezig dat de video in reguliere Google zoekresultaten terugkomt en zodoende nog meer kijkers oplevert.

Zelfgemaakte screenshot Google.nl 13-08-2021

Dit is met name het geval bij zoekopdrachten, waar het visuele een belangrijke rol speelt. Denk voornamelijk aan ‘how-to’ in de DIY en koken thema’s.

Je zult voor je zelf dus moeten afwegen wat het belangrijkste is. Kosten? Dan YouTube of Vimeo. Online zichtbaarheid? YouTube. Laadtijd? Ga dan voor Wistia.

3. Het niveau van kwaliteit heeft een directe invloed op de resultaten

Tot slot, bedenk dat het niet uitmaakt hoe je de video op de website integreert, het zal niet zo veel impact hebben als de video amateuristisch overkomt. De kwaliteit van de video-inhoud zal het verschil maken in de resultaten. Om die reden kan een bedrijfsfilm laten maken in samenwerking met een videoproductie specialist overwogen worden. Een professioneel videoproductiebedrijf kan bogen op jarenlange praktijkervaring en beschikt over de benodigde apparatuur om tot de hoogste kwaliteit video content te komen. Aan de andere kant, dankzij apps zoals Xrecorder, Adobe Premiere Rush en Inshot wordt het ook voor de leek steeds eenvoudiger om helemaal zelf tot bevredigende eindresultaten te komen.

Hoe je het ook went of keert, videomarketing is een ongelooflijk krachtig wapen om op te nemen in de marketingstrategie van ieder bedrijf van ZZP en MKB tot multinational. Het is anno nu goed mogelijk om video als marketing kanaal op te nemen zonder laadtijd performance te slachtofferen.

 

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!