Waar moet ik op letten als ik een hostingpartner kies?

Webhosting
Robert-Jan Budding, 11 december 2017

Je werkt bij of bent eigenaar van een bedrijf waar websites worden ontwikkeld. Dan weet je waarschijnlijk ook hoe belangrijk het is dat die websites snel, veilig en betrouwbaar zijn. Je kan nog zo’n mooi ontworpen website ontwikkelen, maar als deze vaak down gaat of als de laadtijd boven de drie seconden uitkomt, gaat je klant niet gelukkig worden. Veel agencies of ontwikkelaars werken daarom samen met een hostingprovider. Zo wordt er gezorgd dat de hosting waar een website op draait goed voor elkaar is. Maar hoe kies je nu de juiste hostingpartner? In dit artikel lees je waar je op moet letten.

Ken jezelf (en je hostingpartner)

Hosting is een complexe aangelegenheid. Je hebt te maken met managed of unmanaged, VPS’en of shared, Service Level Agreement (SLA), control panels et cetera. Wat is nu goed voor jouw bedrijf? Om een keuze te maken moet je om te beginnen nadenken over een aantal vragen:

 • Wat is mijn visie. Waar wil ik naar toe met mijn bedrijf?
 • Waar ben ik goed in. Wat zijn mijn kerncompetenties?
 • Wie zijn mijn klanten. Wat zijn hun behoeften?
 • Hoe ziet de markt eruit waarin ik mij beweeg?
 • Waar kan ik mij mee onderscheiden ten opzichte van de concurrentie?
 • Hoe lever ik mijn diensten aan mijn klanten?
 • Wat zijn kosten en opbrengsten?

Dit zijn allemaal redelijk essentiële vragen voor een bedrijf. Vaak heb je hier al een idee van of heb je deze vragen al wel eens beantwoord voor jouw organisatie. Heb je dit nog niet gedaan? Het business model canvas van Alexander Osterwalder geeft je een heel goed framework om hiermee aan de slag te gaan.

Waarom stellen we dat je hiermee eerst mee aan de slag moet gaan voordat je een keuze kan gaan maken? Omdat je wilt dat je hostingpartner bij jouw business model past.

Dat betekent bijvoorbeeld dat het prijsmodel van de partner in lijn ligt met wat jij biedt: lever je meer volume met lagere kosten en daarmee lagere prijzen? Dan moet je partner dit ook aankunnen. Onderscheid je je juist meer door jouw klanten een uitgebreide service te bieden? Zorg er dan voor dat je partner een uitgebreide SLA biedt, zodat jouw klanten op alle fronten de service krijgen die ze verwachten.

De juiste match

Nu je weet wat belangrijk is voor jou en je klanten kun je de juiste keuze maken voor de hostingpartner. Let daarbij op de volgende punten:

 • Komen de doelen van beide organisaties overeen?
 • Richt de partner zich op een soortgelijke doelgroep?
 • Zijn de missie, visie en de doelen helder beschreven?
 • Heeft de partner de juiste competenties om haar doelen te behalen?

Er zijn ook andere omgevingsvariabelen waar je op moet letten. Denk aan de wijze van communiceren. Wordt er intern en extern goed getraind? Hoe gaat de partner om met conflicten en incidenten? Onderzoek ook wat de kwaliteit is van de support, want jij én je klanten gaan dit belangrijk vinden!

Vijftig tinten

Savvii helpt je met het maken van de keuze door middel van ons ’Fifty Shades of Savvii’ overzicht. Hierin geven we je maar liefst 50 redenen die laten zien waarom Savvii bij jouw onderneming past. Zo lees je dat we op 10 verschillende manieren bereikbaar zijn, dat we ISO gecertificeerd zijn en lees je dat dankzij onze focus op techniek we topkwaliteit hosting afleveren. Klik op onderstaande button om het artikel te lezen:


Download 'Fifty Shades of Savvii'

Hoeveel punten resoneren met jouw bedrijf?

Robert-Jan Budding - Robert-Jan is senior international marketer bij Savvii. Zijn interesses richten zich op technologie en digitale strategieën. Daardoor houd hij ervan bedrijven te laten groeien door gebruik te maken van de laatste technieken en schrijft daarover.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!