Wat is managed WordPress hosting?

Webhosting
Timo, 18 september 2019

Ben jij op zoek naar een nieuwe hostingprovider voor je WordPress website? Dan staat managed WordPress hosting misschien wel op je verlanglijstje. Voor het geval je hier nog nooit van gehoord hebt, of omdat je meer wil weten over wat wij doen, leggen we uit wat managed WordPress hosting is. Welke plaats heeft deze vorm van hosting binnen het hostinglandschap en waarin verschilt het met andere hostingvormen. Vervolgens kun jij, met de kennis die je opdoet, bepalen of managed WordPress hosting iets voor jouw WordPress website is.

Welke hostingoplossing past bij jouw WordPress website?

Voordat we inzoomen op managed WordPress hosting kijken we eerst naar wat er allemaal mogelijk is op hostinggebied. Wat is het verschil tussen managed en unmanaged hosting, hoe verhoudt gespecialiseerde hosting zich tot generieke hosting en wat zijn de voor- en nadelen van servertypes waarop je een abonnement kunt afsluiten.

Unmanaged hosting vs managed hosting

Een kale plak bouwgrond met een hijskraan erop gestationeerd. Kies je voor unmanaged hosting, dan kun je het hiermee vergelijken. Een kale server met alleen een besturingssysteem erop geïnstalleerd. Fijn als je de benodigde kennis in huis hebt om de server in te richten, maar lastig of zelfs niet te doen als je niet weet hoe dit moet. Unmanaged hosting is vaak de goedkoopste hostingoplossing. Dat komt dus omdat er niets voor je klaargezet of geregeld wordt.

Voordat je jouw website kunt laten draaien op een server moet er een heel pakket aan softwarefeatures op geïnstalleerd worden. Denk aan de webserver (Nginx of Apache), PHP, cashing, automatische back-ups, security- en malwarescans enz. Na het installatiegedeelte komt afstellen van features. Het tweaking en instellen van de infrastructuur bepaalt uiteindelijk hoe gestroomlijnd een website draait op de server. Om dit goed in te stellen moet je absoluut je huiswerk gedaan hebben. Alleen de tech savvy onder ons halen het maximale uit een server.

Na bovenstaande gelezen te hebben kun je wellicht een inschatting maken van wat managed hosting is. Een managed hostingprovider zorgt ervoor dat jijzelf niet in die hijskraan hoeft te klimmen. Niet iedereen is de kraanmachinist die zelf zijn server opbouwt. Bij managed hosting wordt de server ingericht en onderhouden door de provider. Daarmee hoef jij je niet bezig te houden met hosting.  Hierdoor kun je je blijven focussen op waar je zelf goed in bent. Heb je weinig of geen verstand van hosting? Dan is het verstandig om het serverbeheer uit handen te geven.

Generieke hosting en gespecialiseerde hosting

Normaliter kunnen gebruikers zelf bepalen welk contentmanagementsysteem ze op een server installeren. Een server is dan generiek ingericht waardoor bijvoorbeeld Joomla, Drupal of WordPress erop geïnstalleerd kan worden. Het nadeel hiervan is dat een server hierdoor niet volledig op het gebruik en op de prestaties van een CMS gefinetuned kan worden. Dit merk je in de snelheid van een website maar ook op het gebied van gebruikersgemak en beveiliging. Daarnaast kun je van een generieke hoster niet verwachten dat het supportteam uit CMS-experts bestaat.

Bij een gespecialiseerde hostingprovider is dat wel het geval. Deze hostingproviders hebben hun serverinrichting speciaal toegelegd op een specifiek contentmanagementsysteem. Dit vertaalt zich in features als cashing op serverniveau, gefinetunede webserver- en PHP-settings, automatische back-ups, automatische updates van de WordPress core en plug-ins enz. Bouw je jouw website met WordPress? Dan zorgt een managed WordPress hostingprovider ervoor dat jij het maximale uit jouw website kan halen.

Shared, VPS of Dedicated hosting

De performance van je website hangt af van het type server waar je website op staat. Het aantal resources dat een server heeft en met hoeveel andere gebruikers je deze server deelt, is hierin van belang. Een shared-server is in dat geval het instapmodel. Je website staat hiermee op een server die gedeeld wordt met andere websites. Al deze websites delen samen de resources waarover een server beschikt. Als we het hebben over resources kun je denken aan processoren, RAM-geheugen en harde schrijfruimte.

