Van 15 t/m 17 juni vond WordCamp Europe plaats in Parijs. Savvii was bij dit evenement met 7 collega’s aanwezig, waarvan er ook 5 hebben meegedaan aan de Contributor Day. Onze collega’s Flip en Arno doen verslag over een aantal interessante talks tijdens de twee conferentiedagen. Deze talks bevatten een aantal mooie takeaways.
Quick takeaways:
Wat zijn de belangrijkste lessen die wij uit de WCEU 2017 talks hebben gehaald? We hebben er een aantal voor je op papier gezet:
1. Meng je in de WordPress community. Dit helpt je zowel op zakelijk als persoonlijk vlak vooruit.
Talks: Petya Raykovska, Alain Schlesser
2. Check jouw site eens op genderspecifieke termen. Spreek je de juiste doelgroep aan en sluit de verwoording niemand buiten?
Talk: Caspar Hübinger
3. Ga aan de slag met de accessibility van jouw website(s). Er zijn een aantal quick wins te halen.
Talks: Rian Rietveld, Adrian Roselli
4. Analyseer je site een keer met XDebug. Het kan je interessante inzichten geven in de performance van je website.
Talk: Otto Kekäläinen
Lees onderstaande samenvattingen van de talks en laat ons weten wat jij eruit haalt!
WordPress Beyond Borders: Cross Cultural Communication and the Fundamentals of Caring – Petya Raykovska – Video
door Flip
Ik ben in eerste instantie niet erg onder de indruk van de talk. Petya vertelt over haar begindagen in de community. Hoe ze erg onwennig in contact kwam met anderen. Ze twijfelde of ze voldoende bij kon dragen en of anderen wel op haar mening zaten te wachten.
Nu, jaren later, weet ze dat je gewoon moet beginnen. Je moet de eerste stappen gewoon zetten om die anderen aan te spreken. De community vangt je dan met open armen op.
Het lastige aan haar verhaal vind ik de wijze waarop ze het wat giechelig en onzeker vertelt. Het kost me moeite om bij het verhaal te blijven. Totdat ze plotseling groot op het scherm toont dat “als je ervan uitgaat dat de ander doet wat in zijn vermogen ligt, het leven direct mooier is”. Niet een exacte quote, maar wel wat ik eruit haal. Het mooie is dat dit direct mijn houding verandert en ik haar talk beter kan waarderen. Dat werkt dus inderdaad.
Bedankt Petya, voor deze waardevolle les direct aan het begin van WordCamp Europe 2017.
Demystifying the WordPress Bootstrap Process – Alain Schlesser – Video
door Arno
De talk van Alain gaat over het documenteren van de WordPress bootstrap en wat er allemaal mogelijk is met deze informatie. Het bootstrappen is het opstarten van WordPress. Iets dat gebeurt bij elke page request.
Op zaterdag heb ik nog meer dan een uur met Alain staan praten over wat er mogelijk is met de bootstrap en core van WordPress. Zijn talk en vooral het gesprek later met hem hebben ertoe bijgedragen dat ik zelf nu ook bijdraag aan het core-bootstrap project. Erg inspirerend dus!
Big Little Shame — A Tale of Empowered User Experience Through Localisation – Caspar Hübinger
door Flip
Caspar neemt ons mee in de historie van de taal. Hij laat zien dat we van jongs af aan bepaalde woordvormen aangeleerd krijgen die een wezenlijke impact hebben op de rest van ons leven.
Het gaat daarbij om de woorden die zowel mannelijke vormen als vrouwelijke vormen kennen.
Caspar haalt een belangrijk probleem aan. Soms gebruiken we een woord om specifiek mannen of vrouwen aan te geven. Andere keren is er een woord wat de groep mannen en vrouwen als geheel aangeeft, een generieke vorm.
In sommige talen is daarbij afgesproken dat de generieke vorm gelijk is aan de mannelijke vorm. Bijvoorbeeld ‘schrijvers’ voor alle mannelijke én vrouwelijke auteurs. Dat is natuurlijk een nadeel, zeker omdat je het aan kinderen nog niet goed kunt uitleggen dat je de ene keer dat je een woord gebruikt het heel anders bedoelt dan een andere keer.
In sommige talen is er ook geen verschil tussen de mannelijke of vrouwelijke vorm. Dan heb je in die taal wellicht geen probleem. Spannender wordt het wanneer je dit wilt vertalen naar talen waar dat verschil er wel is.
De problemen die hij adresseert hebben natuurlijk veel te maken met de wijze waarop je in WordPress in staat bent om vertalingen aan te brengen. Juist als je gecommitteerd bent om toegankelijk te zijn voor iedereen, wat WordPress en haar community duidelijk is. Dan is aandacht hiervoor van belang.
Caspar toont op verschillende manieren dat aandacht hiervoor op zijn plaats is en geeft handreikingen om hiermee om te gaan. Hij laat zien dat er ook in de WordPress core soms wijzigingen nodig zijn. Mannen en vrouwen worden verschillend behandeld en de vrouwelijke termen zijn ondervertegenwoordigd in WordPress.
Om het belang van dit issue te onderstrepen, verwijst Caspar naar het verhaal van Martin R. Schneider over hoe hij een week van e-mailadres wisselde met een vrouwelijke collega.
Improving WordPress Performance with XDebug and PHP Profiling – Otto Kekäläinen
door Arno
Otto geeft een talk over het profilen van een WordPress site. Hij vertelt over de methode waarbij XDebug wordt gebruikt om zo te achterhalen waar in de code de meeste tijd/serverkracht wordt verbruikt. Hij weet de talk op een dusdanige manier neer te zetten dat het voor iedereen begrijpelijk is en geeft op die manier handvatten om zo een site te analyseren. Uiteraard blijft het soms lastig om een issue op te lossen, zeker als deze in de core van WordPress zit, maar het inzicht alleen al kan bijdragen in het verlichten van de load.
