Een niet voldoende beveiligde website kan op verschillende manieren worden aangevallen. Zo bestaat de mogelijkheid dat je wordt gehackt en kunnen er virussen in de code worden gezet. Je wil niet natuurlijk niet dat je website uit de lucht gaat, er schade aan je website wordt aangericht of je gegevens gestolen worden. Of erger nog; dat privacygevoelige informatie van je klanten gestolen wordt.
Omdat een aanval er voor kan zorgen dat je website tijdelijk onbereikbaar is, mis je daarnaast eventuele websitebezoeken en omzet. Gebruik maken van een SSL-certificaat is een stap in de juiste richting, maar met alleen SSL red je het niet. In dit blogartikel behandelen we drie gevaren die je met een goede website beveiliging kunt voorkomen.
Wat voorkom je met goede beveiliging?
1# Gehackt worden
Wanneer je website is gehackt, is het de hacker gelukt om achter jouw wachtwoord(en) te komen. Hij of zij heeft inzicht in jouw gegevens. Gehackt worden is een regelrechte nachtmerrie voor iedere online ondernemer. Dit geldt natuurlijk al helemaal wanneer je een webshop hebt: gegevens van klanten moeten onzichtbaar blijven voor derden. Op 25 mei 2018 is de beveiliging van gegevens nog belangrijker geworden. De General Data Protection Regulation (GDPR) is op die datum ingegaan, waardoor er nog zorgvuldiger met deze gegevens moet worden omgegaan.
2# Malware en virussen
Malware is kwaadaardige software die wordt gebruikt om toegang tot je website te krijgen om informatie te verzamelen of de website te verstoren. Het kan ook je firewall of antivirusprogramma op afstand uitschakelen. Hierdoor wordt de kans op virussen nog eens aanzienlijk vergroot.
Een virus is een vorm van malware, waarbij iets wordt toegevoegd aan de code of een systeem. Hierdoor worden bijvoorbeeld wachtwoorden gestolen, gegevens versleuteld of heeft het virus de controle over welke websites je bezoekt. In dit laatste geval bestaat er een grote kans dat er nog meer virussen binnengehaald worden.
Hoewel de zojuist genoemde beschadigingen het doel zijn van een virus, zijn er ook andere bijkomstigheden die vervelend zijn. Een virus kan redirects naar andere virussen in je website plaatsen. Als Google hier achter komt, bestaat de mogelijkheid dat je website een stuk lager in de zoekresultaten wordt weergegeven. Wanneer je website weer opgeschoond is, zal je de plaats in de zoekresultaten weer opnieuw op moeten bouwen.
#3 DDoS-aanvallen
Bij een Distributed Denial-of-Service (DDoS)-aanval wordt via een groot netwerk van malafide servers geprobeerd om jouw website onbruikbaar te maken. Er worden veel simultane connectieaanvragen gedaan, waardoor je server offline kan gaan. Je website wordt trager en daarnaast zijn bepaalde websites ineens onbereikbaar. Net als bij hacken kunnen de gegevens van je klanten worden afgetapt. Natuurlijk wil je niet dat je website wordt getroffen door deze aanvallen. Two-factor authenticatie voorkomt al een hoop leed.
Meer tips voor het beveiligen van je website
Maar er zijn meer tips. Daarom geven we je in ‘Zo beveilig je jouw WordPress website’ tips om de beveiliging van je website snel te verbeteren.
Reactie achterlaten