Waarom een VPS voor WooCommerce kiezen?

Webhosting
Milou de Kleijn, 7 september 2017

Snelheid is een kernbegrip in onze hedendaagse, grotendeels gedigitaliseerde maatschappij. Met name op het internet doet die regel vaak en duidelijk opgeld in de vorm van de laadsnelheid van een site of webshop. Webwinkels die sneller laden, genereren vaak betere zoekposities in Google, meer bezoek en een hogere conversie. Dat geldt vooral voor webshops die draaien op WooCommerce. Een VPS (virtual private server) biedt vaak uitkomst voor WooCommerce en kan jouw webshop een stuk sneller maken. Wat zijn de belangrijkste voordelen van VPS voor WooCommerce? En wat heeft Savvii jouw op dit vlak zoal te bieden? In dit artikel tonen we het je. 

Het belang van snelheid

Snelheid en gebruiksgemak zijn basisvereisten voor een succesvolle WooCommerce-webshop, en wel om een aantal redenen:

  • Snelle webshops bieden de beste gebruikerservaring. Als bezoekers tevreden zijn over de ervaring en snelheid vertaalt zich dat vrijwel direct in langere bezoektijden en meer pageviews per bezoeker.
  • Snelle webshops scoren vaak beter in zoekmachines. Het algoritme van Google neemt bijvoorbeeld ook de laadtijd van een webshop mee in de rankings.
  • ‘Tijd is geld’ is een motto dat zeker ook van toepassing is op het verkopen via internet. Een vertraging van slechts een seconde kan al tot een conversieverlies van zeven tot tien procent leiden. Gebruikers van mobiele apparaten zijn in de regel zelfs nog ongeduldiger dan mensen die winkelen vanachter hun pc. In het geval van mobiel levert een snelheidswinst van een seconde al 27 procent meer conversie op. Aan de andere kant van het spectrum zorgt een laadtijd van meer dan vier seconden ervoor dat je conversieratio zakt naar een cijfer onder de één procent.

Wat verwachten gebruikers?

Om erachter te komen wat moderne internetshoppers op het snelheidsvlak verwachten van een webwinkel, voerde KISSmetrics een tijdje terug een onderzoek uit. De conclusies waren helder: 79 procent van de ondervraagden gaf aan te verwachten dat een webshop binnen 2 seconden laadt. Daarnaast betitelde ruim de helft snelheid als één van de belangrijkste eigenschappen van een goede webshop, terwijl 79 procent van de respondenten toegaf niet gauw meer terug te gaan naar een webwinkel die als traag wordt ervaren. Te langzame, crashende of slecht functionerende websites en moeilijk leesbare formats of pagina’s werden genoemd als de vaakst voorkomende problemen op bezochte webshops. Andere onderzoeken laten vergelijkbare verbanden tussen de snelheid van en bezoekerstevredenheid over websites zien.

WooCommerce requirements en hosting

WooCommerce is een open source-oplossing die op WordPress draait. De plug-in stelt je in staat om een WordPress-website probleemloos om te toveren in een fraaie webwinkel. Door het open karakter kun je veel functionaliteiten gemakkelijk aan WooCommerce toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan koppelingen met nieuwsbrieven en software, koppelingen met vergelijkingssites, dynamische prijzen en het aanbieden van diverse  betaalmethodes zoals iDeal.

Bovendien maakt WooCommerce het ook mogelijk om extra webwinkels toe te voegen aan je bestaande WordPress-installatie. De software achter WooCommerce is vrij gemakkelijk te installeren en eenvoudig te gebruiken. Ondanks het gebruiksgemak van het platform, stelt het gebruik van WooCommerce webshopeigenaren wel voor een serieuze uitdaging. Het stelt namelijk hogere eisen aan een hostingpakket dan gewone Wordpress-sites of bedrijfswebsites. Dat komt doordat WooCommerce veel zwaarder is en dus ook meer ruimte inneemt op een server. Shared hosting schiet in de praktijk vaak tekort als het aankomt op een optimale WooCommerce-hosting.

VPS als oplossing

De vraag is dus hoe je gebruikmaakt van de zegeningen van WooCommerce zonder in te boeten aan snelheid. Het antwoord is WooCommerce VPS-hosting. VPS is om een aantal redenen prima geschikt voor een dynamische omgeving als WooCommerce en optimaal toegesneden op de belangrijkste WooCommerce hosting requirements:

  • Database- en objectcaching zorgen voor snelheidswinst. Dit geldt vooral voor gepersonaliseerde onderdelen van de site en pagina’s met ingelogde gebruikers.
  • VPS biedt meer resources dan andere hostingopties. Dat is belangrijk voor een betrekkelijk ‘zwaar’ platform als WooCommerce.
  • Een VPS heeft een hoog schaalbaarheidsgehalte. Je kunt een server dus gemakkelijk mee laten groeien met de benodigde capaciteit. Dat betekent dus snel extra capaciteit bij onverwachte groei, zonder de lasten van een lange downtime.
  • VPS-hosting geeft je meer vrijheid bij het installeren van software en het beheren van technische instellingen.

Ook WooCommerce (dochterbedrijf Automattic) zelf adviseert VPS boven shared hosting bij webshops,

VPS bij Savvii

Omdat WooCommerce om behoorlijk wat resources vraagt, zijn er meestal specifieke cachingmethodes nodig om het uiterste uit jouw website te halen. Varnish, een cachingmethode die normaal vaak wordt gebruikt, kan op veel pagina’s van een complexe webshop niet worden gebruikt in verband met zaken als persoonlijke winkelmandjes en op maat gesneden klantaanbevelingen. Pakketten zoals het VPS One pakket van Savvii maken gebruik van memcached en Xcache om dit probleem te omzeilen. Net als de VPS Ten en VPS Twenty pakketten, gaat ook de keuze voor VPS One gepaard met het voordeel van een eigen server. Die werkt met een eigen IP-adres en maakt gebruik van een SSD-schijf zodat de hardware van je site pijlsnel blijft. MySQL geeft je de mogelijkheid om direct contact te maken met de database van jouw site. Stabiel, snel en nog een stukje veiliger dan de phpMyadmin-software die in onze shared-omgeving is geïnstalleerd.

Meer weten?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden die VPS biedt voor jouw WooCommerce-omgeving? Neem dan gerust een keer vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag bij het kiezen van het juiste VPS-pakket.

 

Milou de Kleijn - Milou is afgestudeerd in de bedrijfscommunicatie en in het bezit van een master Communicatiewetenschap. Ze houdt zich bezig met uiteenlopende communicatievraagstukken en is een professional op het gebied van social media marketing en contentmarketing.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!