Bij een VPS (Virtual Private Server) krijg je jouw eigen virtuele deel van een server. Dit is als het ware een eigen afgeschermd serverdeel dat zijn eigen resources heeft. Er zijn dus geen buurwebsites die performance kunnen afsnoepen waardoor jouw website minder presteert. Bij een dedicated server krijg je daadwerkelijk de hele server tot je beschikking. De vraag is alleen of je al deze resources, en de daarbij horende performance, nodig hebt. Grote webshops met veel data en een dagelijkse stormloop aan traffic gebruiken dit type server. Het prijskaartje dat hieraan hangt, vertaalt zich hier dan ook naar.

Server types

Meer weten over onze hostingdiensten?

De voordelen van managed WordPress hosting

Nu duidelijk is geworden hoe het algehele hostinglandschap eruit ziet, heeft managed WordPress hosting misschien wel je interesse gewekt. We zetten hieronder alle voordelen van managed WordPress hosting voor je op een rij. Na deze gelezen te hebben weet je wat de kracht van managed WordPress hosting is!

Support

Iedere managed WordPress hostingprovider die zichzelf een beetje serieus neemt, heeft een supportteam klaarstaan waar je op terug kunt vallen. Veel providers werken met meerdere supportkanalen zoals chat, email en telefoon. Het verschil in de kwaliteit van support zit hem in de kennis van het supportteam en de responstijd op vragen. Bij Savvii hebben wij WordPress-specialisten in dienst die op kantooruren altijd (ook telefonisch) te bereiken zijn. De gemiddelde responstijd op emails bedraagt 30 minuten. Daarnaast is er een 24/7 emergency supportlijn die (afhankelijk van je abonnement) op ieder tijdstip te bereiken is.

Wat is managed WordPress hosting?

Snelheid

De serverinrichting van een managed WordPress hostingprovider wordt afgesteld op de best mogelijke performance voor WordPress websites. Configuraties van onder andere NGINX, PHP, Varnish Cache en MySQL worden optimaal gefinetuned. Maar weinig mensen kunnen dit zelf doen en daarnaast is het de vraag of je hier zelf de benodigde tijd in wil steken. Savvii neemt deze werkzaamheden uit handen voor jou. Met een snelle website converteer je beter, rank je beter in de Google zoekresultaten en krijg je meer traffic op je website.

Shared managed WordPress hosting

Bij generieke hostingproviders wordt een shared servers volgepropt met websites. In sommige gevallen zelfs met honderden sites op één server. Door veel websites op een server te plaatsen kunnen ze de prijzen laag houden. Hosting wordt hierdoor spotgoedkoop, maar de performance is vaak onder de maat. Ook bij managed WordPress hosting kan gebruik gemaakt worden van een shared server. Het grote verschil met generieke hosting is het aantal websites dat op de server staat.

Bij Savvii zit je in dat geval ruim in het sop. Een shared server wordt zo ingericht dat er altijd genoeg resources aanwezig zijn om alle websites goed te laten draaien. Op het moment dat een van de websites op de server teveel resources inneemt, en de server als het ware ‘ontgroeit’, wordt er actie ondernomen. In samenspraak wordt dan gekeken of de website verhuist moet worden naar een VPS. Een ander verschil tussen generieke shared hosting en managed WordPress shared hosting is de configuratie. De laatste heeft namelijk een serverinrichting die toegelegd is op WordPress websites.

VPS managed WordPress hosting

Een Virtual Private Server (VPS) heeft meer resources en is beter beveiligd dan een shared server. Bedrijfswebsites uit het MKB, webshops of blogs met veel traffic kunnen het best op een VPS geplaatst worden. Een managed WordPress VPS is net als de managed shared server speciaal ingericht en afgesteld op WordPress websites. Hierdoor wint jouw WordPress website aan extra performance. Naast extra prestatiekracht zal ook de beveiliging van je website beter op orde zijn. Doordat jouw website op een afgeschermd serverdeel staat, kan er niemand bij de website op het moment dat iemand anders op de server gehackt wordt. Je website is dus beter beveiligd.