Accessibility in the Age of the Headless CMS – Rian Rietveld – Video
door Flip
Op hoog tempo en met humor vertelt Rian Rietveld over haar bevindingen rondom toegankelijkheid van sites. Een serieus onderwerp waar veel meer aandacht voor nodig is. Dat blijkt ook wanneer ze kort aan de zaal vraagt wie zich actief bezighouden met toegankelijkheid. Wie houdt zich bezig met het navigeren met alleen je toetsenbord? Wie bekommert zich over mensen die de website moeten beluisteren in plaats van bekijken?
Met goede voorbeelden laat Rian zien dat er met iets meer aandacht voor dit onderwerp, veel te winnen is voor mensen met een beperking.
Zij geeft nog wat kritiek op Stack Overflow waar ze in haar zoektocht tal van verkeerde antwoorden en adviezen tegenkwam. Pas dus op als je daar je lessen vandaan haalt! Uit de zaal kwam daarvoor een mooie tip; je kunt met elkaar ook Stack Overflow verbeteren door antwoorden van anderen te editen.
Selfish Accessibility – Adrian Roselli – Video
door Flip
Naast Rian Rietveld geeft Adrian Roselli ook een interessante presentatie over accessibility. Na een korte uitleg over populair gebruik van Numeronyms en het hier toepasselijke a11y project (accessibility project), vertelt Adrian ons dat hij speciaal voor deze gelegenheid zijn presentatie heeft ingekort van 108 naar 121 slides.
Adrian heeft zijn slides vooraf al online gezet voor ons. Op die manier kunnen ook de mensen achterin de zaal zijn presentatie goed volgen. Dat is nog eens toegankelijkheid!
Ook in deze talk is er aandacht voor code en vooral voor het verkeerde gebruik van code. Door meer aandacht als developer te steken in het juiste gebruik van HTML/ARIA wordt ook veel standaard toegankelijkheid gerespecteerd.
Adrian geeft verschillende voorbeelden hoe je ervoor kunt zorgen dat je website volledig te gebruiken is met een keyboard. Wat je in elk geval niet moet doen is gebruikmaken van <div onclick=”DoThing();”> om iets te doen. Om het navigeerbaar te maken moet je dan ook tabindex=”0″ toevoegen en daarna uiteraard ook nog een onkeypress=”DoThing();” en om dat goed te maken onkeydown=e.preventDefault();”. Om het vervolgens af te maken als:
<div onclick=”DoThing();” tabindex=”0″ onkeypress=”DoThing();” onkeydown=”e.preventDefault();” role=”button”>Do a thing.</div>
Gebruik dan toch gewoon <button>Do a thing.</button>
5 Ways You May be Sabotaging Your Business + 2 Proven Ways to Succes – Joshua Strebel
door Flip
Joshua vertelt op inspirerende wijze wat de belangrijkste valkuilen zijn geweest in zijn groei met Pagely. Joshua is zeer benaderbaar en vertelt op een prettige wijze. Hij neemt ons mee op zijn persoonlijk tocht door de verschillende valkuilen die hij benoemt. De volgende blijven mij het meeste bij:
- Burning the candle at both ends
Joshua vertelt over hoe hij in het begin ook nog een andere baan erbij had om de rekeningen te kunnen betalen. Op een gegeven moment werd duidelijk dat dit de groei van het bedrijf in de weg stond. Ook side projects en andere interessante kansen vormen in zijn ogen zo’n zelfde bedreiging.
- Firing Slow
Als iemand niet past bij je bedrijfscultuur, is het verstandig daar met elkaar de conclusie aan te verbinden dat je zonder elkaar verder gaat. Ook als dit gaat om top-performers. Dus niet alleen wanneer iemand niet past qua competenties, maar ook wanneer de attitude niet passend is, moet je afscheid durven nemen.
- All hustle, no personal time
Joshua heeft zelf ondervonden dat extreme werkweken weliswaar soms nodig zijn in de groei van je onderneming maar ze maken jezelf en anderen structureel kapot. Wees dus zuinig op elkaar. Werk hard, maar zorg ook dat er voldoende tijd is voor ontspanning.
De twee dingen die je absoluut wel moet doen om te slagen benoemt Joshua ook voor ons:
- Iterate, Iterate, Iterate
Het is noodzaak om continu kleine aanpassingen te blijven maken. Hij benadrukt daarbij dat hij het dan niet zozeer over product features heeft. De strijd om de laatste nieuwe feature verlies je toch altijd ergens. Zorg ervoor dat je wel steeds je propositie tweakt, zodat jouw boodschap steeds beter aansluit bij de wensen van je klanten.
- Invest in your team at every opportunity
Veel genoemd door veel bedrijven en toch zo vaak ondergeschikt gemaakt aan de winstdoelstellingen. Zorg ervoor dat je steeds kijkt hoe je meer kunt investeren in je mensen. Qua tijd, geld, interessante klussen en bovenal opleiding en training.
Tot slot
WordCamp Europe 2017 was een erg interessante editie. Wij hebben er veel van opgestoken. Jij ook? Veel van bovenstaande onderwerpen hebben we op vrijdagavond tijdens WordPint nog besproken met andere WordCamp attendees.
Laat ons weten wat jij uit deze WCEU 2017 hebt gehaald door te reageren op deze blogpost!
Benieuwd hoe de andere talks zijn geweest? Veel talks zijn terug te vinden op WordPress.tv.
Reactie achterlaten