Caching: Wat is het, hoe werkt het en welke technieken zijn er?

Magento
sjoerd, 13 augustus 2021

* Deze blog is afkomstig van onze partner Skyberate. Lees hier meer over de veranderingen van Skyberate.

Caching: Wat is het, hoe werkt het en welke technieken zijn er?

Website caching is een van de meest winstgevende technologieën die beschikbaar is. De technologie maakt websites extreem snel, wat leidt tot betere SEO-scores en een betere gebruikerservaring – om nog maar te zwijgen over de conversiewinst.

In deze blog vertellen we alles over website cache, wat het is, waarom het zo effectief is, welke soorten caching er bestaan en waarom geen website zonder caching kan.

Wat is website caching?

Web caching is het opslaan van gegevens voor hergebruik, zoals een kopie van een webpagina die wordt bediend door een webserver. Caching is de meest efficiënte technologie om de prestaties van elk type applicatie te verbeteren. Technisch gezien is caching een proces van het opslaan en openen van gegevens uit de cache. Maar wat is ‘de cache’? De cache is een software- of hardwarecomponent die is ingericht om gegevens op te slaan, zodat toekomstige verzoeken van dezelfde gegevens sneller kunnen worden afgehandeld.

Dus wanneer gegevens worden opgehaald of verwerkt, moeten deze worden opgeslagen in een efficiënter, sneller geheugen. Zo’n dergelijk cachegeheugen kan worden beschouwd als een high-speed-data-opslag laag.

Kortom, caching is een efficiënte manier om prestatieverbeteringen te bereiken.

Hoe caching werkt

De beste manier om het caching proces te beschrijven is door te kijken naar hoe een pagina wordt getoond. De eerste keer dat iemand jouw website bezoekt, ontvangt hij de pagina op de normale manier: het verzoek wordt ontvangen, verwerkt op de server en de resulterende webpagina die wordt weergegeven, wordt omgezet in een HTML-bestand en naar de webbrowser van de bezoeker gestuurd.

Wanneer caching is ingeschakeld, slaat de server het HTML-bestand op – meestal in het RAM-geheugen, wat extreem snel is. De volgende keer dat diegene, of iemand anders, de website bekijkt, hoeft de server de verwerking en omzetting naar HTML niet uit te voeren. In plaats daarvan stuurt het gewoon het reeds voorbereide HTML-bestand naar de browser.

Waarom caching zo effectief is

Caching is bijzonder belangrijk omdat het je in staat stelt indrukwekkende prestatieverbeteringen te realiseren. Zoals al vaker beschreven, en wat we bij Skyberate ook altijd zullen benadrukken, is dit van vitaal belang. De snelheid van een website ontzettend belangrijk voor zowel de bezoeker als gebruiker. Hoe sneller de pagespeed, des te beter de user experience. Daarnaast is het geen geheim meer dat pagespeed voor zowel SEO als conversie-optimalisatie ontzettend belangrijk is.

Niemand heeft meer de tijd om te wachten totdat een pagina geladen is, gebruikers net zomin als ontwikkelaars. Zeker als ontwikkelaar wil je ten alle tijden de best presterende versie van je applicatie neerzetten. En als gebruiker zijn we bereid om slechts een paar seconden en soms zelfs milliseconden te wachten totdat de pagina verschijnt.

Het belang van hoge prestaties is dusdanig aanwezig dat caching een onvermijdelijk concept is geworden. Dat weten we als hostingpartij maar al te goed, daarom beschikken al onze WordPress hostingMagento hosting en Shopware hosting pakketten vanaf PLUS of hoger over verschillende caching technieken. Welke dit zijn, daar komen we later op terug.

Verschillende soorten caching

Er bestaan twee soorten caching: browser cache en server cache. Browser caching is een proces wat plaatsvindt aan de cliënt (gebruiker) kant, terwijl server caching (het woord verklapt het al) plaatsvindt aan de server kant.

Browser caching

Wanneer je een website bezoekt, hoef je niet alleen de inhoud van de pagina die je ziet op te halen, je hebt ook een heleboel bronnen nodig, zoals Javascript, stylesheets, fonts enzovoort, die jouw browser downloadt naast de inhoud van de pagina.

Browsercaching zorgt ervoor dat deze bestanden tijdelijk worden opgeslagen, zodat deze niet bij ieder site bezoek opgehaald hoeven te worden.

De eerste keer dat je Skyberate.nl bezocht ontving je allerlei bronnen die jouw browser onmiddellijk in het cachegeheugen heeft opgeslagen. Waarschijnlijk heb je gemerkt dat het een aantal seconden duurde voordat de volledige pagina was geladen. Wanneer je nu op F5 drukt zul je merken dat er een aanzienlijke afname van de laadtijd te zien is.

