Het is bekend dat de snelheid van je website van grote invloed is op je Google ranking en de klantervaring van de sitebezoeker. Het beïnvloedt het aantal leads en zelfs de online omzet. Nu wil je natuurlijk weten hoe jouw website er voor staat qua snelheid. Daarom hebben wij de vier beste website speed test tools voor je op een rij gezet. Maar let op: de performance van je website platslaan tot 1 rapportcijfer is geeft niet altijd het juiste beeld.
Website Speed Test Tool #1: Webpagetest.org
Bovenaan de lijst van tools om je website speed te testen, staat Webpagetest.org. Deze tool voor website speed tests geeft het resultaat van een website weer in een waterval. Je ziet daarin welk onderdeel van je webpagina op welk moment geladen wordt.
Webpagetest.org levert ruwe data: met de cijfers en info kun je als websitebouwer of -beheerder zelf je conclusies trekken. Prettig aan deze speed test tool is dat je voorafgaand aan de speed check kunt instellen vanaf welke server locatie. Kies hier voor een locatie waar je website bezoekers vooral vandaan komen. Je kunt kiezen voor de browser waarmee getest wordt en de internetsnelheid van bijvoorbeeld een mobiel apparaat. Je kunt daarnaast kijken naar first view (niet gecached) en repeat view (gecached). Met andere woorden: je kunt heel goed inregelen hoe je wilt testen. Dat maakt deze website speed check nauwkeuriger. Je kunt tevens aangeven dat hij meerdere runs doet van de test. Een goede functionaliteit waarmee je voorkomt dat tijdelijke afwijkingen het testresultaat vertroebelen.
Savvii is fan van dit soort speed testing tools die rauwe data leveren omdat bij behoorlijk veel tools vrij algemene snelheidstips voor alle CMS’en worden gegeven. Savvii levert alleen managed hosting voor WordPress en daarvoor willen ze graag een laag dieper kunnen gaan.
Een nadeel van Webpagetest.org is dat deze website speed test niet super gebruiksvriendelijk is voor een leek en minder tips geeft. Een voordeel is de onafhankelijkheid van de tool.
Website Speed Test Tool #2: Browser Dev Tools
Op nummer 2 van onze lijst van beste website speed check tools staan de developer tools van je browser. De developer tools van Chrome roep je aan met de F12-toets (command-option-i voor Apple). Hierin vind je onder andere een tabje ‘Netwerk’ waar je net als bij Webpagetest.org een waterval te zien krijgt van het laden van je pagina. Ook vind je in deze tools bij het tabje ‘Audit’ de test tool Lighthouse. Daarmee kun je realtime de performance van je website zien. Vind je het lastig om hiervoor de developer tools in te duiken, kun je ook de Lighthouse extensie installeren.
Een voordeel van de developer tools is dat je direct het resultaat ziet en dus niet vanaf een andere server aan het testen bent. Een ander voordeel is dat er veel ruwe data wordt gegeven. Uiteraard is dit iets lastiger te interpreteren.
Het mooie van testen via de developer tools is dat je hier een beter beeld krijgt van de gebruikerservaring. Wel is het aan te raden om zo’n test altijd nog naast een andere test te leggen voor een zo realistisch mogelijk beeld.
Website Speed Test Tool #3: Google PageSpeed Insights
Google PageSpeed Insights (gebaseerd op Lighthouse) is een fijne tool om mee te beginnen. Wanneer je een globaal beeld wilt krijgen hoe je website presteert, is PageSpeed Insights een mooi startpunt. Haal je met deze website speed check een slechte score, dan krijg je direct goede tips om te starten.
Maar let op: haal je een goede score, wil dat niet meteen zeggen dat de performance van je website ook helemaal in orde is. Deze tool is vooral geschikt vanwege de algemene tips en de best practices die gegeven worden: afbeelding typen die beter werken, advies over het comprimeren van afbeeldingen en tips over het gebruik van CSS en Javascript.
PageSpeed Insights levert een test tool die voor alle websites bruikbaar is. Ga je de tips en scores echter heel letterlijk volgen, dan kan het averechts werken. Sommige meldingen zijn minder relevant of zijn een gegeven die in je CMS zitten. Dat veranderen, kost soms erg veel moeite met als enige winst dat je page speed testscore maximaal is. De performance van je website platslaan tot 1 rapportcijfer kan niet, hoewel we realiseren dat het prettig is en een veilig gevoel geeft. Blijf je gezond verstand gebruiken en kijk verder dan het rapportcijfer.
Google biedt een aantal bruikbare hulpmiddelen en geeft goede hints, waar je je tegelijkertijd niet op blind moet staren.
Website Speed Test Tool #4: Pingdom Tools
Tot slot is er Pingdom Tools, dat veel overeenkomsten heeft met PageSpeed Insights. Deze website snelheidstest geeft algemeen advies, algemene scores en doet vrijwel hetzelfde als Pagespeed Insights. Al met al zitten beide speed tests redelijk op één lijn. Het voordeel van Pingdom is dat je een server locatie kan selecteren waarvandaan je gaat testen. De reden om eerder Google PageSpeed Insights te pakken, is dat die net iets uitgebreider is. Ook gevoelsmatig: als je het advies van Google volgt dan is het geen rare gedachte dat dat beter voor je ranking is. Pagespeed Insights is verder iets gebruiksvriendelijker qua testrapport.
Conclusie Speed Test Tools
Welke website speed checker het beste bij je past, hangt af van je kennisniveau en van wat je aanspreekt. Ons advies: gebruik altijd meerdere tools en test meerdere keren. Je haalt nooit dezelfde scores en uiteindelijk is het een combinatie van factoren die bepalen hoe snel je website laadt.
Belangrijk is het idee loslaten dat één meettool of één rapportcijfer heilig is. Wij willen dat jouw site de beste performance heeft. Een goede PageSpeed score hoeft niet gelijk te zijn aan een goede performance. Ga vooral ook met je hosting partij het gesprek aan om te ontdekken wat de juiste maatregelen voor meer snelheid van je website zijn.
Reactie achterlaten