Locatie servers

Snelle websites hebben servers nodig die op een niet té grote afstand staan van waar iemand een website laadt. Het is daarom slim om voor een webhoster te kiezen die dekking heeft over meerdere delen van de wereld. Zo kun je strategisch kiezen in welk datacenter je jouw website wil onderbrengen. Als jouw klantenkring zich bijvoorbeeld in de Verenigde Staten bevindt, is het verstandig om ook jouw website daar op een server te plaatsen. De Time To First Byte (TTFB) zal hierdoor korter worden. Daarnaast rankt Google websites steeds meer op snelheid, een snelle TTFB doet er dus toe. Op het noordelijk halfrond hebben wij servers staan in verschillende datacentra die ervoor zorgen dat jij een server kunt kiezen die dicht bij jouw klantenkring staat.

Beveiliging

Vijfendertig procent van de websites op het web zijn gemaakt met WordPress. Dit brengt met zich mee dat ze een gewild doelwit zijn voor hackers. Één ingang of zwakke plek kan potentieel gebruikt worden om andere WordPress websites te hacken. Beveiliging staat daarom bij managed WordPress hosting voorop. Bij beveiliging van WordPress sites zou je kunnen denken aan SSL-certificaaten, rate limiting, automatische WordPress core- en pluginupdates en malware scans.

Daarnaast zeggen ISO-certificaten ook iets over de bedrijfsvoering van een hostingsbedrijf. Bij Savvii beschikken we over het ISO 9001 en ISO 27001 certificaat. Deze worden ieder jaar getoetst en toebedeeld aan bedrijven die hun kwaliteitsbeheer- en informatieveiligheidssyteem op orde hebben. Op dit moment zijn wij de enige managed WordPress hostingprovider die beide certificaten op zak heeft.

Updates en back-ups

Een groot voordeel van managed WordPress hosting is dat repetitieve taken als het instellen van back-ups en het updaten van plugins en de WordPress core uit handen genomen worden. Vooral webbouwers en agencies die veel websites beheren worden hiermee ontzien. Met het uit handen nemen van deze taken kun je je blijven focussen op jouw kernwerkzamheden. Als websitebouwer wil je natuurlijk het liefst websites bouwen! Als marketeer wil je bezig blijven met marketing. Bij Savvii noemen we dat #NoMoreWordStress.

Staging

Op het moment dat je nieuwe plugins download of een nieuwe PHP-versie wil testen is het verstandig om dit in een testomgeving te doen. Je wilt namelijk niet dat je live website hier hinder van ondervind als nieuwe features conflicteren met de opgebouwde website. Als oplossing hiervoor kan een hostingprovider een stagingomgeving aanbieden. In de testomgeving wordt een kopie van je website geplaatst die pas live gaat als je nieuwe features getest hebt en ze functioneren. Vanuit je controlpanel kun je deze testomgeving openen bij Savvii. Na vier weken verwijderen we je stagingsite weer om de serverruimte op jouw server niet te belasten. Natuurlijk kan je daarna weer gewoon opnieuw een stagingsite aanmaken.

Resellen van managed WordPress hosting

Als marketing- of webontwikkelingsbureau verbreed je jouw dienstaanbod door de verkoop van hosting. Managed WordPress hostingproviders hebben hiervoor resellerprogramma’s in het leven geroepen. Door serverruimte in bulk af te nemen betaal je relatief weinig voor kwalitatieve hosting. Door deze serverruimte met marge door te verkopen creëer je terugkomende inkomsten voor jouw agency. Bij webontwikkeling hoort vaak dat je de website voor je klant onderhoud. Door voor managed WordPress hosting te kiezen ontzorg je jezelf op het gebied van updates en back-ups. Kies daarom dus voor managed WordPress hosting en bespaar jezelf een hoop zorgen.

Test het verschil

Nu je meer te weten bent gekomen over managed WordPress hosting vraag je je misschien af hoe we de performance van jouw WordPress website kunnen verbeteren? Om hierachter te komen kun je een gratis trial aanvragen. Veertien dagen lang zetten we een kopie van jouw WordPress website in onze testomgeving. Daar kun je in één oogopslag zien wat onze hosting voor jouw website doet. Klik op de link hieronder om jouw gratis trial aan te vragen.

 

Timo Kuijpers - Timo Kuijpers - Voormalig journalist die het schrijven nog niet verleerd is. Timo verdiept zich vandaag de dag liever in marketing en WordPress. Doordeweeks drinkt hij proteïne shakes. In het weekend drinkt hij bier. Heeft geen bierbuik of sixpack – wellicht dat beide brouwsels elkaar tegenwerken.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!