Wat is er nieuw in WordPress 4.6?

WordPress
Maik Gruppen, 17 augustus 2016

Gisteravond is WordPress 4.6 uitgekomen. Uiteraard weer vernoemd naar een Jazz icoon. Ditmaal heet de versie “Pepper”, naar saxophonist Park Frederick “Pepper” Adams III (wie kent ‘m niet?). Wat is nieuw in WordPress 4.6?

WP 4.6 heeft aardig wat usability verbeteringen. Zo is het nu mogelijk om plugins en thema’s te installeren, updaten en verwijderen zonder de pagina te verlaten.

In onderstaande video heeft WP de belangrijkste zaken op een rijtje gezet.

WordPress heeft ook werk gemaakt van het optimaliseren van de fonts in de back-end. Nieuw in WordPress 4.6 is dat er nu een andere font-set gebruikt in plaats van Open Sans. Omdat de fonts in de nieuwe font-set al standaard geïnstalleerd zijn op de meeste devices laadt de wp-admin sneller.

Ook in de editor zijn er weer verbeteringen. Zo controleert WordPress of de link die je wil toevoegen wel bereikt kan worden. Als die pagina niet bestaat wordt je link rood gemarkeerd. Ook worden de reservekopieën van pagina’s die je aan het bewerken bent beter opgeslagen in je browser. Je krijgt nu een melding als de reservekopie in je browser afwijkt van wat WordPress heeft opgeslagen. Handig in het geval van connectieproblemen.

Last but not least kun je nu de nieuwste emoji’s uit de Unicode versie 9.0 emoji set gebruiken.

Onder de motorkap

Voor developers zijn er ook diverse verbeteringen in de back-end doorgevoerd.

Omdat snelheid steeds belangrijker is heeft WordPress zogenaamde ‘Resource Hints‘ toegevoegd. Deze resource hints geven automatisch aan welke CSS en scripts je browser alvast op moet gaan halen. Je kunt zelf ook resource hints toevoegen via een API.

Diverse JavaScript libraries zijn geüpdated. TinyMCE, Masonry, imagesLoaded, MediaElement.js en Backbone.js draaien weer op de laatste versie.

Voor multisite development zijn er diverse verbeteringen op het gebied van queries, actions en filters. Multisite wordt hiermee ook iets sneller. Lees de blog op Make WordPress Core voor meer informatie.

WordPress gaat nu automatisch de laatste language packs voor plugins en thema’s downloaden zodra die beschikbaar zijn.

Er is uiteraard nog meer, daarvoor verwijzen we je graag naar de codex pagina over 4.6.

WordPress 4.6 bij Savvii

Je kunt uiteraard zelf aan de slag met het updaten van je site. Het is slim om dan van tevoren even een snapshot back-up te maken. Test na de update je site daarna goed door op o.a. de verschillende conversie mogelijkheden binnen jouw site (bestelproces, contactformulieren, e.d.).

Savvii zal deze core update over ongeveer 2 weken uitrollen voor de klanten die auto-updates voor core aan hebben staan. Volg ons twitter account voor de precieze tijden.

test

Maik Gruppen - Maik is super gepassioneerd over WordPress, development en ondernemen. Wat hij leert deelt hij graag met de community.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!