Server caching

Zoals net al kort beschreven hoe server caching werkt: in plaats van elk verzoek te verwerken, neemt de server de resultaten van deze verzoeken en slaat deze op. In plaats van elke keer opnieuw de resultaten op te slaan, worden de eerder opgeslagen resultaten getoond, waardoor alles veel sneller gaat.

Mogelijk ben je de termen ‘object cache en ‘full page cache’ al eens eerder tegengekomen. Dit zijn twee methodes voor server caching – de full page cache is waar we het zojuist over hebben gehad.

Bij object caching worden databasequery’s (databaseverzoeken) opgeslagen, zodat bij het volgende bezoek de resultaten vanuit de cache kunnen worden geserveerd. Als je een site met veel verkeer hebt en de pagina’s veel databasequery’s genereren, kan de server snel overweldigd raken, wat op zijn beurt de prestaties van de website negatief kan beïnvloeden.

Verschillende caching technieken

Er zijn verschillende caching technieken beschikbaar die de performance van je website een flinke boost kunnen geven. Voor deze blog hebben we drie caching technieken beschreven die over het algemeen zorgen voor de beste resultaten op het gebied van snelheid, gebruikerservaring en conversie.

Redis Cache

Redis is een cachingtool waarmee je database-intensieve processen enorm kunt versnellen. Werken in de admin-omgeving, het bestelproces maar ook het ophalen van data uit de database gaat sneller als je Redis cache gebruikt.

Redis slaat de cache namelijk op in een veel sneller geheugen waardoor data in milliseconden aan jouw bezoekers getoond wordt. Daardoor worden processen, zoals bestellingen en het wijzigen van producten, veel sneller verwerkt.

Bij Skyberate maken we al tijden gebruik van Redis. Ondertussen profiteren dan ook duizenden WordPress-websites, Magento-webshops en Shopware-webshops van de Redis performance verbeteringen.

Varnish Cache

Varnish cache is de perfecte tool om de performance van jouw webshop een enorme snelheidsboost te geven. Anders dan andere website cache oplossingen die vooral elementen van de pagina opslaan in de cache, slaat Varnish cache de hele pagina op. Varnish slaat pagina’s op in de browser cache, daardoor laadt de pagina bij het volgende bezoek zonder tussenkomst van de webserver. Wanneer Varnish en Magento of Shopware zijn gekoppeld wordt de content in de frontend van jouw webshop een stuk sneller geladen. Dit resulteert niet alleen in een betere gebruikerservaring en meer tevreden bezoekers, maar draagt ook bij aan het behalen van een betere conversie.

LiteSpeed Cache

Een website zonder LiteSpeed Cache haalt de pagina, die door de bezoeker bekeken wordt, uit de daadwerkelijke webserver en toont deze aan de bezoeker. Dit is een proces wat het tonen van de pagina enorm vertraagt. Hoe zit het dan bij een website die wel gebruik maakt van LiteSpeed Cache? Voordat een bezoeker de daadwerkelijke webserver bereikt, kijkt LiteSpeed of de opgevraagde pagina in de cache aanwezig is. Hierdoor hoeft de pagina niet uit de server te worden opgehaald en kan de pagina direct worden getoond aan de bezoeker. Websites kunnen daardoor tot wel 2x zo snel worden, zelf met piekbelasting. Dat is niet alleen fijn voor je bezoekers, maar ook voor je ranking in zoekmachines.

Met de beste samenhang op het gebied van software en hardware, bieden we onze klanten een waanzinnige en best haalbare performance. Met onze supersnelle SSD én LiteSpeed cache is een buitengewone performance gegarandeerd.

Conclusie

Caching is dus een technologie die de performance van jouw website verhoogt zonder daarbij iets op te offeren. Als caching op de juiste manier wordt ingezet resulteert dit niet alleen in aanzienlijk snellere laadtijden, maar ook vermindert het de belasting van de server.

Als jouw website nog niet gebruikt maakt van caching, begin daar dan nu mee!

Caching inzetten voor jouw website?

Door de jaren heen hebben we ontzettend veel kennis over caching opgedaan. Niet voor niks dat al onze hostingoplossingen zijn voorzien van de beste caching technieken. Deze kennis zetten we graag in om de beste resultaten te halen voor jou. Bij afname van onze hostingoplossingen verzorgen wij de volledige installatie en inrichting.

Interesse? Neem gerust eens contact op en spar eens met een van onze engineers.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!