Zo blijft je WooCommerce Webshop snel en stabiel tijdens de feestdagendrukte

Webhosting
Milou de Kleijn, 8 november 2017

Sinterklaas en Kerst komen er weer aan. De speelgoed- en geschenkreclames zie je via verschillende media steeds meer opduiken en dat betekent dat de feestdagendrukte weer is begonnen. We gaan op zoek naar cadeaus. De kans is groot dat ook jouw WooCommerce webshop meer bezoekers zal trekken. Een goede voorbereiding is daarom essentieel!

Waarom een snelle en stabiele webshop zo belangrijk is

Wanneer het aantal bezoekers in je webshop toeneemt, heeft dit een negatieve invloed op de laadtijd. Om geen klanten te verliezen, is het erg belangrijk om de snelheid van je website te optimaliseren.

Bij de laadtijd van je webshop telt iedere seconde. Hoe snel moet een website laden? 47% van de consumenten verwacht dat een webpagina laadt binnen twee seconden. Maar liefst 40% verlaat de webshop wanneer het meer dan drie seconden duurt voordat de webpagina verschijnt. Een snelle webshop is dus zeker van belang voor bezoekers.

Een snelle website wordt ook hoger gepositioneerd in de zoekresultaten, waardoor je webshop beter online vindbaar is. De kans dat potentiële klanten je webshop bezoeken wordt groter en een snellere website resulteert in een hogere conversieratio.

Waar kan het misgaan?

Als je website down gaat heeft dit grofweg twee oorzaken: de server is niet bereikbaar of het verwerken van bezoeken van je webshop duurt zo lang, dat de server het niet meer kan bijbenen. Wanneer de server niet bereikbaar is, ligt het probleem bij de hostingpartij. Zorg daarom dat je een voor een hostingpartij kiest met een zo hoog mogelijke uptime. Bij Savvii is de uptime meer dan 99,99%.

Op deze laatste oorzaak heb je zelf invloed. Het kan zijn dat de server het websitebezoek niet meer kan bijbenen, doordat de database query’s niet geoptimaliseerd zijn. Dit betekent dat er veel acties moeten worden uitgevoerd, voordat een bepaald onderdeel van de website wordt getoond. Hoe meer variaties of eigenschappen je aan een onderdeel koppelt, hoe meer effect dit heeft op de snelheid van je database.

Dit is te vergelijken met het kopen van een boek in een boekenwinkel: de boeken die je wil hebben, moet je eerst zoeken. Eerst ga je naar het juiste genre, je vindt de schrijver en dan ga je op zoek naar gewenste titel. Voor elk boek moet je deze manier van zoeken opnieuw toepassen en dat neemt enige tijd in beslag.

Soms zijn er zo veel mensen in de boekenwinkel die een boek willen kopen, dat de boekenwinkel overvol raakt. De rij voor de kassa is inmiddels zo lang geworden, dat nieuwe winkelbezoekers moeten wachten voordat ze naar binnen kunnen.

De bovenstaande situatie kan ook voorkomen in je webshop. Wanneer er te veel bezoekers in de webshop zijn, wordt de laadtijd te hoog. In zo’n geval komt er een time-out: nieuwe bezoekers komen niet in de webshop. Pas wanneer genoeg huidige bezoekers de webshop hebben verlaten, kunnen de nieuwe bezoekers hun online aankopen gaan doen.

Hoe zorg ik dat mijn WooCommerce webshop stabiel en snel blijft tijdens de decemberdrukte?

Om te voorkomen je webshop traag wordt of in het ergste geval down gaat, is een goede voorbereiding onmisbaar. We geven je een aantal mogelijkheden, zodat jouw webshop optimaal blijft functioneren:

1.      Gebruik Memcached en Varnish Caching

De Memcached plugin zorgt voor optimalisatie van je database query’s. Om maar weer even terug te gaan naar de boekenwinkel: de boeken die het meest gekocht worden, worden in een apart schap voorin de winkel gezet. Bezoekers die een populair boek willen kopen, besteden hierdoor minder tijd in de boekenwinkel. Het wordt minder druk. Optimalisatie van de database query’s voorkomt een opstopping van verzoeken en die vertragen je webshop. Met behulp van Memcached verplaats je veel gebruikte data in query’s naar een plek waar deze data snel opgehaald wordt. Meestal is dit in het RAM-geheugen, waardoor wordt voorkomen dat er vertraging ontstaat in de database.

2.      Kies voor een VPS om je WooCommerce webshop te hosten

Een VPS (virtual private server) maakt jouw WooCommerce webshop een stuk sneller. WooCommerce heeft meer resources nodig dan een ‘gewone’ WordPress website. In tegenstelling tot bij shared hosting, ondervind je bij VPS-hosting geen hinder van andere gebruikers. Dit komt doordat je beschikt over een eigen stuk servercapaciteit. WooCommerce hosten via een VPS zorgt er daardoor voor dat jouw WooCommerce webshop snel is, en ook blijft. Kies een hostingpakket met genoeg resources, zodat er meer ruimte is voor het verwerken van database query’s.

3.      Zorg voor een opgeruimde database

Het schiet er vaak bij in, maar het opgeruimd houden van je database voorkomt dat je webshop wordt vertraagd. Dwing jezelf om de database regelmatig op te schonen, zodat het overzicht bewaard blijft. Vind je dit lastig? Probeer dan eens de plugin WP-Optimize. Onnodige data wordt verwijderd en je ziet ook meteen welke delen van de database verspilde ruimte bevatten. Doordat je zelf kiest hoe vaak je database wordt opgeruimd, houd je zelf de touwtjes in handen.

4.      Vermijd onnodig grote afbeeldingen

Afbeeldingen nemen vaak onnodig veel ruimte in. Door consistent kleinere afbeeldingen te gebruiken, wordt je webshop veel sneller. Sla afbeeldingen op in een lagere kwaliteit. Met het blote oog zie je nauwelijks verschil. De plugin ShortPixel Image Optimizer kan je hierbij helpen.

Met deze tips blijft je webshop snel tijdens de feestdagendrukte en doen de bezoekers van jouw webshop moeiteloos hun bestellingen. Wil je weten hoe je ervoor zorgt dat bezoekers meer kopen? Of heb je nog hulp nodig bij het opzetten van marketingcampagnes? Download dan de whitepaper ‘Maak jouw WooCommerce webshop klaar voor de feestdagen’ en bereid je voor op winstgevende feestdagen!

Download whitepaper

Verwacht je extra veel bezoekers tijdens de feestdagen? Onze accountmanagers helpen je graag met advies!

Danny Feskens

Vraag een adviesgesprek aan

Milou de Kleijn - Milou is afgestudeerd in de bedrijfscommunicatie en in het bezit van een master Communicatiewetenschap. Ze houdt zich bezig met uiteenlopende communicatievraagstukken en is een professional op het gebied van social media marketing en contentmarketing.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!