Waarom is de beveiliging van je WordPress website zo belangrijk? 

Milou de Kleijn, 28 maart 2018

Een niet voldoende beveiligde website kan op verschillende manieren worden aangevallen. Zo bestaat de mogelijkheid dat je wordt gehackt en kunnen er virussen in de code worden gezet. Je wil niet natuurlijk niet dat je website uit de lucht gaat, er schade aan je website wordt aangericht of je gegevens worden gestolen.

Omdat een aanval er soms voor zorgt dat je website een tijd onbereikbaar is, mis je daarnaast eventuele websitebezoeken en omzet. Het kiezen van het juiste SSL-certificaat helpt je al een stuk verder, maar met SSL ben je er nog niet. In dit blogartikel sommen we daarom op wat je met goede beveiliging kunt voorkomen.

Website security

Wat voorkom je met goede beveiliging?

Gehackt worden

Wanneer je website is gehackt, is het de hacker gelukt om achter jouw wachtwoord(en) te komen. Hij of zij heeft inzicht in jouw gegevens. Gehackt worden is een regelrechte nachtmerrie voor iedere website-eigenaar. Dit geldt natuurlijk al helemaal wanneer je een webshop hebt:  gegevens van klanten moeten onzichtbaar blijven voor derden. Vanaf 25 mei 2018 wordt de beveiliging van gegevens nog belangrijker. De General Data Protection Regulation (GDPR) gaat dan in, waardoor er nog zorgvuldiger met deze gegevens moet worden omgegaan.

Malware en virussen

Malware is kwaadaardige software die wordt gebruikt om toegang tot je website te krijgen om informatie te verzamelen of de website te verstoren. Het kan ook je firewall of antivirusprogramma op afstand uitschakelen. Hierdoor wordt de kans op virussen nog eens aanzienlijk vergroot. Hoe je malware verwijdert, kun je op deze pagina terugvinden.

Een virus is een vorm van malware, waarbij iets wordt toegevoegd aan de code of een systeem. Hierdoor worden bijvoorbeeld wachtwoorden gestolen, gegevens versleuteld of heeft het virus de controle over welke websites je bezoekt. In dit laatste geval bestaat er een grote kans dat er nog meer virussen binnengehaald worden.

Hoewel de zojuist genoemde beschadigingen het doel zijn van een virus, zijn er ook andere bijkomstigheden die vervelend zijn. Een virus kan redirects naar andere virussen in je website plaatsen. Als Google hier achter komt, bestaat de mogelijkheid dat je website een stuk lager in de zoekresultaten wordt weergegeven. Wanneer je website weer opgeschoond is, zal je de plaats in de zoekresultaten weer opnieuw op moeten bouwen.

DDoS-aanvallen

Bij een Distributed Denial-of-Service (DDoS)-aanval wordt via een groot netwerk van malafide servers geprobeerd om jouw website onbruikbaar te maken. Er worden veel simultane connectieaanvragen gedaan, waardoor je server platgaat. Je website wordt trager en daarnaast zijn bepaalde websites zijn ineens onbereikbaar. Net als bij hacken kunnen de gegevens van je klanten worden afgetapt.

Natuurlijk wil je niet dat je website wordt getroffen door deze aanvallen. Two-factor authenticatie voorkomt al een hoop leed. Maar er zijn meer tips. Daarom geven we je in ‘Zo beveilig je jouw WordPress website’ tips om de beveiling van je website snel te verbeteren.

Controleer de beveiliging van je WordPress website

Wist je dat website-inrichting voor een groot deel het beveiligingsniveau van je site bepaalt?
Er zijn een hoop wijzigingen die je makkelijk zelf kunt doorvoeren.
Onze Security Checklist helpt je hierbij!

Download de gratis security checklist

Laat een reactie achter