WordCamp Nederland 2016 – Groter dan ooit [Interview]

Savvii op pad
Benoit Gütz, 27 oktober 2016

WordCamp Nederland 2016 was niet zomaar een editie van WCNL. Voor het eerst bestond het event uit drie dagen. Een Contributor Day op vrijdag en conferentiedagen op zaterdag en zondag. Vergeleken met voorgaande edities waren er dit jaar een stuk meer bezoekers en sponsoren en vond het plaats op een nieuwe locatie. Waar komt het succes van WordCamp Nederland vandaan? Om daar achter te komen hebben we een aantal vragen gesteld aan Marcel Bootsman, lead organizer van WCNL 2016.

Hoe komt het dat WordCamp Nederland 2016 een stuk groter is dan vorig jaar?

WordCamp Nederland was al twee jaar op rij uitverkocht, dus er was ruimte voor groei. In november 2015 zijn we gaan nadenken over de volgende editie. We moesten de volgende editie groot insteken, zodat we kunnen groeien. Maar hoe groot dan? Bij WordCamp Nederland 2015 waren er rond de 200 bezoekers. Gaan we ons richten op 300 bezoekers of is 400 zelfs mogelijk? Uiteindelijk zijn we op zoek gegaan naar een locatie voor 400 bezoekers. Dit is Supernova in de Jaarbeurs in Utrecht geworden. Door de gekozen richting liep de ‘call for sponsors’ gelijk storm. Zowel nationale als internationale sponsors meldden zich aan.

WordCamp Nederland 2016 Supernova Jaarbeurs

Supernova in de Jaarbeurs tijdens WCNL

Wat was de grootste uitdaging waar jullie tegenaan zijn gelopen bij het organiseren van WordCamp Nederland?

De grootste uitdaging was om een sluitend budget in te dienen, een van de belangrijkste voorwaarden die WordCamp Central stelt om een WordCamp te mogen organiseren. Het is de bedoeling dat je quitte speelt en daarvoor moet je natuurlijk genoeg kaarten verkopen en sponsoren vinden. Dit is goed gelukt en daar zijn we erg blij mee! Er waren uiteindelijk bijna 450 bezoekers. Een stuk meer dan in 2015.

Naar welke criteria wordt er gekeken om een ingezonden talk te programmeren?

De meeste personen in ons team lopen al een tijdje rond in de WordPress-gemeenschap en kennen veel mensen uit de community. Er zijn behoorlijk wat talks ingezonden. Om een goede selectie te maken hebben we gekeken of het onderwerp in het programma met de bijbehorende thema’s paste. Voor zaterdag was het thema ‘work with WordPress’ en voor zondag ‘sell with WordPress’ . Een talk moet nuttig zijn voor de bezoekers en we hebben ook gekeken naar de feedback die we op de programmering van voorgaande jaren hebben ontvangen. Daarnaast is het belangrijk dat de spreker ervaring heeft.

Voor het eerst vond de Contributor Day plaats op vrijdag. Waarom is daar voor gekozen?

We zijn geïnspireerd door WordCamp Londen, waar de Contributor Day ook op vrijdag plaatsvond. De organisatie van WordCamp Londen gaf aan dat veel bezoekers hadden voorgesteld deze dag op vrijdag te houden, aangezien ze zondag geen prettige dag vinden om als contributor aan het werk te gaan. Dit staat in lijn met feedback die we zelf ook vanuit de Nederlandse WordPress community kregen, waarop we hebben besloten om ook de Contributor Day op vrijdag te houden. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Op WordCamp Nederland 2015 had de Contributor Day 40 deelnemers en dit jaar hadden we meer dan 100 deelnemers. Dat kan natuurlijk ook komen door de grotere opzet van het evenement, maar de dag op vrijdag inplannen is zeker een belangrijke factor geweest.

WordCamp Nederland 2016 Contributor Day

Contributors aan het werk op Contributor Day

Waar heb je het meest van genoten?

Ik heb voornamelijk genoten van de feedback van de bezoekers tijdens het evenement. Ze gaven aan dat ze het fantastisch en goed georganiseerd vonden. Dat is erg leuk en gaaf, want je doet het toch voor de bezoekers. Daarnaast was de locatie erg professioneel, vonden bezoekers het niveau van de sprekers goed en waren de sponsoren ook zeer tevreden met de ruimte die ze kregen. Het is fijn dat alle partijen aangeven het evenement succesvol te vinden. Het plan dat we als organisatie hebben gemaakt heeft dus goed gewerkt!

Wat zijn de plannen voor volgend jaar?

Het is nog afwachten of ik volgend jaar weer de organisatie leid. Als het team het wil zou ik het zeker doen. In elk geval gaan we als organisatie kijken of we het evenement nog groter kunnen opzetten. WordCamp Nederland 2016 was namelijk al uitverkocht voordat er bekend was welke sprekers er kwamen. Wellicht kiezen we er volgend jaar voor om op zondag later te beginnen of het evenement te houden op donderdag, vrijdag en zaterdag. De zondag wordt namelijk al een paar jaar op rij minder goed bezocht dan de andere dagen.

Welke dagen zouden jou goed uitkomen? Heb je feedback op WordCamp Nederland 2016 of goede ideeën voor volgend jaar? Laat het ons weten door te reageren op dit artikel! 

We willen Marcel bedanken voor zijn tijd en zijn antwoorden op de vragen. De foto’s zijn gemaakt door Henk-Jan Winkeldermaat van Punkmedia.

WordCamp Nederland 2016 Organising Team

Het WCNL2016 organising team onder leiding van Marcel (onderaan in het midden).

Benoit Gütz - Benoit houdt ervan om aannames uit de weg te ruimen. Hij is erg data-driven. Als online marketeer bij Savvii analyseert hij de impact van marketingcampagnes. In zijn vrije tijd is hij veel aan het moutainbiken en aan het hardlopen, waarna ook deze activiteiten geanalyseerd worden.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!