Welkom WordPress 5.6

WordPress
Robin, 9 december 2020

Er is op 8 december weer een nieuwe zogenaamde WordPress core update uitgekomen, namelijk WordPress 5.6. In deze update brengt WordPress nog meer mogelijkheden naar de blokeditor (Gutenberg) en geeft het ons zelfs een totaal nieuw thema, Twenty Twenty-One.

WordPress update?

Ja zeker, een WordPress update. Eens in de zoveel tijd brengt WordPress een update uit om WordPress nog beter, sneller en veiliger te maken. Eerder schreven we al over WordPress 5.5 Eckstine en nu, zo’n 5 maanden later, is er dus wederom een update voor WordPress.

Wat is er nieuw in WordPress 5.6?

Natuurlijk ben je benieuwd wat er dan nieuw is in WordPress 5.6. Los van een nieuw thema gaat het hier vooral om verbeteringen in bestaande functionaliteiten.

Verbeteringen in bestaande blokken

Zo zijn er nog meer mogelijkheden gekomen in bestaande blokken als kolommen en kun je nu bijvoorbeeld zelf de breedtes van deze kolommen bepalen. Daarnaast is het mogelijk om een video in je cover blok te gebruiken. Dit kun je het best zien als het gebruik van een video header.

Blokpatronen

Thema’s hebben de mogelijkheid om te werken met zogenaamde blokpatronen. Hiermee is het maken van standaardpagina’s (een standaard homepage, blog, contactpagina etc.) nog makkelijker geworden. Het is een kwestie van simpelweg een blokpatroon plaatsen en vervolgens deze blokken naar wens invullen.

Bijschrijften en ondertiteling rechtstreeks in WordPress

Je kunt video’s nu rechtstreeks uploaden in je bericht of pagina.

Automatische updates verbeterd

Je hebt nu rechtstreeks in je dashboard de mogelijkheid om WordPress zichzelf automatisch te laten updaten.

*Belangrijk* Wees voorzichtig met deze functie. Een automatische update kan problemen opleveren met je website. Stel je updated een plugin naar versie 2.0 maar jouw WordPress core versie is nog niet compatible met die versie, dan kunnen er dingen misgaan. **Belangrijk**

Toegankelijkheidsverklaring

Er is een mogelijkheid om een template op je website te publiceren waarmee je laat weten dat jouw website zich inzet voor toegankelijkheid.

Ingebouwde patronen

Alle standaardthema’s hebben nu een aantal blokpatronen ingebouwd. Speel er eens mee om te zien hoe snel je pagina’s opmaakt met behulp van deze patronen.

REST API authenticatie

Er is een nieuwe autorisatiefunctie die het mogelijk maakt voor apps van derden om veilig verbinding te maken met je website.

Meer ondersteuning voor PHP 8

Er is een begin gemaakt voor ondersteuning van PHP 8.

jQuery

In de vorige WordPress core update is WordPress begonnen met updates voor jQuery. In deze core update zitten tevens werkzaamheden voor jQuery. In de volgende WordPress core update (5.7) rond WordPress deze werkzaamheden af. Mocht je ervaren dat je website niet functioneert zoals eerst (een slider werkt niet, een knop zit vast etc.) installeer dan de jQuery Migrate plugin.

Een nieuw standaard WordPress thema Twenty Twenty One

Er is een nieuw thema! Dit thema is speciaal gemaakt om gebruikt te worden met de blokeditor. Daarnaast zit dit thema boordevol met de blokpatronen waar ik het eerder over had. Op die manier kun je dus snel en gemakkelijk een nieuwe pagina opmaken.

De blokeditor begint hier steeds meer te lijken op andere volwaardige pagebuilders.

Een ander mooi voordeel van dit thema is het feit dat het voldoet aan de WordPress accessibility-ready richtlijnen. Het voldoet dus aan het hoogste niveau van internationale toegankelijkheidsnormen.

Zelfs de vooraf geselecteerde kleurenpaletten voldoen aan de AAA-normen voor contrast.

WordPress 5.6. Meteen updaten of even wachten?

We raden je aan om even te wachten. WordPress 5.6 is echt pas net uit en misschien dat je met plugins en/of thema’s nog tegen dingen aan gaat lopen. Savvii’ers hebben natuurlijk de mogelijkheid om een staging omgeving op te zetten en daar gewoon lekker te updaten naar WordPress 5.6.

Loop je website, op die stagingomgeving, goed door en maak dan een beslissing of het voor jouw website verstandig is om te updaten.

Robin Peek - Deze internet marketeer heeft jaren als ondernemer alles met betrekking tot internet marketing in zich opgenomen. Van zoekmachine optimalisatie tot e-mailmarketing en van copywriting tot neuromarketing. Robin is graag bezig met het bedenken van strategieën en het verkennen van nieuwe mogelijkheden.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!